Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη 23/5 και υποσχέθηκε πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας που προκαλείται από την αυξημένη ζήτηση για τοπικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν άφησε το επιτόκιο αναφοράς στο 50% για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Η MPC επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιδράσεις της νομισματικής σύσφιξης, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα λάβει μέτρα που σχετίζονται με την πιστωτική ανάπτυξη και τις καταθέσεις για τη «διατήρηση της μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη στήριξη του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης».
Μια μεγαλύτερη παύση από την κεντρική τράπεζα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της δυναμικής των ξένων εισροών που εισρέουν σε τοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική οικονομική πολιτική και να μειώσει τον πληθωρισμό που αναμένεται να κορυφωθεί σύντομα γύρω στο 75%.
Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας, που εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ταχύτερων στον κόσμο, θα αρχίσει να επιβραδύνεται από τον επόμενο μήνα και θα κλείσει το έτος στο 38%.
Αν και τα τουρκικά ονομαστικά επιτόκια είναι τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20, εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζονται στις τρέχουσες τιμές. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προτιμούν να εξετάζουν τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού και της προβλεπόμενης από την κεντρική τράπεζα πορείας του πληθωρισμού, μια άποψη που δείχνει ότι η πολιτική είναι ήδη πιο αυστηρή από ό,τι θα φαινόταν διαφορετικά.
Εάν τα επιτόκια πολιτικής παραμείνουν σε αναμονή για το προσεχές μέλλον, το ενδιαφέρον θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε μια προγραμματισμένη δημοσιονομική προσαρμογή και σε εναλλακτικά εργαλεία σύσφιξης. Οι αυξήσεις των επιτοκίων επίσης δεν έχουν βγει ακόμη από την ατζέντα, σύμφωνα με παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Morgan Stanley και της HSBC Holdings Plc.
Διαβάστε ακόμη
ΕΚΤ: Οι μισθοί απειλούν στο παρά 5′ τις αποφάσεις για μείωση επιτοκίων (γράφημα)
Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε τρεις servicers
Nexi: Ηγέτης enabler ηλεκτρονικών πληρωμών για εταιρείες και επιχειρηματίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ