Mε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει να αναπτύσσεται η οικονομία της Τουρκίας μέχρι στιγμής στη διάρκεια του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πολίτες της γίνονται πλουσιότεροι.
Η τουρκική οικονομία υπεραπέδωσε των ομολόγων στη G20 -εκτός από την Κίνα- το πρώτο τρίμηνο μετά από το «πάγωμα» της πριν από ένα χρόνο, όταν ξέσπασε η πανδημία, ενισχυμένη από ισχυρή κατανάλωση, με τη στήριξη της πιστωτικής ώθησης που έδωσε η κυβέρνηση, μια ανάπτυξη που ωστόσο ήρθε εις βάρος της σταθερότητας των τιμών και της νομισματικής σταθερότητας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν «έτρεξε» με ρυθμό 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 1,7% από το τέταρτο τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 6,3%.
Υπάρχει μια «ψευδαίσθηση συναλλαγματικής ισοτιμίας» στα δεδομένα οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Enver Erkan, επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Yatirim.
Σημειώνοντας ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε δολάρια μειώθηκε σχεδόν 40% από το 2013 σε περίπου 7.700 δολάρια πέρυσι, ο Erkan είπε ότι το πρόσφατο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση που υποστηρίζεται από κυβερνητικές δαπάνες και τις εκστρατείες δανείων.
«Αυτό γίνεται σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών», είπε.
Η κυβέρνηση ώθησε τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19 πέρυσι. Η πιστωτική έκρηξη συνδυάστηκε με έναν κύκλο χαλάρωσης που βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή η ώθηση ανάπτυξης εξασθένησε το νόμισμα κατά 20% πέρυσι και διατήρησε τον πρωτογενή πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα. Το μέγεθος της οικονομίας μειώθηκε στα 717 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 760,8 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Το νόμισμα έχασε περαιτέρω κατά 10% έναντι του δολαρίου το πρώτο τρίμηνο, ειδικά μετά την απόλυση του πρώην κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση απομάκρυνσης του Agbal, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε μια γρήγορη αντιστροφή του ενθουσιασμού των επενδυτών, στέλνοντας τις τουρκικές αγορές στα… τάρταρα.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο νέος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να «παγώσει» την οικονομία πριν από τις γενικές εκλογές του 2023.
Ο Kavcioglu έχει δεσμευτεί για τη συνέχεια της πολιτικής μετά το διορισμό του και διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 19%, λέγοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών είχε κορυφωθεί τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των καταναλωτών επιταχύνθηκε για έβδομο μήνα σε 17,14% τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμα
Κίνα: Κάθε ζευγάρι επιτρέπεται να αποκτήσει έως 3 παιδιά
ΙΧ: Πόσοι επιβάτες επιτρέπoνται – Τι ισχύει για ταξί και λεωφορεία
Attica Bank: Απολύτως αβάσιμη η ενημέρωση από πηγές εκτός τράπεζας