Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σηματοδότησε ότι σχεδιάζει να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια, με την κορύφωσή του να αναμένεται τον προσεχή Μάιο στο 75%.
Η επικεφαλής της τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν με ανακοίνωσή της παρουσίασε μία αναθεωρημένη εκτίμηση για τον πληθωρισμό που τον τοποθετεί στο 65% στο τέλος του 2023, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ποσοστό 58%. Η κεντρική τραπεζίτης της γείτονος δήλωσε ότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για διαμορφωθεί το επόμενο έτος στο 36%, από 33%. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, η Ερκάν είπε ότι αναμένει αποπληθωρισμό από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
«Η νομισματική σύσφιγξη θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση του πληθωρισμού», δήλωσε η Ερκάν.
Η τριμηνιαία έκθεση έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά τον διορισμό της Ερκάν τον περασμένο Ιούνιο, με τους αξιωματούχους να λένε τώρα ότι θέλουν να συνδέσουν τη νομισματική πολιτική με την προβλεπόμενη πορεία των τιμών καταναλωτή, σε αντίθεση με το τρέχον ποσοστό πληθωρισμού. Το Bloomberg Economics ανέμενε ότι οι προοπτικές του θα αναβαθμιζονταν κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και το επόμενο έτος.
Η προοπτική μιας πιο επιθετικής προσέγγισης δεν ευνόησε τη λίρα, η οποία διαπραγματεύθηκε 0,1% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση την Πέμπτη μεταξύ ενός καλαθιού 31 σημαντικών νομισμάτων που παρακολουθείται από το Bloomberg.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 28,37%, οδεύοντας προς υψηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος.
Καθώς η προσοχή στρέφεται στο 2024, η δυναμική του πληθωρισμού δεν έχει δείξει πολλά σημάδια επιβράδυνσης, αν και οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών τρέχει με ρυθμό πάνω από 12 φορές μεγαλύτερο από τον επίσημο στόχο και πιθανώς επιταχύνθηκε κοντά στο 62% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Πέρυσι ξεπέρασε για λίγο το 85%.
Τι λέει το Bloomberg Economics
«Οι αναθεωρήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό σηματοδοτούν ότι έρχεται αυστηρότερη νομισματική στάση. Αναμένουμε ότι αυτή θα λάβει τη μορφή υψηλότερου επιτοκίου πολιτικής, αυστηρότερων πιστωτικών όρων και αυστηρότερων τραπεζικών κανονισμών. Αυτά είναι καλά νέα για το ταλαιπωρημένο νόμισμα, αλλά πιθανότατα θα είναι αρνητικά για την ανάπτυξη» Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.
Η Ερκάν απέδωσε τον ταχύτερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο σε «πολλαπλά σοκ» και δήλωσε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων συνέβαλαν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο συνολικό ποσοστό. Ο ρόλος της υπερβολικής εγχώριας ζήτησης περιορίζεται πλέον, είπε, και ορισμένοι δείκτες για τις τιμές τον Οκτώβριο δείχνουν μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού.
Η διαμορφούμενη εικόνα για τις τιμές εξηγεί τον επείγοντα χαρακτήρα ενός κύκλου νομισματικής σύσφιγξης που έχει ήδη υπερτετραπλασιάσει το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας στο 35%. Αμέσως μετά την προηγούμενη έκθεση για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο – η οποία επίσης αναθεώρησε τις προοπτικές απότομα προς τα πάνω – ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε νέα μέλη στο όργανο λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, κίνηση που ακολουθήθηκε από τρεις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων έως και 750 μονάδες βάσης.
Η Ερκάν, μαζί με αξιωματούχους όπως ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας αλλαγής πολιτικής μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο, καθώς μια νέα ομάδα τεχνοκρατών ξηλώνει τα ανορθόδοξα μέτρα η εφαρμογή των οποίων ευθύνεται για την απομάκρυνση των ξένων επενδυτών και την πρόκληση μιας σειράς νομισματικών κρίσεων.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ζητούν μια πιο επιθετική στάση από την κεντρική τράπεζα, δεδομένου ότι τα επιτόκια πολιτικής παραμένουν πολύ κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζονται στον τρέχοντα πληθωρισμό. Παγκόσμιες τράπεζες όπως η Morgan Stanley και η JPMorgan Chase & Co «βλέπουν» ότι οι αυξήσεις των τουρκικών κορυφώνονται μόνο όταν ο δείκτης αναφοράς φθάσει στο 40%-45%.
Αξιωματούχοι όπως ο Σιμσέκ έχουν με τη σειρά τους υποστηρίξει ότι εστιάζουν στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και του αναμενόμενου πληθωρισμού κατά τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι ήδη πιο αυστηρή από ό,τι φαίνεται.
Διαβάστε ακόμη
Ο Σκρέκας εξηγεί γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever
Τράπεζα της Αγγλίας: Πολύ πιθανό να αφήσει τα επιτόκια σε υψηλό 15ετίας (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ