search icon

Bloomberg

Τουρκία: Ο κεντρικός τραπεζίτης «τζογάρει» διατηρώντας την πολιτική του πρώην

Το νέο «στοίχημα» της τουρκικής οικονομίας - Γιατί διατηρούνται αμετάβλητα τα επιτόκια

Στην απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το επιτόκιο αναφοράς προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Η Τράπεζα μάλιστα δεσμεύθηκε να διατηρήσει την «τρέχουσα» νομισματική στάση έως ότου σημειωθεί  σημαντική πτώση του πληθωρισμού έπειτα και από την σημαντική του άνοδο τον προηγούμενο μήνα.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 19%, όπως άλλωστε προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και των προσδοκιών για το ύψος του πληθωρισμού, η τρέχουσα στάση ως προς τη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου επιτευχθεί η σημαντική πτώση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό του Απριλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση της νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, εξαιτίας όχι μόνο της αδύναμης λίρας αλλά και της αύξησης των τιμών ενέργειας παγκοσμίως. Ωστόσο, ο νέος διοικητής της νέας τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου προέβλεψε ότι ο ρυθμός της αύξησης των τιμών θα αρχίσει να μειώνεται στο 12,2% έως το τέλος του 2021.

Ενώ η απόφαση της Πέμπτης περιλαμβάνει «επιθετικά στοιχεία», εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον Jason Tuvey, ανώτερο οικονομολόγο αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.

«Η απόφαση κινείται στη γνώριμη πολιτική που θέλει τα ονομαστικά επιτόκια θα διατηρούνται πάνω από τον πληθωρισμό, πράγμα που ήδη προσφέρει περιθώρια για μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Tuvey σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία έδειξε σημάδια αντοχής μετά την ανακοίνωση της απόφασης και ενισχύθηκε κατά 0,2%, στα 8,3046 ανά δολάριο (2:26 μ.μ. τοπική ώρα).

Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού άφησε τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας – τη διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και των βασικού επιτοκίου – σε λιγότερο από 2%. Αυτό σημαίνει ότι ο Καβτζίογλου έχει περιορισμένα περιθώρια για να πετύχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που ζητά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμμένει στις ανορθόδοξες απόψεις του περί άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Σ΄αυτήν την οικονομική συγκυρία μία ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα έβαζε σε νέες περιπέτειες τη λίρα, η οποία ούτως ή άλλως έχει αποδυναμωθεί πάνω από 13% έναντι του δολαρίου από τότε που ο νέος διοικητής ανέλαβε καθήκοντα. Ο Καβτζίογλου δεσμεύθηκε για θετικά πραγματικά επιτόκια και εφάρμοσε αυστηρή νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος για 5% πληθωρισμό.

Ο οικονομολόγος της Barclays, Ercan Erguzel, αμφισβήτησε την πρόβλεψη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι η άνοδος του Απριλίου «πιθανότατα δεν είναι το ταβάνι». Δεν αναμένει μείωση των επιτοκίων πριν από το τελευταίο τρίμηνο, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στο 17% περίπου έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, είπε πριν από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Καβτσίογλου είναι ο τέταρτος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 2018, με τον προκάτοχό του να «καρατομείται» από τον Ερντογάν. Άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στην πρώτη συνεδρίαση υπό την ηγεσία του, αλλά απομακρύνθηκε από τη δέσμευσή του για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ποντάρει στο ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του τον Απρίλιο και διαβλέπει μείωση τους επόμενους μήνες. Ο χρόνος θα δείξει αν θα κερδίσει το στοίχημα.

Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων προγραμματίζεται να συνεδριάσει εκ νέου σε έξι εβδομάδες. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου θα δημοσιευθούν στις 3 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα:

BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα

Νέο πακέτο 5 δισ. ευρώ για να πάρει μπροστά η οικονομία

«Know Your Customer»: Σε λειτουργία η υπηρεσία που βάζει τέλος στη γραφειοκρατία των τραπεζών

Exit mobile version