Όσοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο Κατάρ για να βιώσουν την εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γνώριζαν εξ αρχής ότι θα πλήρωναν κάτι… παραπάνω. Όμως, η ανθεκτικότητα του αραβικού νομίσματος κατέστησε το ταξίδι ακόμη ακριβότερο. Ιδίως για όσους ήρθαν από τη Νότια Κορέα, την Ισπανία και την Αγγλία.
Όλα, από τα ξενοδοχεία έως το μπουκαλάκι της Coca Cola, γίνονται ολοένα και πιο «τσουχτερά», ενόσω τα νομίσματα μιας σειράς χωρών υποχωρούν. Όμως, το ριάλ του Κατάρ διαγράφει την ακριβώς αντίθετη πορεία, ετοιμάζοντας να αποχαιρετήσει το καλύτερο έτος από το 2016.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, το νόμισμα της χώρας του Κόλπου εμφανίζει κέρδη κατά σχεδόν 10% σε σχέση με το γον της Κορέας, ενώ αυξάνεται κατά περίπου 18% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν. Κατά 8% διευρύνεται και έναντι της βρετανικής στερλίνας.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ισοτιμιών, το ταξίδι για τους Κορεάτες, Ιάπωνες και Άγγλους φιλάθλους έχει ακριβαίνει σημαντικά. Μάλιστα, οι τιμές αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κατάρ. Δηλαδή μέσα σε λίγες ημέρες.
10 φορές ακριβότερα
Παρότι το αλκοόλ απαγορεύεται στο Κατάρ, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μπουκάλι μπίρας Budweiser σε ειδικά σχεδιασμένες περιοχές έναντι της τιμής των 50 ριάλς (13,6 δολαρίων), δηλαδή σε μια τιμή 10 φορές υψηλότερη σε σχέση μ’ ένα οποιοδήποτε κατάστημα στη Νότια Κορέα.
Για τους Ιάπωνες, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζουν σ’ ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον, οι υψηλές τιμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελούν ένα πραγματικό σοκ, με το γεν να κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
«Ένα μικρό μπουκάλι νερού κοστίζει 400 γεν (3 δολάρια) και μια Coca – Cola περίπου 600 γεν. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» δηλώνει στο Bloomberg o Καζουνόρι Τακισίμα, ιδιοκτήτης εταιρείας real estate στο Τόκιο, ο οποίος επέλεξε να βιώσει από κοντά την εμπειρία ενός Μουντιάλ.
Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, υπολόγιζε ότι θα πλήρωνε 25 – 30 γεν ανά ριάλ. Όμως, η πραγματικότητα ήταν αρκετά σκληρότερη, καθώς κλήθηκε να καταβάλει ισοτιμία 35 – 40 γεν ανά ριάλ.
Κάπως καλύτερη ήταν η τύχη του Αμινόορ Σασίντ, ενός 40χρονους εφοριακού από το Λίβερπουλ. «Ανησυχούσα για την υποτίμηση της στερλίνας. Δεν ξόδεψα πολλά, ενώ ήμουν τυχερός γιατί έμεινα στο σπίτι ενός φίλου μου» παραδέχεται, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο.
Διαβάστε επίσης