Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δυο ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν βαρύτατα από τον κορωνοϊό και υποφέρουν ακόμα περισσότερο μετά την άνευ προηγουμένου ύφεση που υπέστησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα lockdowns που έκλεισαν ξενοδοχεία και εστιατόρια προκάλεσαν πρωτοφανή πτώση στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες τον Απρίλιο, ενώ ο οδήγησαν στις περισσότερες απολύσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ όσο διάστημα υπάρχουν οι έρευνες PMI της IHS Markit.
Οι προοπτικές για το επόμενο 12μηνο είναι εξίσου αποκαρδιωτικές, λόγω των ανησυχιών ότι οι πολλές εβδομάδες που κράτησαν οι περιορισμοί επέφεραν μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 5% σε Ιταλία και Ισπανία το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου και κατά τι λιγότερο στην ευρωζώνη τω 19 κρατών – μελών.
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί έως και 15% κατά το β’ τρίμηνο, καλώντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν κοινή και συντονισμένη δράση για να υποστηρίξουν μια σταδιακή ανάκαμψη.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκαν και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που «βλέπουν» ύφεση 7,7% στην ευρωζώνη για το σύνολο του 2020 και ανάπτυξη 6,3% το 2021.
Οι εθνικές προσπάθειες έχουν επιτρέψει στις επιχειρήσεις να κάνουν αναστολή σύμβασης σε πάνω από 40 εκατ. εργαζόμενους που διαφορετικά θα είχαν απολυθεί, ενώ προσφέρθηκαν εκατοντάδες δισ. ευρώ μέσω δανείων, επιχορηγήσεων και πιστωτικών εγγυήσεων. Ωστόσο, απουσιάζει μια αποφασιστική λύση για τον διαμοιρασμό του οικονομικού βάρους αυτών των διασώσεων, καθώς υπάρχουν διαφωνίες και ενστάσεις από οικονομικά ισχυρά κράτη, όπως Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία.
Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης που έχει όμως και το μεγαλύτερο χρέος, ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών μειώθηκε στις 10,8 μονάδες τον Απρίλιο. Η Ισπανία σημείωσε πτώση στις 7,1 μονάδες, καθώς το πλήγμα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και παρόχους μεταφορών ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.
Για το σύνολο της ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε στο 13,6.
«Παρατηρώντας την τεράστια πτώση σε πολλούς δείκτες αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο αντίκτυπος που έχει η πανδημία στην οικονομία της Ισπανίας», αναφέρει ο Paul Smith, διευθυντής του τομέα οικονομικών της IHS Markit.
«Εκτιμούμε ότι η οικονομία συρρικνώνεται αυτή τη στιγμή με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 7%.»
Με την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν ορισμένους περιοριστικούς κανόνες. Στην πρώτη, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν σε εξωτερικό χώρο για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες. Στη δεύτερη, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους τη Δευτέρα.
«Με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που προγραμματίστηκε να ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου, τα δεδομένα του επόμενου μήνα θα δώσουν την πρώτη ένδειξη για το πόσο γρήγορα μπορούμε να αναμένουμε ότι θα ανακάμψει βραχυπρόθεσμα η δραστηριότητα », αναφέρει ο Λούις Κούπερ, οικονομολόγος της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο.
Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, η ανάκαμψη της οικονομίας θα χρειαστεί χρόνο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος στην ευρωζώνη, και ανάπτυξη 4,7% και 1,4% τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στην ευρωζώνη αναμένεται 7,7% ύφεση για φέτος, ενώ το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 6,3%.