Είναι λογικό πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι η έκδοση κοινού χρέους για την ενίσχυση της άμυνας αποτελεί ολισθηρό δρόμο προς μια ευρύτερη, ομοσπονδιακή ένωση, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τόμας Σάρτζεντ.
«Δεν είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι η δημιουργία κοινών πόρων για δάνεια θα μπορούσε να αποτελέσει σκαλοπάτι προς μια πιο ομοσπονδιακή μορφή διακυβέρνησης», υποστήριξε ο Σάρτζεντ σε συνέντευξή του στη Ρώμη μετά από διάλεξη στο πανεπιστήμιο LUISS.
Με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τις προσπάθειες επανεξοπλισμού σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, τέτοιες ανησυχίες τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο στις πλουσιότερες βόρειες χώρες που ανησυχούν ότι θα καταλήξουν να επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων ομολόγων τους, όπως η Ιταλία.
Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το κοινό ευρωπαϊκό χρέος για την άμυνα αποτελεί κόκκινη γραμμή, διότι θα μπορούσε να «οδηγήσει σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που δημιούργησε ο Αλεξάντερ Χάμιλτον».
Η ιστορική αναφορά του Ρούτε αφορά τα βήματα που έκανε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Μια τέτοια στιγμή σημαίνει αναδιάταξη της κυριαρχίας», δήλωσε ο Σάρτζεντ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη μετά από δίωρη διάλεξη για την ιστορία της φορολογίας και του δημόσιου χρέους.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σάρτζεντ περιέγραψε μερικά από τα βήματα που οδήγησαν στην ενοποίηση των ΗΠΑ υπό μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.
Έφερε το παράδειγμα της Πενσυλβάνια, η οποία αντιτάχθηκε στο κοινό χρέος καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 18ου αιώνα, όταν η πολιτεία προσπάθησε να πείσει τους κατοίκους της να επιμείνουν στην έκδοση κρατικού χρέους σε πάσα περίπτωση.
«Ίσως μερικά από τα κράτη της Ε.Ε. σκέφτονται λίγο-πολύ σαν την Πενσυλβάνια», δήλωσε ο Σάρτζεντ, ο οποίος παρατήρησε ότι ορισμένες από τις ενοποιήσεις της Ευρώπης, όπως η δημιουργία μιας εμπορικής ένωσης και μιας κεντρικής τράπεζας, έχουν ήδη επηρεάσει την κυριαρχία των εκάστοτε κρατών-μελών.
Η ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας στην περιοχή έχει αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις για κοινή έκδοση χρέους. Ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κεντρικό ταμείο για τη χρηματοδότηση κοινών προσπαθειών μέσω συγκεντρωτικού δανεισμού.
Αυτό ακολούθησε μια προσπάθεια του συναδέλφου του και επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, για τη δημιουργία αμυντικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Πάραυτα, η Ένωση έχει ήδη εκδώσει κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της Επόμενης Γενιάς της Ε.Ε. ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επίσης προκάλεσε αναφορές στον Χάμιλτον.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως οιι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες το θεωρούν εφάπαξ μέτρο για την προώθηση της ανάκαμψης από την πανδημία και όχι ως θεμέλιο μιας μόνιμης αλλαγής.
Η διάλεξη του Σάρτζεντ περιελάμβανε ευρεία ανάλυση σε πάνω από 250 χρόνια ιστορίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, βρισκόταν στο ακροατήριο και αργότερα ζήτησε από τον Σάρτζεντ να υπογράψει το βιβλίο που έχει γράψει ο οικονομολόγος.
Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο 80χρονος Σάρτζεντ έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 2011 για το έργο του σχετικά με τη σχέση μεταξύ των αιτίων και των αποτελεσμάτων τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία.
Διαβάστε ακόμη
Avramar: Αρχικό ενδιαφέρον από 15 επενδυτές – Πότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα
Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ