To ενδεχόμενο φορολόγησης των αποδόσεων από συναλλαγές σε μετοχές και κρυπτο-assets εξετάζει σοβαρά το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τονώσει τα κρατικά έσοδα και τον προϋπολογισμό. Η πληροφορία, όπως ήταν φυσικό, άσκησε πιέσεις τόσο στο Χρηματιστήριο  της Κωνσταντινούπολης όσο και στη λίρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, συζήτησε το σχέδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη για κανονική φορολόγηση όλων των οικονομικών εσόδων.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία ουσιαστικά… μηδένισε το φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές το 2008, μειώνοντας τον από το 10% στο 0%. Ωστόσο, το θέμα επανέρχεται στο τραπέζι, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου που επικαλείται το πρακτορείο, αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση η πληροφορία ήταν αρκετή για να προκαλέσει τριγμούς σήμερα στην τουρκική αγορά. Ο δείκτης Borsa Instanbul 100 έπεσε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 1,82% στις 10.364 μονάδες.

Ειδικά ο δείκτης των τραπεζών έκανε «βουτιά» κατά 4,1%, ενώ και η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε σε ποσοστό 1,2% έναντι του δολαρίου.

Πάντως, σχολιάζοντας το θέμα ο Μπουράκ Τσετίνσεκερ της Strateji Portfoy υποστήριξε πως αν και βραχυπρόθεσμα μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επιβαρυντική για τις μετοχές, μακροπρόθεσμα θα έχει οφείλει, καθώς μπορεί να «μειώσει την αστάθεια, να ενισχύσει την επενδυτική κουλτούρα και να μειώσει την κερδοσκοπία».

Σημειωτέον πως ο Bist 100, παρά και τη σημερινή κάμψη, παραμένει ένας από τους πλέον κερδισμένους χρηματιστηριακούς δείκτες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη φετινή χρονιά, δεδομένου του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από ξένους θεσμικούς όσο και από εγχώριους παίκτες.

Ειδικά, στο ίδιο το τουρκικό κοινό το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο έχει ενισχυθεί κάθετα τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των λογαριασμών μετοχών να έχει αυξηθεί κατά επτά(!) φορές από το 2020 φτάνοντας αισίως τα 8,3 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Central Securities Depository of Turkey. Αντιστοίχως, κατά το ίδιο διάστημα, ο γενικός δείκτης έχει ουσιαστικά εκτοξευτεί κατά πάνω από 800% σε όρους τουρκικής λίρας και κατά 70% σε όρους δολαρίου.

Μετά την περσινή επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για την επαναφορά της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στον… ορθό δρόμο.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 50% στο 8,5% σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει την οικονομία. Αντιστοίχως το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να εφαρμόσει – όσο μπορούσε – αποπληθωριστικά μέτρα στο δημοσιονομικό πεδίο, όμως θα πρέπει να… σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, καθώς εκτιμάται πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει φέτος το 6,4% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σιμσέκ ήδη από τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε περικοπές των δημοσίων δαπανών και αλλαγές στη φορολογική πολιτική (κυρίως για τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα). Ωστόσο, φαίνεται πως και τα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές έχουν μπει πλέον στο στόχαστρο του.

Επίσης, μετά τη δρομολόγηση των νέων κανόνων για τα assets σε crypto – το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται αυτή την εβδομάδα στην τουρκική βουλή – θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο θα προχωρήσει και σε επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις στις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε ακόμη

Βαθαίνει η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο – Maersk: Εντονότερα από ό,τι αναμενόταν τα προβλήματα

Σε ρύθμιση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας των πλημμυροπαθών του Σεπτεμβρίου 2023

Μπέζος, Μασκ, Ζάκερμπεργκ: Ποια είναι τα χόμπι των δισεκατομμυριούχων; (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ