Επιτάχυνση εκτιμάται πως παρουσίασε η τουρκική οικονομία με την έναρξη της χρονιάς, καθώς οι καταναλωτές τροφοδοτούν μια επέκταση που μέχρι τώρα φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Η τροφοδότηση της οικονομίας αποδείχτηκε μια πρόκληση καθώς πολλοί καταναλωτές επιτάχυναν τις δαπάνες τους προεξοφλώντας πτώση της λίρας μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Και με τα νοικοκυριά να περιμένουν πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπδα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, πολλοί καταναλωτές έσπευσαν σε αγορές που θα έκαναν ούτως ή άλλως, αλλά πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές.
Το αποτέλεσμα είναι μια ώθηση της οικονομίας πριν την εκ νέου επιβράδυνση της, εκτιμά το Bloomberg.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το πρακτορείο, οι αναλυτές περιμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,8% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το 4% του τελευταίου τριμήνου του 2023. Σε τριμηνιαία βάση η αύξηση εκτιμάται στ0 1,6%.
«Αποδίδουμε το άλμα του πρώτου τριμήνου στις δαπάνες στις προσδοκίες για κάθετη πτώση της λίρας μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Η λίρα είχε, άλλωστε, υποχωρήσει πάνω από 20% έναντι του δολαρίου το μήνα πριν τις γενικές εκλογές του Μαΐου του 2023, οπότε ήταν λογικό οι καταναλωτές να περιμένουν κάμψη και φέτος. “Τα νοικοκυριά πιθανότατα αύξησαν την κατανάλωση φοβούμενα πλήγμα στην αγοραστική τους δύναμη μετά την κάλπη του Μαρτίου” σχολίασε σε ανάλυση του το Bloomberg Economics.
Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου πρόκειται να ανακοινωθούν από τις τουρκικές αρχές, την Παρασκευή.
«Η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης είναι ακόμη μικρή και η ζήτηση παραμένει ισχυρότερη από την προφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά έκθεση της Garanti BBVA.
Γενικά αφότου η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τη νομισματική σύσφιγξη ανεβάζοντας τα επιτόκια κατά έξι φορές, στο 50%, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν έχουν πέσει κάτω από το 4%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων κινείται στο 20% και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μια βασική αιτία βρίσκεται στη γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν με παροχές που βοήθησαν τα νοικοκυριά αλλά συνάμα κράτησαν τον πληθωρισμό ψηλά, κοντά στο 75%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% από τις αρχές της χρονιάς, μια απόφαση που ελήφθη ενόψει των δημοτικών εκλογών της άνοιξης.
Ωστόσο, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα ψηλά. Έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Koc μεταξύ νοικοκυριών της Κωνσταντινούπολης, νωρίτερα μέσα στο μήνα, έδειξε πως οι καταναλωτές περιμένουν τον πληθωρισμό να «κλείσει» τη χρονιά στο 92%, ήτοι περίπου στο διπλάσιο της πρόβλεψης που έχει κάνει η Κεντρική Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες με κυριότερο τον συντονισμό της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας με τις δημοσιονομικές πρακτικές της κυβέρνησης. Ο δε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να δείξει υπομονή, αν η οικονομική ανάπτυξη στραφεί προς τα κάτω, κάτι για το οποίο βεβαίως δεν φημίζεται!
Για να υπάρξει αποτελεσματικότερη δέσμευση στο στόχο της καταπολέμησης του πληθωρισμού θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ισχυρής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σχολιάζει το Bloomberg.
Κάπως έτσι το τι θα συμβεί από δω και πέρα δεν είναι σαφές. Οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν επιβράδυνση της οικονομίας κατά το δεύτερο μισό του έτους, που θα κατεβάσει έτσι και την συνολική επίδοση του ΑΕΠ της χρονιάς στο 2,8%. Μάλιστα, στην έκθεση τους επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει από μια πιθανή αντιστροφή της πολιτικής με την έμφαση να μετατοπίζεται από τον στόχο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στη διατήρηση του θετικού momentum για τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη
Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους
Ξεκίνησε το 2ο TBM της Άκτωρ σε στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό άξονα
Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ