search icon

Bloomberg

Τριβές μεταξύ Ρώσων και Τούρκων για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Μεσόγειο

Οι Ρώσοι ακύρωσαν το συμβόλαιο με την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία και επέλεξαν (αντί αυτής) μία άλλη ρωσική εταιρεία

«Πόρτα» στην τουρκική Ictas έριξε η Akkuyu Nukleer, η θυγατρική εταιρεία της ρωσικής Rosatom, η οποία είναι αρμόδια για την κατασκευή του νέου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.  

Σύμφωνα με τον Bloomberg, οι Ρώσοι ακύρωσαν το συμβόλαιο με την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία και επέλεξαν (αντί αυτής) μία άλλη ρωσική εταιρεία, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες στο ενεργειακό project των 20 δισ. δολαρίων. 

Η ανακοίνωση της Akkuyu Nukleer ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι υπεγράφη συμβόλαιο με την TSM Enerji Insaat (ελέγχεται από τρεις ρωσικές εταιρείες), χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος του διαζυγίου με την Ictas.  

Την Παρασκευή, πάντως, είχε ήδη διαφανεί το κλίμα έντασης μεταξύ των δύο εταιρειών, με την Ictas να κατηγορεί τη Rosatom για προσπάθεια «μείωσης της τουρκικής εταιρικής παρουσίας» στο project. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι διαβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στα έργα, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου (βόρεια της Κύπρου) θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών εισαγόμενων τιμών. Εκτιμάται ότι μόλις λειτουργήσουν και οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, το εργοστάσιο θα καλύπτει έως και το 10% της συνολικής εγχώριας ζήτησης.  

Το project χρηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, αλλά και την επίσης ρωσική τράπεζα Sovcombank. Αμφότερες βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. Η μέχρι στιγμής ρευστότητα, σύμφωνα με την Άγκυρα, καλύπτει όλες τις αναγκαίες εργασίες για τα επόμενα δύο χρόνια.  

Η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2026. Η Rosatom, η οποία ελέγχει το 100% της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του 49% των μετοχών. 

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version