Σχεδόν μηδενικό είναι πλέον το πραγματικό κόστος των επιχειρηματικών δανείων στην Τουρκία, ενόσω η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, κόντρα στην ευρύτερη τάση για σύσφιγξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μέσο επιτόκιο για εμπορικά δάνεια υποχωρεί στο 14%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα του μηνιαίου επιτοκίου καταθέσεων (15%).
Η εν λόγω «ανωμαλία» επέρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει κατά 500 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (παρά την εκτόξευση του ετήσιου πληθωρισμού στο 85%) αλλά και των κυβερνητικών πιέσεων για χαμηλού κόστους τραπεζικές πιστώσεις, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Φυσικά, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εν όψει των προεδρικών εκλογών της χώρας, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2023.
Αυτήν τη στιγμή, η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 9%, ολοκληρώνοντας (προς ώρας) τον Νοέμβριο το κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει το κόστος των εμπορικών δανείων σε πτώση για 13 συνεχόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, ο Κάγκντας Ντογκάν, αναλυτής της Tera Yatirim, εκτιμά ότι το επιτόκιο των δανείων θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στο 13,5%.
Σε αντίθεση με τα δάνεια, τα επιτόκια καταθέσεων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ενόσω οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, προκειμένου να επιτύχουν τους εποπτικούς στόχους. Το μέσο επιτόκιο, ενδεικτικά, βρίσκεται στο 22,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019.
Η όλη πολιτική της γειτονικής χώρας εδράζεται στη νέα στρατηγική της Άγκυρας, η οποία στοχεύει αφενός στη μετατόπιση των αποταμιεύσεων από δολάριο σε λίρες, αφετέρου στην τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι αποταμιεύσεις σε λίρα απαρτίζουν το 50% των συνολικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Στις αρχές του έτους δεν ξεπερνούσε το 35%.
Όμως, όλα αυτά επιφέρουν ένα βαρύ «τίμημα», με τον πληθωρισμό να βρίσκεται εκτός ελέγχου, την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών να έχει κατρακυλήσει και τις τράπεζες να οδεύουν σε επικίνδυνα μονοπάτια.
«Ο έντονος ανταγωνισμός για τις καταθέσεις και η ταυτόχρονη πίεση για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού δημιουργούν ένα τοξικό κοκτέιλ για τις τράπεζες» προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής του Bloomberg, Τόμας Νότζελ.
Διαβάστε επίσης
Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων