search icon

Bloomberg

Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παραμένει ο πληθωρισμός παρά τη νομισματική σύσφιγξη (πίνακες)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, ο δείκτης αυξήθηκε κι άλλο τον Απρίλιο φτάνοντας το 70% - Οι κυβερνητικές παροχές, όπως με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις - Η Κεντρική Τράπεζα θα αργήσει να προχωρήσει σε αντιστροφή πολιτικής

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός στην Τουρκία και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι γενναιόδωρες δημοσιονομικές πρακτικές της κυβέρνησης, όπως με την αύξηση του κατώτατου μισθού, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πιέσεις στις τιμές παρά τον ταχύ ρυθμό αύξησης των επιτοκίων που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που επικαλείται το Bloomberg, o πληθωρισμός για τον Απρίλιο ενισχύθηκε και πάλι φτάνοντας το 70% σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, με μόνη εξαίρεση τον Ιούλιο του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ένας μήνας σχετικά σταθερής πορείας της τουρκικής λίρας, μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, δεν κατάφερε να ανακόψει τη συνεχή επιδείνωση των προοπτικών από το μέτωπο του πληθωρισμού, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών, που παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, πιθανότατα επιταχύνθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο φτάνοντας το 3,4%.

Η τουρκική στατιστική υπηρεσία θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την Παρασκευή.

Με τα δεδομένα αυτά, αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός πλησιάζει σταδιακά το ανώτατο επίπεδο του, οι πολλαπλές απειλές που ελλοχεύουν εξηγεί γιατί η Κεντρική Τράπεζα θα αργήσει αρκετά να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής και έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Το συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του, την περασμένη εβδομάδα, κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 50%. Ωστόσο επεσήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις πιέσεις στον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια.

Θυμίζουμε πως η Κεντρική Τράπεζα μετά την εγκατάλειψη των Εrdoganοmics και την επιστροφή στη νομισματική ορθότητα, τον περασμένο Ιούνιο, προχώρησε σταδιακά σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 4.150 μονάδες βάσης.

Πάντως, τα σημάδια σταθεροποίησης της λίρας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού περιορίζοντας το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων. Μετά την υποχώρηση της κατά περίπου 4% έναντι του δολαρίου το Μάρτιο, μετά τις τοπικές εκλογές, η λίρα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη τον περασμένο μήνα.

Η πρόοδος που καταγράφει η χώρα για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν το κατάλληλο timing για να ξεκινήσουν και πάλι να επενδύουν σε τουρκικά ομόλογα, τα οποία κάποτε φάνταζαν ιδιαίτερα ελκυστικά. Οι επενδύσεις σε ομόλογα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι αναλυτές, από τράπεζες όπως η Citigroup, η JPMorgan και η HSBC προτείνουν πλέον τοποθετήσεις σε τουρκική λίρα.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Μάιο για τους καταναλωτές

Ρόμπυ Μπουρλάς (Public): Πέρυσι αρωγός στους καταναλωτές ήταν το κράτος, φέτος πρέπει να βοηθήσουμε εμείς

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί και «σήματα» για… μπύρες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version