Προκειμένου να χαλαρώσει τις πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα χωρίς να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρείχε στις τράπεζες της χώρας ένα πιο ακριβό κανάλι χρηματοδότησης, τη δημοπρασία repo ενός μηνός.
Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε σήμερα δημοπρασία repo 20 δισ. λιρών (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) διάρκειας ενός μηνός χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία “συμβατική μέθοδο”. Το μέσο επιτόκιο για τις τράπεζες που έλαβαν χρηματοδότηση ήταν 10,96%, 271 μονάδες υψηλότερο από το σημείο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας.
Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους στις οποίες η κεντρική τράπεζα καθορίζει την απόδοση, η τιμή σε αυτή την περίπτωση καθορίζεται μέσω των προσφορών των τραπεζών. Από τη στιγμή που η ρυθμιστική αρχή έπαψε να παρέχει ρευστότητα με το φθηνότερο επιτόκιο του 8,25% αναστέλλοντας την περασμένη εβδομάδα τις δημοπρασίες repo μίας εβδομάδας, οι τουρκικές τράπεζες που χρειάζονταν λίρες συμμετείχαν στη δημοπρασία, αυξάνοντας έτσι το κόστο των χρημάτων.
Η λίρα έπεσε μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για τη δημοπρασία, αλλά διέγραψε τις απώλειές της μετά τα αποτελέσματα. Το μεσημέρι η λίρα διαπργαγματεύονταν με μικρές μεταβολές στα 7.3338 ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα αυτό τον μήνα έχει σημειώσει τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως υποχωρώντας σχεδόν 5% μέχρι στιγμής.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναζητά έναν πλάγιο δρόμο για την αύξηση του κόστους του χρήματος εν μέσω διασταυρούμενων πυρών υπό την πίεση της αγοράς από την μία πλευρά για την αύξηση του κόστους δανεισμού και των επίμονων παρεμβάσεων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη για την μείωση τους. Αντί να αλλάζει το κύριο repo μιας εβδομάδας, η κεντρική τράπεζα τώρα «πειράζει» το κόστος χρηματοδότησης σε καθημερινή βάση, μεταβάλλοντας το ποσό ρευστότητας που διατίθεται στις τραπεζες στα διάφορα επιτόκια της.
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο για να πραγματοποιήσει μια δημοπρασία διάρκειας τριών μηνών για την ανταλλαγή 20 τόνων χρυσού με λίρες.
Moody’s: Λίγο πριν την χρεοκοπία η Τουρκία, κοντά στο μηδέν τα συναλλαγματικά αποθέματα