Το χρηματιστήριο του οποίου η τύχη συνδέθηκε τα τελευταία χρόνια με το δράμα της Ελλάδας εξελίσσεται σε μία αγορά που υπεραποδίδει έναντι των υπολοίπων καθώς πλησιάζει το τέλος του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης της χώρας.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών κατά το τελευταίο 12μηνο.
Αν και έχει ενισχυθεί απ’ τη νέα ανακούφιση που έφερε η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, traders και στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι η άνοδο μπορεί να συνεχιστεί εφόσον η οικονομία παραμείνει στο μονοπάτι της ανάπτυξης καθώς το πρόγραμμα στήριξης αποσυρθεί φέτος
Επίσης στο μικροσκόπιο είναι τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών στις αρχές Μαϊου, που θα δείξουν εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια, και εφόσον χρειάζονται, να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.
«Η οπτική του 2018 απ’ τους επενδυτές είναι – απλά συνεχίστε στο δρόμο που έδειξαν οι πιστωτές και θα σας επιβραβεύσουμε», λέει ο Δημήτρης Δαρδάνης, επικεφαλής θεσμικών επενδυτών της Χρηματιστηριακής Πειραιώς. «Υπάρχει μια αρκετά μικρή ορμή, αλλά υπάρχει και ένας βασικός λόγος που τη στηρίζει. Μία βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες εδώ θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, είτε τράπεζες είτε εταιρείες ενέργειας».
Η Ελλάδα βρίσκει ξανά τον δρόμο της έξω από μία κρίση χρέους που διέγραψε περίπου 25 δισ ευρώ απ’ την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών απ’ τα μέσα του 2014, με αποτέλεσμα να είναι ίδια με την κεφαλαιοποίηση της Lloyds Banking Group Plc!
Ο Γενικός δείκτης παραμένει περίπου 83% χαμηλότερα απ’ το υψηλό που είχε σημειώσει το 2007. Αυτή την εβδομάδα η χώρα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της απ’ το πρόγραμμα διάσωσης ενώ οι οικονομολόγοι περιμένουν ισχυρή ανάπτυξη για φέτος και του χρόνου.
Τυχόν θετικά αποτελέσματα στα stress tests των τραπεζών, οι οποίες ακολούθησαν την πορεία αναταραχής της ίδιας της χώρας και αναλογούν στο 25% της Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα μπορούσαν να δώσουν και άλλη ώθηση στο δείκτη. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι είναι σε καλή θέση να απεξαρτηθεί πλήρως απ’ το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης φέτος, κάτι που έχει κάνει ήδη απ’ τον περασμένο Δεκέμβριο η Εθνική, σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την ίδια την τράπεζα.
«Οι επενδυτές μπορεί να τηρούν στάση αναμονής για τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι να τελειώσουν τα stress tests. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους που καθιστούν τους επενδυτές νευρικούς», λέει ο Γιώργος Αθανασάκης, διευθυντής πωλήσεων μετοχών στην Pantelakis Securities SA, συμπληρώνοντας: «ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη είναι θετική για τις τράπεζες, επομένως είμαστε αισιόδοξοι».
Τα ερωτήματα για τη χώρα την επόμενη μέρα της εξόδου απ’ το πρόγραμμα υποστήριξης παραμένουν. Οι επενδυτές πιθανόν να θέλουν να δουν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που θα επιτρέπει στους πιστωτές να διασφαλίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο απ’ την άμεση επιτήρηση», λέει ο Δαρδάνης.
Οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει έκτακτα δάνεια, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, έχουν ενταχθεί σε ένα καθεστώς που ονομάζεται επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, στο οποίο τα χρηματοοικονομικά τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση εώς ότου αποπληρώσουν τουλάχιστον το 75% των δανείων που έλαβαν ως βοήθεια.
Προσελκύοντας επενδυτές
Σύμφωνα με τον Αθανασάκη της Pantelakis Securities οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι λαμπρές ανεξάρτητα απ’ τις λεπτομέρειες της συμφωνίας εξόδου απ’ το πρόγραμμα. Ο ίδιος εκτιμά ότι το ΧΑ μπορεί να επιστρέψει στα υψηλά του 2014 τα επόμενα χρόνια αρκεί η κυβέρνηση να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται 34% χαμηλότερα απ’ την κορύφωση του το 2014.
Κάποιοι ξένοι επενδυτές ήδη υποστηρίζουν τις ελληνικές μετοχές. Το ETF Global X MSCI Greece καταγράφει εισροές Κεφαλαίων εδώ και επτά διαδοχικές εβδομάδες.
Ωστόσο οι μετοχές στις αγορές της Ευρωπεριφέρειας, όπου ανήκει και η Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε ευρύτερα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Δαρδάνη της Πειραιώς Χρηματιστηριακής τα μεγαλύτερα ρίσκα στο ράλι της χώρας είναι τα εξωτερικά σοκ όπως το ενδεχόμενο νέων εκλογών στη Γερμανία, που θα απομακρύνει την προσοχή των επενδυτών απ’ την βελτίωση στο εσωτερικό της Ελλάδας.
«Η κάλυψη συνεχίζεται στο μέτωπο των ελληνικών μετοχών», έγραφαν σε έκθεση τους αυτό το μήνα αναλυτές στρατηγικής της Lyxor Asset Management, συμπληρώνοντας: «μας αρέσουν οι ελληνικές μετοχές καλύτερα».