Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων θα διασφαλιστεί εν μέσω παρατεταμένων πιέσεων στις τιμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αυξήσεις των μισθών θα αποτελέσουν πιθανότατα καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του πληθωρισμού το 2025. Η συγκράτηση των μισθών θα σηματοδοτήσει τη δέσμευση των αρχών να περιορίσουν τις πιέσεις των τιμών και οι επενδυτές ελπίζουν σε μία ήπια αύξηση που θα ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για πτώση του πληθωρισμού στο 21% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, προηγουμένως είχε εφαρμόσει απότομες αυξήσεις για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 107% το 2023 όταν ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους ανερχόταν σε 65%. Αυξήθηκε κατά 49% φέτος, πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον τελικό ρυθμό πληθωρισμού που προέβλεπε η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση για το 2025 και «θα διασφαλίσει ότι προστατεύεται η αγοραστική δύναμη του ενεργού πληθυσμού», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής των G-20 στη Βραζιλία.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σημειώνουν ότι οι επενδυτές περιμένουν αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά περίπου 25% για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η αύξηση των τιμών και θα ανησυχούσαν εάν υπερβούν το 30%. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 44,5% και το 2025 στο 26%, με την τελευταία υπόθεση να βασίζεται σε αύξηση 30% στον κατώτατο μισθό.

Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία. Ο μηνιαίος καθαρός ελάχιστος μισθός υπολογίζεται σήμερα στις 17.002 λίρες (493 δολάρια).

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης τον στόχο της Τουρκίας να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο, αποκαλώντας τον ως το τελευταίο «μονοπάτι» για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Αν και ο πληθωρισμός κατέβασε ταχύτητα από το ανώτατο όριο του 75,5% νωρίτερα φέτος στο 48,6% τον Οκτώβριο, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα πίεσης για τα νοικοκυριά.

Αυτό το ζήτημα οδήγησε σε νέες εκκλήσεις για αυξήσεις, οι οποίες θα βασίζονται στον πραγματικό πληθωρισμό και όχι στις προβλέψεις. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα οικονομολόγων δημοσίευσε κοινή δήλωση καλώντας την κυβέρνηση να συνδέσει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού με τον πραγματικό πληθωρισμό, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ανάγκες των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη

Bullish για την ελληνική οικονομία η UBS – Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη τη διετία 2025-2026

Κρατικός προϋπολογισμός: Τα μέτρα και οι ενισχύσεις για εργαζομένους, συνταξιούχους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ελληνικός Θόλος: Πότε απαντά το Ισραήλ, τι ζήτησε η Ελλάδα – Οι συνεργασίες που έρχονται (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα