search icon

Bloomberg

Τώρα, και η Τουρκία έχει ανάγκη τον «ΗΡΑΚΛΗ» της…

Κάτι τρέχει στον «τραπεζικό κινητήρα» της Τουρκίας. Οι τουρκικές τράπεζες αγωνιούν να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους ώστε να τροφοδοτήσουν τον αναπτυξιακό στόχο του Ερντογάν

Οι τουρκικές τράπεζες σχεδιάζουν να φτιάξουν ως το τέλος του έτους μια εταιρία-όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο θα συγκεντρώσει τα μη-εξυπηρετούμενα δάνειά τους προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα και να δοθούν νέα δάνεια ως καύσιμο για την ασθμαίνουσα οικονομία της.

Το σχέδιο – το οποίο παραπέμπει ευθέως στο σχέδιο «Ηρακλής» – είναι η πρώτη ουσιαστική ένδειξη ότι τα κόκκινα δάνεια του τουρκικού χρηματοπιστωτικού κλάδου επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της Τουρκίας. Οι τουρκικές αρχές έχουν την τάση να υποβαθμίζουν το πρόβλημα.

Τώρα, οι τουρκικές τράπεζες θέλουν να προσελκύσουν διεθνείς τράπεζες ως μετόχους στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού. Οι τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα μεταφερθούν στην εταιρεία, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Bloomberg.

Αιτία πίσω από την πρωτοβουλία είναι η αύξηση της πίεσης να αυξηθεί ο δανεισμός στη γειτονική χώρα:  χωρίς σημαντική αύξηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση Ερντογάν για ανάπτυξη 5% στη διετία 2020-22.

«Η νέα εταιρεία θα μπορεί να αγοράσει μεγάλα προβληματικά δάνεια σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες διαχείρισης χρέους», δήλωσε ο Ovunc Gursoy, τραπεζικός αναλυτής στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια πίεση για την δημιουργία εταιρείας διαχείρισης χρέους, καθώς μια αντίστοιχη προσπάθεια τον Μάιο έπεσε στο κενό, καθώς από την αρχή εκδηλώθηκαν ισχυρές διαφωνίες σχετικά με τους όρους και τις τιμές που θα λάβουν τα δάνεια κατά τη μεταφορά τους.

Πρόσφατα, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών ζήτησε από αυτές να αναπτύξουν σχέδια δράσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία δάνεια τον Οκτώβριο έφτασαν το 5,2% επί του συνόλου των δανείων, και αναμένεται να αγγίξουν το 6,3% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο τραπεζικός επόπτης είχε ζητήσει τον Σεπτέμβριο να επανακατηγοριοποιηθούν 8 δισ. δολάρια δανείων ως μη εξυπηρετούμενα μέχρι το τέλος του 2019, αλλά αργότερα αποφάσισε να αφήσει τους δανειστές να κατηγοριοποιήσουν εκείνοι τα δάνεια.

Exit mobile version