Το ξέφρενο ράλι του γεν τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει σώσει το ταλαιπωρημένο νόμισμα από την παγιωμένη πτωτική του πορεία, με πολλούς στρατηγικούς αναλυτές να βλέπουν περιθώρια για περισσότερα κέρδη.

Το νόμισμα ξεπέρασε πρόσφατα το επίπεδο των 156 γεν ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, ανεβάζοντας την άνοδό του σε περίπου 4% από τότε που η παρέμβαση της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα βοήθησε στην εκτόξευση της ανόδου της ισοτιμίας του.

Η ανάκαμψη απειλεί μία από τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές short συναλλαγές του τρέχοντος έτους, καθώς οι επενδυτές εδραιώνουν την πεποίθησή τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της από τον Σεπτέμβριο.

Οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στην Ιαπωνία τους επόμενους μήνες στηρίζουν την κίνηση αυτή, μαζί με τα επικριτικά σχόλια για την ισοτιμία τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσον και από τον Ιάπωνα πολιτικό, Κόνο Τάρο.

«Η αδυναμία του γεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Τζουν Κέιτο, επικεφαλής αναλυτής στην Shinkin Asset Management Co. η οποία διαχειρίζεται 1,23 τρισεκατομμύρια γεν (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια). «Με την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την ψύξη της αγοράς εργασίας και την οικονομική επιβράδυνση, η διαφορά των πραγματικών επιτοκίων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ μειώνεται αισθητά».

Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα «μεγάλο νομισματικό πρόβλημα» λόγω της αδυναμίας του γεν και του γουάν. Αυτό δημιούργησε την προοπτική ότι ο υποψήφιος πρόεδρος ενδέχεται να κάνει βήματα τα οποία μπορεί να αποδυναμώσουν το δολάριο, εάν κερδίσει τις εκλογές φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο Κόνο Τάρο, νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι σκοπεύει να γίνει τελικά πρωθυπουργός, παρέθεσε στην τηλεόραση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την απότομη πτώση της ισοτιμίας του γεν.

Ο Κόνο τόνισε ότι ενώ ένα φθηνότερο γεν μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των εξαγωγών, το όφελος για τη χώρα είναι πλέον περιορισμένο, επειδή πολλές ιαπωνικές εταιρείες έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στο εξωτερικό.

Το ράλι μπορεί επίσης να καταφέρει να καθησυχάσει σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες των αρχών στην Ιαπωνία ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το νόμισμα.

Εκτιμήσεις του Bloomberg υποδεικνύουν ότι η Ιαπωνία δαπάνησε περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια γεν πρόσφατα για τη στήριξη του νομίσματος. Αυτό ακολούθησε την έντονη παρέμβασή της τόσο στα τέλη Απριλίου όσο και στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, οι συναλλασσόμενοι πρέπει ακόμη να πλοηγηθούν στο δύσκολο μονοπάτι που δημιουργούν οι αμερικανικές εκλογές τη στιγμή που οι κίνδυνοι απόκλισης των επιτοκίων ελλοχεύουν. Πολλοί αναλυτές διαφωνούν πως τα χειρότερα για την ισοτιμία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το γεν έχουν περάσει.

«Το αν η κατάσταση έχει αλλάξει στην αγορά του γεν, η απάντηση αφορά μόνο το διάστημα των επόμενων μηνών, αφού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε», δήλωσε ο Γιουτζίρο Γκότο, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της Nomura Securities Co. «Είναι πρόωρο να αναζητήσουμε αντιστροφή της τάσης με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και μόνο».

Σημειωτέον πως η ισοτιμία του γεν κατέγραψε άνοδο έως και τα 155,38 γεν ανά δολάριο προτού διαπραγματευτεί με μικρή μεταβολή στα 156,73 γεν/δολάριο.

Αυτό εξακολουθεί να υποδεικνύει σημαντική αδυναμία για το ιαπωνικό νόμισμα το οποίο βρίσκεται στην κατώτατη θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών του γκρουπ των G10, καταγράφοντας μείωση περίπου 10% φέτος σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1980.

Οι διαφορές των επιτοκίων είναι πιθανό να συνεχίσουν να μετατοπίζονται ξανά υπέρ του γεν, έγραψε ο Γιόνας Γκόλτερμαν, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος αγορών της Capital Economics. «Τελικά, αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια διαρκή ανάκαμψη του γεν», δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως το νόμισμα πρόκειται να ενισχυθεί στα 145 γεν/δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.

Στη Σιγκαπούρη, ο Χόμιν Λι αναμένει επίσης ότι η άνοδος του γεν θα αποκτήσει δυναμική: «Πιστεύουμε ότι το γεν τελικά θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της εξαιρετικά φθηνής αποτίμησής του και της σταθερής βελτίωσης των μακροπρόθεσμων οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών της Ιαπωνίας», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών της Lombard Odier.

Διαβάστε ακόμη

Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα

Στην αγορά προς πώληση από την Bain Capital ένα φιλέτο εκατομμυρίων στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη (pics)

Τα πάνω κάτω φέρνει ο SSM στις χρηματοδοτικές πιστώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ