Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς περιμένει άνοδο του πληθωρισμού την ώρα που η αξία του τουρκικού νομίσματος κινείται ανοδικά.
Η πλειονότητα των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού της Τουρκίας θα παραμείνει σταθερό στο 17% την Πέμπτη.
Το 2021 η τουρκική λίρα έκανε δυναμικό «comeback» της τάξης του 23% έναντι του δολαρίου, έπειτα από τη «στροφή» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, στην οικονομική ορθοδοξία.
Η στροφή Ερντογάν έχει δημιουργήσει επενδυτική ευφορία, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα αφήσει για ορισμένο διάστημα στην άκρη τους πειραματισμούς, σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Μέσης Ανατολής.
Αν και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε για τέταρτο μήνα τον Ιανουάριο φτάνοντας το 15%, λόγω της παρατεταμένης επίδρασης της υποτίμησης της λίρας του περασμένου έτους και της ταχείας πιστωτικής επέκτασης, οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Νατζί Αγμπάλ μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο διατηρώντας το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο.
Ωστόσο, αν και η άνοδος του πληθωρισμού βρίσκεται τώρα εντός του εύρους προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας, αναμένεται περαιτέρω αύξηση, αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι μία επιπλέον αύξηση του επιτοκίου αναφοράς έως τα τέλη Απριλίου είναι μάλλον αναπόφευκτη.
Ένας άλλος λόγος που συνηγορεί στη διατήρηση σταθερών επιτοκίων είναι η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης. Ο ρυθμός της ετήσιας επέκτασης δανεισμού ήταν κάτω από τον πληθωρισμό τους τελευταίους δύο μήνες. Η άνοδος στα επίπεδα δανεισμού συγκρατήθηκε από τις αποφάσεις του Νοεμβρίου για την εφαρμογή συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό νόμισμα αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές. Το πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας κυμαίνεται περίπου στο 2% και είναι από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές. Την ίδια ώρα εκτιμήσεις «δείχνουν» ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει θετικό ακόμη και αν αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Διαβάστε ακόμη:
Google και Facebook «πυροβολούν» την Αυστραλία-«Μπλόκο» Ζούκερμπεργκ στις ειδήσεις
Το «Ρομίλντα» της Cosmote, το κρητικό lobby του ΟΦΗ και το ραγισμένο γυαλί του κ. Τσούρντα
Νέο «χρυσό» γραφειακό project 20.000 τ.μ. θέλουν στο Μαρούσι το δίδυμο Νoval-Brooklane