Στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, οι Ιταλοί καλούνται με την ψήφο τους να καθορίσουν εάν η Τζόρτζια Μελόνι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Σε περίπτωσης νίκης του κόμματός της, η Τζώρτζια Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Θα είναι επίσης, η πρώτη πολιτικός της οποίας το κόμμα θα φέρει ως σύμβολο τη νεοφασιστική φλόγα παραπέμποντας στην εποχή που «μεσουρανούσε» ο Μπενίτο Μουσολίνι.
Ανησυχία στις αγορές
Το ενδεχόμενο ωστόσο, μια χαρισματική εθνικίστρια να αναλάβει την εξουσία, χωρίς σχεδόν, καμία κυβερνητική εμπειρία προκαλεί πονοκέφαλο σε επενδυτές και τραπεζίτες. Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό, όλες τις τελευταίες εξελίξεις περιμένοντας με αγωνία να μάθουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Είναι γεγονός, πως από τον Β’ ΠΠ μέχρι και σήμερα, η Ιταλία αγωνίζεται να βρει μία πετυχημένη «πολιτική φόρμουλα» ώστε να καταφέρει να ξεκλειδώσει τις δυνατότητές της, προσπαθώντας παράλληλα, να παραμένει πιστή στην ταυτότητά της. Σήμερα ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται πως σε περίπτωση που η 45χρονη καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, πιθανότατα, να αλλάξει αυτές τις ισορροπίες προκαλώντας τριγμούς στις σχέσεις Ιταλίας και Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά κάποια προεκλογική της ομιλία, επιβεβαιώνουν τις φήμες ότι η συγκεκριμένη πολιτικός έχει την ικανότητα να «μαγεύει τα πλήθη» και αυτό διότι όπως, επισημαίνουν, η Τζόρτζια Μελόνι είναι αποφασιστική και «πολύ, πολύ Ιταλίδα».
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Αλλά για τους αξιωματούχους και τους επενδυτές σε όλη την Ευρώπη που την παρακολουθούν νευρικά καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, υπάρχει ακόμα ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: Ποια είναι τελικά, η Τζόρτζια Μελόνι;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η Μελόνι είναι προϊόν του ιταλικού συστήματος, και συγκεκριμένα, της συνήθειας του να παραμερίζει περιστασιακά τις εκλεγμένες κυβερνήσεις του. Ίδρυσε το κόμμα της το 2012 για να αποφύγει την υποστήριξη της τεχνοκρατικής διοίκησης του Μάριο Μόντι και αναδείχθηκε ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Η Μελόνι βλέπει τον εαυτό της ως αουτσάιντερ, που μάχεται ενάντια στο σύστημα για λογαριασμό των πολιτών.
Υπήρξε επίσης θαυμαστής του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και της συντηρητικής προσέγγισής του για την LGBTQ κοινότητα και τα δικαιώματα των αμβλώσεων, καθώς και την αντίθεσή του στην παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το πάρτι για την Ευρώπη τελείωσε», φώναξε σε μια συγκέντρωση στο Μιλάνο στις 11 Σεπτεμβρίου. Παρά τα ριζοσπαστικά διαπιστευτήριά της, άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος δηλώνουν πως είναι αποφασισμένη να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί το τεράστιο χρέος της Ιταλίας και να κρατήσει τους επενδυτές στο πλευρό της. Δεν έχει σχέδιο να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια πολιτικής της.
Οι αγορές ωστόσο, δεν έχουν πειστεί ότι θα τα καταφέρει. «Ίσως οι έννοιες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε έναν κοινό εχθρό απομονώνουν την Ιταλία», δήλωσαν οι στρατηγοί της Rabobank, συμπεριλαμβανομένου του Richard McGuire.
Η Μελόνι γνωρίζει καλά τον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε ως πρωθυπουργός, λένε οι βοηθοί της, και από τότε που ανατράπηκε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο, φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει. Η πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας είναι γεμάτη από πολιτικούς που είχαν όλες τις περγαμηνές για να λάμψουν παρόλα αυτά… τους «έφαγε το σύστημα». Ο Ματέο Ρέντσι, ο Μπέπε Γκρίλο και ο Ματέο Σαλβίνι υπόσχονταν να μεταμορφώσουν την Ιταλία όμως, αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. Η Μελόνι έχει σκεφτεί πώς να αποφύγει αυτή τη μοίρα.
«Δεν θα κάνει τα ίδια λάθη»
Δεν σκοπεύει να επιλέξει κυβέρνηση από τους μακροχρόνιους συνεργάτες της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά της. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, βελτιώνει τη σχέση της με τον ίδιο τον Ντράγκι, μιλώντας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάθε εβδομάδα για να συζητήσει μια πιθανή μετάβαση. «Με έχουν κατηγορήσει ότι ακολουθώ τη γραμμή Ντράγκι και ταυτόχρονα, με αποκαλούν φασίστρια», είπε κατά τη διάρκεια εκλογικής συζήτησης αυτόν τον μήνα. «Πώς μπορείς να είσαι και οι δύο ταυτόχρονα;» αναρωτιέται.
Αλλαγή πλεύσης
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη γραμμή της έχει να κάνει με την στάση της προς τη Ρωσία. Το 2018 χαιρέτισε την επανεκλογή του Πούτιν. Το 2016 επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Αλλά η εισβολή του Φεβρουαρίου στην Ουκρανία άλλαξε την άποψή της για τον Πούτιν λαμβάνοντας θέση υπέρ του ΝΑΤΟ. Ήταν ειλικρινά αναστατωμένη από τα στοιχεία των καταχρήσεων που διέπραξαν οι Ρώσοι, λένε οι βοηθοί της.
Για εκείνους που εξακολουθούν να λένε ότι δεν ήταν αρκετά σαφής σχετικά με το ποια είναι πραγματικά τα συμφέροντά της καθώς και η πολιτική γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει σε περίπτωση εκλογής της, η ίδια η υποψήφια έχει μια εμφατική απάντηση, η οποία έχει απήχηση στους ψηφοφόρους της. «Είμαι η Τζόρτζια», φωνάζει. «Είμαι μια γυναίκα. Είμαι μητέρα. Είμαι Ιταλίδα».
Διαβάστε επίσης
Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα
Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη
Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)