search icon

Bloomberg

Τράπεζα της Αγγλίας: Στις καλένδες παραπέμπονται οι μεταρρυθμίσεις για τον τραπεζικό κλάδο

Η BoE μεταθέτει την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ περιμένοντας την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις ΗΠΑ, όπου η αντιπαράθεση για το θέμα έχει ενταχθεί και στην προεκλογική ατζέντα - Στάση αναμονής κρατούν επίσης ΕΕ και Καναδάς

Τον επόμενο γύρο των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις των τραπεζών αποφάσισε να αναβάλει η Τράπεζα της Αγγλίας, αποτελώντας μόλις την τελευταία από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς που μεταθέτει χρονικά τα σχέδια της έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν το δικό τους πακέτο αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η σχετική ανακοίνωση από τις αρμόδιες χρηματοπιστωτικές αρχές της BoE θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα αφορά την συνολική αναβολή του μεταρρυθμιστικού πακέτου τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2026.

Η αρμόδια υπηρεσία του Prudential Regulation Authority είχε δηλώσει ότι θα παρουσιάσει το δεύτερο και τελικό πακέτο των προτάσεων της στις 12 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο τμήμα του πακέτου είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν για το τελικό στάδιο των μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ to 2017, είχαν δεσμευτεί να τις εφαρμόσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Όμως, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε παγκοσμίως κατά τουλάχιστον ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα προέκυψαν διάφορα νομικά και διαδικαστικά εμπόδια τόσο στις ΗΠΑ και την ΕΕ όσο και στη Βρετανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα της σκλήρυνσης των κανόνων στους οποίους υπόκεινται οι τράπεζες με στόχο την καλύτερη θωράκιση των καταναλωτών και της αγοράς επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο με αφορμή το μίνι κραχ της άνοιξης του 2023 μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κρίση στις περιφερειακές τράπεζες.

Οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν έχουν προκαλέσει δυσφορία στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, που θα δεχτούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση και έχουν εξελιχτεί και σε σημείο αιχμής της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι απειλούν τις ρυθμιστικές αρχές με δικαστικό αγώνα κατά των προτάσεων που ανεβάζουν τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις κατά 16% και πιέζουν ασφυκτικά κυβέρνηση και Κογκρέσο ενόψει των εκλογών για να εισακουστούν.

Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σημαίνει πως στις ΗΠΑ θεωρείται απίθανο πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων κανόνων, από τον Ιούνιο του 2025, δεδομένου πως οι τράπεζες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Έτσι, και έτερες χώρες βάζουν στον «πάγο» τα σχέδια τους περιμένοντας την τελική διαμόρφωση του αμερικανικού μεταρρυθμιστικού πακέτου.

Ήδη η ΕΕ ανήγγειλε τον Ιούνιο πως θα αναβάλει βασικά σημεία του μεταρρυθμιστικού της πακέτου για τις τράπεζες τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, θεωρώντας πως δεν πρέπει οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Ευρώπης να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών.

Ο Καναδάς που έχει οριστικοποιήσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων με βάση και την Βασιλεία ΙΙΙ, μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως ένα από τα βασικά μέτρα θα καθυστερήσει για να δώσει σε όλα τα μέρη περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Και στη λίστα προστέθηκε πλέον και η Βρετανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διαδικασία στη Βρετανία καθυστέρησε αναγκαστικά λόγω και των πρόωρων εκλογών του Μαϊου, που ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να επιβραδύνουν τις εργασίες με αποτέλεσμα να μειώσουν το διαθέσιμο χρόνο που θα είχαν οι βρετανικές τράπεζες για να προετοιμαστούν για το νέο πλαίσιο.

Η Ελβετία είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή κανονικά από τον Ιανουάριο του 2025, παρά τις συνεχιζόμενες, έντονες αντιδράσεις των εγχώριων τραπεζών. Η Ιαπωνία αντιστοίχως έχει εισάγει τους νέους κανόνες από τον περασμένο Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη

Κραταιοί οι Ελληνες εφοπλιστές – Αυτή είναι η ακτινογραφία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου

ΕΣΑ – Θερινές εκπτώσεις 2024: Χαμηλότερος τζίρος για 8 στις 10 επιχειρήσεις

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση αποβλήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version