search icon

Bloomberg

Tο ξέφρενο ράλι του bitcoin μετά την εκλογή Τραμπ πηγαίνει με φόρα στα $100.000 (πίνακες)

Ενώ πολλοί επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν μια ολοένα και πιο ανοδική προσέγγιση, κάποια επιφυλακτικότητα παραμένει αφού δεν είναι βέβαιο πόσο επικεντρωμένος θα παραμείνει ο Τραμπ στα κρυπτονομίσματα μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του

Οι δικαιωμάτων προαίρεσης bitcoin έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρό τους μια τιμή-ορόσημο των 100.000 δολαρίων για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, μετά την εκτίναξή του σε νέο ρεκόρ λόγω των ελπίδων για μια πιο φιλική προς τα κρυπτονομίσματα κυβέρνηση.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το bitcoin θα ξεπεράσει το ορόσημο αυτό ήδη από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deribit.

Ο Τραμπ, ο οποίος κάποτε ήταν σκεπτικιστής όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, πραγματοποίησε φέτος μια στροφή 180 μοιρών, προσελκύοντας ψηφοφόρους και δωρεές με την υπόσχεση να δημιουργήσει ένα απόθεμα bitcoin και να απολύσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος είχε ηγηθεί της καταστολής του κλάδου.

«Γινόμαστε μάρτυρες ορισμένων σημαντικών κινήσεων στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών», δήλωσε ο Νικ Φόρστερ, ιδρυτής της Derive, ενός αποκεντρωμένου χρηματοοικονομικού πρωτοκόλλου για τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης. Οι επενδυτές τοποθετούν μεγάλα στοιχήματα με ένα δικαίωμα αγοράς 100.000 δολαρίων που λήγει στις 27 Δεκεμβρίου, «μια συναλλαγή που έχει ήδη σημειώσει αύξηση 30% στην αξία της, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες ονομαστικές συναλλαγές και τις πιο κερδοφόρες των τελευταίων εβδομάδων», προσέθεσε.

Τα στοιχήματα των 100.000 δολαρίων δεν είναι το μόνο σημάδι του αυξανόμενου θεσμικού ενδιαφέροντος για το bitcoin στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης. Η διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων αυξάνεται απότομα στην CME Group Inc, με τα εκκρεμή συμβόλαια – ή το ανοιχτό ενδιαφέρον – για τα προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin να αυξάνονται κατά 12% από τις 5 Νοεμβρίου και τα προθεσμιακά συμβόλαια για το ether να κάνουν άλμα 29% σε υψηλό ρεκόρ.

Ενώ πολλοί επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν μια ολοένα και πιο ανοδική προσέγγιση, κάποια επιφυλακτικότητα παραμένει. Το ποσοστό χρηματοδότησης του bitcoin, ή το ασφάλιστρο που καταβάλλεται για νέες θέσεις long στα perpetual futures, έχει αυξηθεί από τη νίκη του Τραμπ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά αυτού του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της CryptoQuant. 

Υποσχέσεις

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι βέβαιο πόσο επικεντρωμένος θα παραμείνει ο Τραμπ στα κρυπτονομίσματα μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με την Κίνα να συνεχίζονται ακατάπαυστα.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από υποσχέσεις που έδωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μένει να δούμε πόσο σοβαρός ήταν», δήλωσε ο Λι Σι της Auros. «Καθώς αρχίζουμε να λαμβάνουμε κάποια στοιχεία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, οι επενδυτές θα βάλουν μεγαλύτερα στοιχήματα για το αν οι υπόλοιπες υποσχέσεις του θα τηρηθούν ή όχι».

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί φιλικότερους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του αναμένεται να κυριαρχήσει και στο Κογκρέσο, ενισχύοντας τις πιθανότητες να περάσει την ατζέντα του προέδρου. Άλλες υποσχέσεις του Τραμπ περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος bitcoin και την προώθηση της εγχώριας εξόρυξης του token, ώστε να γίνουν οι ΗΠΑ «η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων».

Η αλλαγή τόνου έχει ενεργοποιήσει την κερδοσκοπική αγορά τόσο μεγάλων όσο και μικρών κρυπτονομισμάτων, αυξάνοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνολικά σε περίπου 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της CoinGecko.

Η πυρετώδης διάθεση απεικονίζεται από τον πρόσφατο διπλασιασμό της τιμής του Dogecoin, ενός meme κρυπτονομίσματος που προωθείται από τον υποστηρικτή του Τραμπ, Έλον Μασκ.

Σημειωτέον πως, όπως τονίζει το Bloomberg, εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ξόδεψαν πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ για να ενισχύσουν τους υποψηφίους που θεωρήθηκαν θετικά προσκείμενοι στα συμφέροντά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ έκανε μια στροφή και έγινε υποστηρικτής μιας βιομηχανίας την οποία κάποτε χαρακτήριζε απάτη.

Η υποστήριξή του μετέτρεψε το bitcoin σε ένα από τα λεγόμενα Trump trades. Άλλες τέτοιες επενδυτικές επιλογές περιλαμβάνουν τις αμερικανικές μετοχές και το δολάριο, τα οποία επίσης έχουν σημειώσει άνοδο δεδομένης της εστίασης του Τραμπ στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, τις φορολογικές περικοπές και τους προστατευτικούς δασμούς.

Χρυσός

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός κατέγραψε περιορισμένη αντίδραση μετά τη νίκη του Τραμπ, κάτι που μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο, δεδομένου ότι o πρόεδρος δύσκολα θεωρείται ως το πρότυπο του δημοσιονομικού συντηρητισμού.

Σύμφωνα με τον αναλυτή και αρθρογράφο του Bloomberg, Τζον Στέπεκ, όταν λειτουργεί, ένα καλό νομισματικό σύστημα έχει δύο βασικές ιδιότητες: σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε συναλλαγές σε κλίμακα και σας επιτρέπει να σχεδιάζετε πιο αποτελεσματικά για ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν και ενθαρρύνουν μεγαλύτερο εύρος οικονομικής δραστηριότητας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, «Money: A Story of Humanity» ο οικονομολόγος Ντέιβιντ ΜακΓουίλιαμς μιλάει για το πιθανό μέλλον του χρήματος. Δύο θέματα που θίγονται σε αυτή την ενότητα είναι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα γενικά, καθώς και η άνοδος της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας (MMT).

Η MMT είναι η ιδέα ότι οι εθνικοί ισολογισμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν περιορισμό για τις κρατικές δαπάνες, επειδή μπορούν πάντα να τυπωθούν περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν όποια έργα κρίνει το κράτος ότι αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τα ελλείμματα δεν έχουν σημασία.

Αν και ο συγγραφέας δεν το διατυπώνει ακριβώς έτσι, ο Στέπεκ τονίζει πως η αντιπαραβολή των δύο πλευρών καθιστά αρκετά σαφές ότι το bitcoin και η MMT αποτελούν δύο ιδεολογικά αντίθετες απόψεις για το μέλλον του χρήματος.

Το bitcoin, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του χρήματος. Είναι ένα νόμισμα που έχει ανοσία στην «υποτίμηση», επειδή κανείς δεν μπορεί να τυπώσει περισσότερο από αυτό και κανείς δεν ελέγχει τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να αγοράσετε με αυτό. Αυτό είναι το ελευθεριακό, ουτοπικό νομισματικό μέλλον.

H MMT, αντίθετα, αντιπροσωπεύει την πλήρη εθνικοποίηση του χρήματος. Στο πλαίσιο της ΜΜΤ, το χρήμα είναι δημιούργημα του δημόσιου τομέα, που ελέγχεται από τις κυβερνήσεις μέσω των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες είναι απλώς «θυγατρικές» της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, μια κυρίαρχη κυβέρνηση έχει τόσο τη δύναμη όσο και το δικαίωμα να κατευθύνει και να χρηματοδοτεί όποια έργα θεωρεί κατάλληλα.

Όπως τονίζει ο Στέπεκ, έχουμε, λοιπόν, την ελευθεριακή κοσμοθεωρία του μικρότερου κράτους με τη μορφή των κρυπτονομισμάτων και την κοσμοθεωρία της «Μεγάλης Κυβέρνησης» που ενσαρκώνεται στην MMT. Η προσέγγιση που ταιριάζει περισσότερο στην κυβέρνηση του Τραμπ πρέπει να είναι η πρώτη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως επεσήμανε μάλλον έξυπνα ο Μπρεντ Ντόνελι της Spectra Markets, αυτό μπορεί να εξηγεί τις φαινομενικά αντιφατικές κινήσεις του χρυσού και του bitcoin.

Από τη μία πλευρά, έχουμε τον τομέα των κρυπτονομισμάτων ο οποίος επωφελείται από την ιδέα ότι η σκέψη του «μικρού κράτους» μπορεί να επικρατήσει και από την άλλη, έχουμε τον χρυσό ο οποίος λιμνάζει αφού η εκλογή του Τραμπ προδιαθέτει μεγαλύτερες δαπάνες και μεγαλύτερα ελλείμματα.

Όπως επισημαίνει ο Ντόνελι, όποια άλλα διδάγματα κι αν πάρουμε από αυτές τις εκλογές και άλλες σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι πραγματικά μισούν τον πληθωρισμό. Οποιοσδήποτε πολιτικός θα προσπαθήσει τουλάχιστον να το λάβει υπόψη του.

Ο Στέπεκ, παρ’ όλα αυτά, θεωρεί τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο – ένας χρήσιμος διαφοροποιητής των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και ένα είδος αντιστάθμισης κρίσεων.

Επομένως, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο θεωρεί ότι οι επενδυτές έχει νόημα να διαθέσουν ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους.

Διαβάστε ακόμη

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από την Κρήτη μέχρι τον Όμιλο των 13 δισ. και των 92 εταιρειών (pics)

Αύξηση φόρου… 533% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις «τύπου Airbnb»

O δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version