Με την «καυτή πατάτα» του καθορισμού των επιτοκίων στα χέρια βρέθηκε ξαφνικά ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσίογλου μετά την αιφνίδια καρατόμηση του προκατόχου τους από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε προηγηθεί για απρόσδόκητα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.
Τώρα ο Καβτσίογλου είναι αντιμέτωπος με πιέσεις προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ότι βιάζεται να αλλάξει την κατάσταση που κληρονόμησε. Μια κατάσταση που παραδοσιακά λειτουργεί ως φοβία για τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της αύξησης του κόστους δανεισμού, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι η χώρα του δεν μπορεί να επιτύχει τίποτα με υψηλά επιτόκια. Το επιχείρημά του; Ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, παρόλο που η συμβατική οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι ισχύει το αντίθετο…
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης είναι πιθανότερο ότι θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, από σύνολο 25 αναλυτών, οι 23 θεωρούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητο το εβδομαδιαίο επιτόκιο στην αγορά των ρέπο στο 19% κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Οι αναλυτές της HSBC και της Capital Economics, ωστόσο, προβλέπουν ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε μια μείωση 50 ή 200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.
«Η πρώτη επαφή του Καβτσίογλου με τις αγορές έχει δείξει ότι δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή πολιτικής κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου», αναφέρει ο Εχσάν Κομάν, της MUFG Bank στο Ντουμπάι. «Η Τουρκία δεν έχει το περιθώριο να χαμηλώσει τα επιτόκια φέτος, δεδομένου του αυξημένου outlook για τον πληθωρισμό», αλλά η στάση του Καβτσίογλου υποδεικνύει ότι σταδιακά θα αλλάξει στάση.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα, ο Καβτσίογλιυ είχε πει ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να αναμένουν μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου, καθησυχάζοντας τους επενδυτές.
Ο προκάτοχός του Νασί Αγκμπάλ είχε αυξήσει το επιτόκιο ρέπο κατά 200 μ.β. στις 18 Μαρτίου, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Ο Καβτσίογλου ήταν μεταξύ των επικριτών αυτής της κίνησης, λέγοντας ότι θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια σε μονοψήφια ψηφία, προκαλώντας πτώση στη λίρα. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου από τη μέρα διορισμού του Καβτσίογλου
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη να μειώσει τα επιτόκια, οι δυνάμεις της αγοράς όμως θα καθυστερήσουν μια τέτοια εντολή.
Με την αύξηση του πληθωρισμού και την πτώση της λίρας, αναμένουμε ότι η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης».
Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 16,2% από 15,6% τον Φεβρουάριο λόγω του παγκόσμιου ράλι στις τιμές του πετρελαίου και της εξασθένισης της λίρας, αφήνοντας μικρά περιθώρια για μείωση των επιτοκίων που θα ήθελε ο Ερντογάν.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Τζέισον Τούβεϊ, οικονομολόγος της Capital Economics, «αν ήμουν κεντρικός τραπεζίτης θα ήθελα να αυξήσω τα επιτόκια, αλλά πιθανότατα θα ξηλωνόμουν από τη θέση μου την επόμενη μέρα».
Διαβάστε ακόμη:
Self test: Ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να το κάνουν από Δευτέρα για να μην έχουν πρόστιμο (Vid)
Εργασιακά: 4ημερη απασχόληση, ψηφιακή κάρτα και πλαφόν στις υπερωρίες
Aττικό Μετρό: Μοντέλο Κοπεγχάγης με είσοδο ιδιώτη στο μετρό Θεσσαλονίκης