Από τον Δεκέμβριο, ο πιο επιτυχημένος διαδικτυακός εμπορικός όμιλος στην Κίνα, η Alibaba, βρισκόταν στο μικροσκόπιο των κρατικών αρχών με την υποψία «εφαρμογής μονοπωλιακών πρακτικών». Χθες, έγινε γνωστή η είδηση πως οι κινεζικές αρχές επέβαλαν, τελικά, πρόστιμο ύψους 18,2 δισεκατομμυρίων γουάν περίπου δηλαδή 2,78 δισεκατομμύρια δολάρια στο διαδικτυακό κολοσσό αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Παρόλα αυτά, το εν λόγω χρηματικό ποσό που υποχρεούται να πληρώσει τώρα ο κινεζικός όμιλος είναι σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που φοβόντουσαν ειδικοί και επενδυτές. Ειδικότερα, βασίζεται μόνο στο 4% των εγχώριων πωλήσεων της εταιρείας για το έτος 2019. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με το μέγιστο 10% που επιτρέπεται να επιβληθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις βάσει της κινεζικής νομοθεσίας.
Και ενώ ο διαδικτυακός γίγαντας οφείλει να προσαρμοστεί από εδώ και στο εξής στα όσα του υπέδειξαν οι κρατικές αρχές αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε πως οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιβάλουν ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής του ομίλου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Για τους λόγους αυτούς λοιπόν το – κατά τα άλλα – πρόστιμο «μαμούθ», δεν απογοήτευσε τελικά τους άμεσα ενδιαφερόμενους και κυρίως τους επενδυτές. Τουναντίον, μάλιστα, φαίνεται να τους καθησύχασε γεγονός που αποδεικνύεται στο ράλι που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας αμέσως μετά από τις «καυτές» ανακοινώσεις.
Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Alibaba εκτοξεύτηκε στο + 9,3% τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, το μεγαλύτερο άλμα της εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Για τον Τζακ Μα, ιδρυτή του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε ξεκάθαρη επιτυχία αφού η περιουσία του αυξήθηκε κατά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια και διαμορφώθηκε έτσι στα 52,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Ο Μα, που μέχρι πέρυσι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, έχασε δισεκατομμύρια από τότε που οι ρυθμιστικές αρχές του έθνους ξεκίνησαν την αντιμονοπωλιακή εκστρατεία εναντίον μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών ανάμεσά τους και η Alibaba. Οι αρχές, διέκοψαν ακόμη και την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας πληρωμών Ant Group Co. – θυγατρική εταιρεία της Alibaba – μόλις δύο ημέρες πριν τη δημοσιοποίησή της. Σήμερα, ο Μα είναι το τρίτο πλουσιότερο άτομο της Κίνας μετά τον Ζονγκ Σανσάν της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring Co. και του Μα Χουατένγκ της Tencent Holdings Ltd.
Διαβάστε ακόμη
Βαράγκης: Η D-Day για τη διάσωση… «δια χειρός Κυριάκου»