search icon

Bloomberg

Τράπεζα της Ιταλίας: Διαπιστώνει πτώση του ρίσκου στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Κλειδί η βελτίωση της «υγείας» του τραπεζικού συστήματος - Κάλεσε την κυβέρνηση Μελόνι να εστιάσει στην τήρηση της δημοσιονομικής ορθότητας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Πτώση στο ρίσκο διατάραξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ιταλίας διαπίστωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε έκθεση της, καθώς βελτιώθηκε η «υγεία» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Πάντως, επεσήμανε πως το ρίσκο παραμένει, σε κάθε περίπτωση, υψηλό.

«Αν και τα μακροοικονομικά δεδομένα παραμένουν αβέβαια, οι συνθήκες που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα έχουν βελτιωθεί και τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους παραμένουν χαμηλά» ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας, προειδοποιώντας ωστόσο πως το υψηλό δημόσιο χρέος και η ανησυχία της επιστροφής σε χαμηλή ανάπτυξη μπορεί να επιβαρύνουν το outlook.

Επίσης πεδία ρίσκου για τον τραπεζικό τομέα αποτελούν οι χαμηλές αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια. Το τελευταίο ειδικά αποτελεί βάρος και για τα νοικοκυριά.

Μάλιστα, για τους λόγους αυτούς η Τράπεζα κάλεσε την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να ενισχύσει την προσοχή της στην τήρηση της δημοσιονομικής ορθότητας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την ώθηση της ανάπτυξης.

Η επισήμανση έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που έχει δώσει η Μελόνι για μεγαλύτερη ενίσχυση προς τα νοικοκυριά, αλλά και για φοροαπαλλαγές, μέτρα τα οποία θα πρέπει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει δίχως να εκτροχιαστεί από τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Κομισιόν.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας εκτιμάται πως θα κυμανθούν μόλις στο 0,7% φέτος, με το χρέος να φτάνει στο 140% επί του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη

Προσφυγές και έλλειψη προσωπικού φρενάρουν τα μεγάλα έργα στη χώρα

INTRALOT: Τα επόμενα βήματα μετά την ΑΜΚ – Νέα συμβόλαια στο προσκήνιο

Λαγκάρντ: Τον προειδοποίησα και με αγνόησε – Πώς ο γιος της έχασε όλες τις επενδύσεις του σε crypto!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version