Ο θρυλικός επενδυτής Τζέρεμι Γκράνθαμ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες έχει προβλέψει σωστά τις «φούσκες» των αγορών, ανέφερε πως το selloff το οποίο προέβλεψε το 2021 έχει ήδη ξεκινήσει και οι μετοχές -ακόμα και με παρέμβαση της Fed– ενδέχεται να καταγράψουν πτώση μέχρι και 50%.
Σε ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη, ο συνιδρυτής της GMO περιέγραψε την αγορά των ΗΠΑ ως «σούπερ-φούσκα», η τέταρτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Όπως και στο κραχ του 1929 και σε αυτό των dot-com το 2000, αλλά και την κρίση του 2008, ο Γκράνθαμ είναι βέβαιος πως η φούσκα θα σκάσει, οδηγώντας τους δείκτες σε κατακόρυφη πτώση.
Υποστηρίζει πως ο δείκτης S&P 500 θα βρεθεί 45% υπό το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης και 48% υπό το υψηλό της 4ης Ιανουαρίου, στις 2500 μονάδες. Ο Nasdaq Composite, ο οποίος αυτό το μήνα έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 8,3% μπορεί να βρεθεί ακόμα χαμηλότερα από το αναμενόμενο.
«Δεν ήμουν βέβαιος για τη φούσκα αυτή το 2021. Τώρα πια, είμαι βέβαιος», τόνισε ο Γκράνθαμ. Ο διάσημος επενδυτής ανέφερε πως το πρώτο σημάδι του προβλήματος ήταν όταν δεκάδες κερδοσκοπικές μετοχές κατέγραψαν απότομη πτώση τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Η μετοχή μιας πληρεξούσιας εταιρείας, της Ark Innovation ETF της Κάθι Γουντ έχει καταγράψει πτώση 52% από τότε γι αυτόν τον λόγο. Το δεύτερο σημάδι αποτέλεσε ο δείκτης Russell 2000, ο οποίος συμπεριλαμβάνει mid-cap μετοχές οι οποίες συνήθως έχουν τεράστια κέρδη σε bull markets. Ο δείκτης αυτός βρέθηκε πίσω από τον S&P 500 το 2021.
Το τρίτο και τελευταίο σημάδι για τον Γκράνθαμ είναι αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «τρελή επενδυτική συμπεριφορά η οποία αποτελεί και ένδειξη της φούσκας λίγο πριν σκάσει: meme μετοχές, επενδύσεις σε εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, η άνοδος ορισμένων ανούσιων κρυπτονομισμάτων όπως το dogecoin και τα NFTs.
Ο θρύλος της Wall Street επίσης υπογραμμίζει πως το σκάσιμο της φούσκας μπορεί να είναι το ίδιο μεγάλο με το κραχ της δεκαετίας του 1980. Η φούσκα, επίσης, δεν περιορίζεται μόνο στις μετοχές, αλλά και στα ομόλογα, την παγκόσμια αγορά ακινήτων και τις τιμές των εμπορευμάτων. Ακόμα και χωρίς διόρθωση στο μέσο στατιστικό όρο, υπολογίζει απώλειες στις ΗΠΑ ύψους $35 τρισεκατομμυρίων.
Ο ίδιος, βέβαια, γνωρίζει πως οι προβλέψεις του αυτές αποτελούν την αγαπημένη ενασχόληση των σκεπτικιστών. Μία από τις ερωτήσεις στην οποία έχει κληθεί να δώσει απάντηση είναι η εξής: πώς μπορεί ο δείκτης S&P 500 να καταγράψει αύξηση 26,9% το 2021 εάν οι μετοχές είναι έτοιμες να καταρρεύσουν;
Για τον Γκράνθαμ η απάντηση είναι απλή. Η δυναμική των blue-chip μετοχών σε περίοδο έλλειψης σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις αποτελεί ένδειξη της φούσκας αυτής καθεαυτής: «έτσι έχουν σκάσει οι φούσκες στο παρελθόν. Το 1928, ένα χρόνο πριν το μεγάλο κραχ, οι μετοχές είχαν καταγράψει άνοδο της τάξης του 85%». Παρόμοια κατάσταση φαίνεται πως λαμβάνει χώρα και τώρα.
Ο επενδυτής τονίζει πως η κατάσταση οφείλεται στη λανθασμένη νομισματική πολιτική των 25 τελευταίων ετών. «Από τότε που ο Άλαν Γκρίνσπαν βρέθηκε στο τιμόνι της Fed, οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας έχουν προκαλέσει πολλαπλές φούσκες, έχοντας φθηνήνει το δολάριο και διασώζοντας τις αγορές όταν υπήρχε διόρθωση».
Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή δε μπορούν να βασιστούν σε τέτοια υποστήριξη. Ο πληθωρισμός-ρεκόρ επηρεάζει την ικανότητα της Fed για στήριξη της οικονομίας μέσω μείωση των επιτοκίων και αγορά ομολόγων.
Τέλος, ο Γκράνθαμ υποστηρίζει πως το χαρτοφυλάκιο με τοποθετήσεις 60/40 σε μετοχές/ομόλογα προσφέρει τόσο μικρή προστασία μέσω της διαφοροποίησής του που «είναι εντελώς άχρηστο». Ο επενδυτής συμβουλεύει την αγορά μετοχών στην Ιαπωνία και τις αναπτυσσόμενες αγορές, τα πολύτιμα μέταλλα και την άντληση κεφαλαίου για επανατοποθέτηση όταν τα πράγματα βελτιωθούν μετά τη φούσκα.
Διαβάστε ακόμη
Το κύμα ακρίβειας έφτασε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ