Η Trafigura Group κατέβαλε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στους κορυφαίους traders και στα στελέχη της, καθώς η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία εμπορίας ενεργειακών προϊόντων (commodities) σημείωσε νέο ρεκόρ κερδών το εξάμηνο έως τον Μάρτιο.
Πιο αναλυτικά, καθαρά κέρδη-ρεκόρ ύψους 5,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Trafigura το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους, ποσό υπερδιπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η Trafigura συγκαταλέγεται έτσι στη λίστα των ομίλων που αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία κατέβαλε μέρισμα ρεκόρ ύψους 3 δισ. δολαρίων που θα μοιραστεί στους περίπου 1.200 μετόχους της, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι traders και στελέχη της εταιρείας. Το ποσό αυτό είναι επίσης υψηλότερο από τα 1,7 δισ. του 2022.
Τα κέρδη είναι μια πολύτιμη ανάσα για την εταιρεία που επιβαρύνεται με 600 εκατ. δολάρια από την αποκάλυψη μιας φερόμενης απάτης στον τομέα της εμπορίας νικελίου. Η διαχείριση της κρίσης έχει αναγκάσει την εταιρεία να δεσμεύσει το ποσό των 590 εκατ. δολαρίων.
Τα αποτελέσματα της Trafigura δείχνουν πώς οι μεγαλύτεροι οίκοι εμπορίας εμπορευμάτων, οι ισχυρές εταιρείες που διακινούν πρώτες ύλες σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να επωφελούνται από τις διαταραχές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το οικονομικό έτος της Trafigura διαρκεί από τον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα του εξαμήνου καλύπτουν την περίοδο έως τα τέλη Μαρτίου. Τα κέρδη ebitda την περίοδο αυτή ανήλθαν σε 8,1 δισ. δολάρια.
Στα ισχυρά αποτελέσματα συνέβαλε η τετραετής συμφωνία της Trafigura για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία, ύψους 3 δισ. δολαρίων, η οποία αναλήφθηκε εν μέρει από τον Γερμανικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes.
«Δεν αναμένουμε ότι οι εξαιρετικές συνθήκες που χαρακτήρισαν τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα συνεχιστούν και στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jeremy Weir. «Ο αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην παγκόσμια οικονομία, οι καλύτερες συνθήκες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι εποχικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για εμπορεύματα, όπως το φυσικό αέριο, συμβάλλουν στον μετριασμό των ευμετάβλητων συνθηκών και είναι πιθανό να δούμε τον ρυθμό ανάπτυξής μας να επιβραδύνεται σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες».
Διαβάστε ακόμη
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πούλησαν χρέος 27 δισ. ευρώ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα (γράφημα)
Κλυδωνισμοί στην αγορά αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα
Χρυσός: Αυξήθηκαν τα αποθέματα της Κίνας τον Μάιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ