search icon

Bloomberg

Βάσλε (ΕΚΤ): Υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να αποκλίνει η ΕΚΤ από τη Fed

Μια ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ να μην ενεργούν στον ίδιο βαθμό θα μπορούσε να πλήξει το ευρώ, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ όταν χαράζει τη δική της πορεία, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόστιαν Βάσλε.

Ακόμη και αν οι συνθήκες στις δύο οικονομίες μπορεί να απαιτούν διαφορετικές νομισματικές αντιδράσεις, υπάρχουν διασυνδέσεις που οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη θα λάβουν υπόψη τους, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή διαφορετική από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Βάσλε. «Έτσι, είναι λογικό επακόλουθο ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής μπορεί επίσης να είναι διαφορετική. Αλλά αυτή η απόκλιση έχει όρια».

Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται μετά το μήνυμα της ΕΚΤ ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Μάρτιο. Αυτή είναι μια αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι επίμονες αυξήσεις των τιμών οδήγησαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ να δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως πριν μειώσουν το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από την αντίστοιχη αμερικανική και ότι ενεργεί με βάση τα όσα συμβαίνουν στη ζώνη του ευρώ. Το μέλος του πορτογαλικού Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο δήλωσε την Τετάρτη στο Bloomberg ότι η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη «δεν κοιτάζει τις ΗΠΑ».

Αλλά ο Βάσλε υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από έναν υψηλότερο ή πιο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ να γίνουν ορατοί και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και στη ζώνη του ευρώ». Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν πολλές εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Μια ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ να μην ενεργούν στον ίδιο βαθμό θα μπορούσε να πλήξει το ευρώ. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις «πολύ προσεκτικά», παρά το γεγονός ότι δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένο επίπεδο.

Μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο εξακολουθεί να φαίνεται πιθανή, και μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες τους επόμενους μήνες, εάν οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα, δήλωσε ο Βάσλε.

«Εάν το τρέχον βασικό πλαίσιο υλοποιηθεί, τότε πολύ σύντομα θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί το επίπεδο περιορισμού και να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε. «Όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, για μένα θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε και περαιτέρω βήματα – που σχετίζονται με το ρυθμό, τη συχνότητα αλλά και το τελικό σημείο», μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι έχουν ξεχωρίσει τα στοιχεία για τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο ως ιδιαίτερα σημαντικά για την εκτίμηση της ισχύος του υποκείμενου πληθωρισμού. Αν και τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία θα γίνουν διαθέσιμα μόνο τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, σύμφωνα με τον Vasle.

«Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι σχετικά ευνοϊκά», δήλωσε. «Αν όλα πάνε όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή με τους μισθούς, ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί και θα είμαστε σε θέση να είμαστε όλο και λιγότερο περιοριστικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Διαβάστε ακόμη 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version