Η αυστηρή νομισματική πολιτική και οι περιορισμοί στη χορήγηση δανείων επιβαρύνουν τις προοπτικές των τουρκικών τραπεζών, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ανάκαμψη των κερδών τους θα ξεκινήσει αργότερα από το αναμενόμενο.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη των τουρκικών τραπεζών τους επόμενους 12 μήνες έχουν μειωθεί κατά περίπου 28% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η πρώτη τέτοια υποχώρηση από το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια δέχονται πιέσεις μετά τη στροφή της κεντρικής τράπεζας σε πιο ορθόδοξες πολιτικές και τη σταδιακή αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 50% μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάιο. Πριν από τις εκλογές, η τράπεζα είχε προσπαθήσει να ελέγξει τον διψήφιο πληθωρισμό μειώνοντας τα επιτόκια – αντί να τα αυξήσει – σε επίπεδα έως και 8,5%.

Παρά τις αυξήσεις του επιτοκίου από τότε, ο επίμονος πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 49% στα τέλη Σεπτεμβρίου, οδήγησε ορισμένους αναλυτές να αναβάλουν τα στοιχήματα για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

«Η ορατή ανάκαμψη είναι απίθανη πριν από τη μείωση των επιτοκίων», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένων των Μεχμέτ Σεβίμ και Σάμιουελ Γκουντεϊσιρ, σε έκθεσή τους στις 18 Οκτωβρίου. «Τα στοιχεία δείχνουν μόνο μια μικρή ανάκαμψη των περιθωρίων δανείων-καταθέσεων σε λίρες το τρίτο τρίμηνο, αντανακλώντας την περιορισμένη ανατιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων και το υψηλό κόστος καταθέσεων σε λίρες. Επιπλέον, η ακριβή χρηματοδότηση με repos και χρηματοδότηση από την αγορά χρήματος, που χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για να αντικαταστήσει τους όγκους swap της κεντρικής τράπεζας, δημιουργεί πιέσεις στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου».

Ο σταθμισμένος μέσος όρος των επιτοκίων των εμπορικών δανείων διαμορφώθηκε στο 60%, ενώ ο σταθμισμένος μέσος όρος των επιτοκίων των καταθέσεων έως και τριών μηνών ήταν 59,2% στις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν επίσης για καθυστερημένη ανάκαμψη των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων των δανειστών και συνέστησαν να περιμένουμε για ένα πιο ελκυστικό σημείο εισόδου για τις τουρκικές τραπεζικές μετοχές. Οι απαισιόδοξες προοπτικές αντικατοπτρίζονται στις τραπεζικές μετοχές. Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, ένας δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων δανειστών της Τουρκίας, έχει υποχωρήσει κατά 18% μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

Τα θετικά

Από την άλλη πλευρά, δεν ακούγονται όλοι δυσοίωνοι για την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Η HSBC Holdings, αν και βλέπει μέρος της ανάκαμψης να μετατίθεται για το 2026, δήλωσε ότι οι περισσότερες ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών είναι «τιμολογημένες».

Η Bank of America είναι ακόμη πιο έντονη στην έκκλησή της, με τους αναλυτές να συμβουλεύουν να αγοράσουν την αδυναμία, καθώς η υψηλής ποιότητας αύξηση των κερδών ανά μετοχή αναβάλλεται κατά δύο τρίμηνα.

«Ένα πολυετές ταξίδι αναπροσαρμογής δεν είναι ζήτημα του «εάν» αλλά του «πότε», κατά την άποψή μας. Αυτό το εμπόριο είναι πιθανό να γεμίσει κόσμο το 2025», έγραψαν οι αναλυτές της Bank of America, συμπεριλαμβανομένου του David Taranto. «Λέμε να απολαύσετε τις εκπτώσεις των πρώτων πουλιών όσο διαρκούν».

Η περίοδος κερδών τρίτου τριμήνου για τις τράπεζες ξεκινά στις 24 Οκτωβρίου με την Akbank TAS, η οποία είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προσδοκίες της για τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου στο τέλος του έτους σε περίπου 3% από 4%. Το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν διαμορφωθεί στο 2,4%.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος χρόνου για το Κτηματολόγιο – Κίνδυνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων 

Κατεβάζει ταχύτητα το ράλι του Bitcoin λόγω Trump trade

Τράπεζες προς ναυτιλιακές εταιρείες: Πάρτε δάνεια και ας μην τα χρειάζεστε για να μείνετε στο παιχνίδι (pics)

 

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα