Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μειώθηκαν σε χαμηλό διετίας τον Μάιο, αυξάνοντας τις ελπίδες πως οι πληθωριστικές πιέσεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ θα αρχίσουν να περιορίζονται.

Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ κατέγραψε μείωση της τάξης του 2,6% τον Μάιο, δεδομένης της πτώσης των τιμών των σιτηρών και των φυτικών ελαίων τα οποία αντισταθμίζουν τις αυξημένες τιμές του κρέατος και της ζάχαρης. O αντίστοιχος δείκτης των τιμών γεωργικών προϊόντων έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 22% από το υψηλό του Μαρτίου του 2022. 

Οι τιμές του σίτου βρίσκονται κοντά σε χαμηλό διετίας λόγω της υψηλής σοδειάς από τη Ρωσία αλλά και την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, οι μειώσεις αυτές έχουν χρονοκαθυστέρηση όσον αφορά την επίδραση που ασκούν στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, δεδομένου και του υψηλού κόστους μεταφορών, εργασίας και ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν και ο δείκτης του ΟΗΕ έχει καταγράψει μείωση τους 13 εκ των 14 τελευταίων μηνών, οι καταναλωτές δεν έχουν παρατηρήσει αλλαγές στο καλάθι του νοικοκυριού το οποίο είναι έρμαιο γενικότερων οικονομικών παραγόντων. 

Σύμφωνα, επίσης, με το στέλεχος του International Food Policy Research Institute, Τζόσεφ Γκλάουμπερ, οι υψηλές τιμές των τροφίμων πολλές φορές οφείλονται και στα επιμέρους μακροοικονομικά δεδομένα συγκεκριμένων χωρών. 

«Η μακροοικονομική κατάσταση είναι ο κινητήριος μοχλός των τιμών τροφίμων. Παρατηρούμε σωρεία παραγόντων όπως η νομισματική ισοτιμία, η ενέργεια, οι μισθοί και ο πληθωρισμός οι οποίοι επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Γιατί η ρωσική ελίτ κοιτάζει τον Πούτιν «με μισό μάτι»

Προσωπικός βοηθός: Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ΑμεΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ