search icon

Bloomberg

Το τέλος του «κινεζικού οικονομικού ονείρου» είναι γεγονός

Αυξάνονται οι εκροές ξένων κεφαλαίων από τη χώρα - Επείγουσα ανάγκη η βελτίωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τους αναλυτές

Μειωμένο είναι το επενδυτικό συναίσθημα στις αγορές της Κίνας, οι οποίες φαίνεται πως πλήττονται από παροδικά ριμπάουντ, μειωμένες εισροές και αποτυχημένες κυβερνητικές παρεμβάσεις. 

Για τους επενδυτές, η όλη εικόνα αυτή σηματοδοτεί απώλειες στις μετοχές, εκροές από την αγορά ομολόγων, πτωχεύσεις και αποδυνάμωση της ισοτιμίας του γουάν.

Η περιορισμένη θετική αντίδραση στα νέα οικονομικά κίνητρα της κινεζικής κυβέρνησης και η μείωση-έκπληξη των επιτοκίων «α λα ΕΚΤ» την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αντικαταστήσει την αισιοδοξία με σκεπτικισμό όσον αφορά την τακτική των ρυθμιστών.

Ο δείκτης MSCI China Index έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 12% αυτό το τρίμηνο σε σχέση με τη γενική άνοδο της τάξης του 8% παγκοσμίως παρά την εξαιρετική απόδοση των κινεζικών μετοχών το β’ τρίμηνο.

«Η Κίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά τo επενδυτικό συναίσθημα», σύμφωνα με τον CIO της Prime Partners SA, Francois Savary. «Θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της; Κανείς δε γνωρίζει ακόμα ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως οι αρχές μπορεί να καθυστέρησαν πολύ να αντιδράσουν».

Εκ των τουλάχιστον 25 υποσχέσεων των ρυθμιστών για τη στήριξη της κινεζικής οικονομίας από τις 16 Μαρτίου, μόνο οι τέσσερις έχουν οδηγήσει σε άνοδο των μετοχών άνω του 2%. Οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε εκκλήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης από τότε, αλλά φαίνεται πως παραμένουν απογοητευμένοι από τα μέτρα υποστήριξης της ρευστότητας των εταιρειών, της μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Τη Δευτέρα η ισοτιμία του offshore γουάν κατέγραψε πτώση σε χαμηλό διετίας τη στιγμή που οι αρχές προγραμματίζουν νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του τομέα ακινήτων, ενώ οι κινεζικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού τους.

Αντιμέτωποι με τις επιλογές της ατέρμονης αβεβαιότητας ή της πεποίθησης στο αφήγημα μιας σύντομης ανάκαμψης, οι επενδυτές φαίνεται πως επιλέγουν την πρώτη. Οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους στις κινεζικές αγορές, με τις εκροές να έχουν αγγίξει ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο.

Η απαισιοδοξία αυτή αναδεικνύει τις γενικευμένες ανησυχίες για την κινεζική οικονομία η οποία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πρόσφατη ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών και να αυξήσει την επενδυτική μετάβαση σε havens όπως κυβερνητικά ομόλογα και δολάρια. 

Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν γίνει τόσο απρόβλεπτοι που πολλοί επενδυτές, όπως η Zevin Asset Management (ΖΑΜ) έχουν αποσυρθεί από την κινεζική αγορά: «Το κινεζικό οικονομικό όνειρο έχει αποδειχθεί αναληθές και τώρα οι πολιτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αποτυχίας αυτής», ανέφερε η Sonia Kowal, πρόεδρος της ZAM η οποία πρόσφατα «ξεφόρτωσε» τις επενδύσεις της στην κινεζική αγορά και την αγορά του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας πως «θα επιστρέψουμε στην αγορά στο μέλλον όταν η χώρα βρεθεί και πάλι σε ένα πιο βιώσιμο σημείο».

Το Πεκίνο, όμως, δε φαίνεται διατεθειμένο να δημιουργήσει μία ψευδή bullish ανάκαμψη. Η Κίνα αντιμετώπισε δύο σημαντικές «φούσκες» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και η άκρατη στήριξη των αγορών είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι σε μία χώρα με περιορισμένες επενδυτικές επιλογές λόγω των capital controls

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών της χώρας Yi Huiman, οι αγορές θα παραμείνουν σταθερές αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση δε θεωρείται σκόπιμη.

Σύμφωνα, όμως, με τον Wee Khoon Chong, στέλεχος της Bank of New York Mellon στο Χονγκ Κονγκ, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κατάρρευσης των κινεζικών αγορών, αφού η σχέση μεταξύ των αποφάσεων των ρυθμιστών και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στη χώρα είναι προβληματική: «Η εμπιστοσύνη τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, ενώ η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης αυτής είναι επείγουσα».

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΣΦΑ: Μετρά πληγές μετά την κυβερνοεπίθεση – Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα

Ένα νέο 5άστερο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον όμιλο Νικολαΐδη της Atlantica

Oxford Economics: «Έρχεται ένας μακρύς, κρύος χειμώνας» (πίνακες)

Exit mobile version