Όσοι επένδυσαν στην τουρκική λίρα «κάηκαν» από την κατάρρευση της αξίας της κατά 25% που συντελέστηκε το 2020, τολμούν ωστόσο να ελπίζουν ότι το 2021 η τύχη τους θα «γυρίσει». Μια ελπίδα που γέννησε η απροσδόκητη στροφή του προέδρου Ερντογάν προς πιο ορθόδοξες πολιτικές.
Η τρέχουσα νομισματική κρίση της Τουρκίας ήταν η αιτία που ο Ερντογάν αποφάσισε να απομακρύνει τον κεντρικό τραπεζίτη, ενώ οδήγησε και στην παραίτηση του τσάρου της οικονομίας και γαμπρού του Ερντογάν και στην αύξηση των επιτοκίων.
Τα βήματα αυτά βοήθησαν τη λίρα να μετριάσει τις απώλειες που έχει επί 8 συναπτά έτη, οι επενδυτές όμως ζητούν τώρα αποδείξεις ότι η αλλαγή πλεύσης είναι κάτι παραπάνω από μια πρόσκαιρη «μανούβρα»
Οι απώλειες της λίρας είναι ενδεικτικές της προβληματικής δεκαετίας που πέρασε η Τουρκία, στην οποία η πολιτική αναταραχή και τα μετέωρα πολιτικά βήματα διέβρωσαν τη εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία των 750 δισ. δολαρίων.
Οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια μόνο φέτος, για να υποστηρίξουν την καταβύθιση του νομίσματος, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Το νόμισμα στις 6 Νοεμβρίου κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό των 8,5793 ανά δολάριο. Σημειωτέον ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 η ισοτιμία της λίρας ήταν στο 1,5439 δολάριο.
Η στροφή στην ορθόδοξη πολιτική «πιθανόν να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν αποθεματικά για “κάψιμο” και δεν πλησιάζει η διεξαγωγή εκλογών», αναφέρει ο Βίκτωρ Σάμπο, επικεφαλής επενδύσεων της Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο. «Ωστόσο, αν ομαλοποιηθούν τα πράγματα υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος όταν γίνεται στροφή 180° στην πολιτική».
Το τελευταίο πλήγμα για τη λίρα προκλήθηκε όταν η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τους traders τον περασμένο Οκτώβριο, με την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αντί να προχωρήσει σε αύξηση. Ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και έχει επανειλημμένα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά με τη μη συμβατική άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.
Όταν στις αρχές Νοεμβρίου η λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, οι αλλαγές που συντελέστηκαν στο οικονομικό επιτελείο προκάλεσαν άλμα πάνω από 10% στη λίρα. Ωστόσο είναι ακόμα αντιμέτωπη με τη χειρότερη πτώση φέτος ανάμεσα στα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, μετά το πέσο Αργεντινής.
Νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωνε μικρές μεταβολές στο 7,8241 ανά δολάριο.
Όπως σχολιάζει ο Ούλριχ Λιούχτμαν της Commerzbank AG «αυτό που βλέπουμε στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι ένα μεγάλο ποσοστό ελπίδας ότι η νομισματική πολιτική θα ακολουθήσει ένα συμβατικό μονοπάτι στο μέλλον».
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές θα πάρουν μια γεύση από τις προθέσεις της κυβέρνησης, όταν ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Νασί Αγκμπάλ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τη νομισματική πολιτική του 2021.
Μια εβδομάδα μετά, συνεδριάζει η ρυθμιστική αρχή για τα επιτόκια, με τους περισσότερους να αναμένουν ακόμα μια αύξηση επιτοκίων από το τρέχον επίπεδο του 15%.
Διαβάστε ακόμη:
Οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό
ΔΕΗ: Κάλεσμα σε μεγάλα funds για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ
COSMOTE – NOVA: «Κληρώνει» για τα δικαιώματα του Champions League