Όταν ο Ζορντάν Ζουλί αποφοίτησε πριν από μία, περίπου δεκαετία, η ίδρυση νεοφυούς επιχείρησης στο Παρίσι δεν αποτελούσε δημοφιλή επαγγελματική τάση. «Η καλύτερη επιλογή ήταν η πρόσληψη στον τραπεζικό τομέα ή σε συμβουλευτική εταιρεία. Αυτό έκαναν και οι περισσότεροι απόφοιτοι φίλοι μου», τόνισε.
Ο Ζουλί επέστρεψε στην Πόλη του Φωτός όταν ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Stanford και προχώρησε στην ίδρυση αρκετών εταιρειών χωρίς επιτυχία, πριν συνιδρύσει την Spendesk το 2016 η οποία, πια, εκτιμάται πως έχει αξία $1,5 δισ. Ο Ζουλί έφυγε από την Spendesk το 2020 και ίδρυσε την Defacto η οποία προσφέρει υπηρεσίες fintech.
Το γραφείο του βρίσκεται σε μία στοά του πρώην καρτιέ της κλωστοϋφαντουργίας του Παρισιού. Η συνιδρυτής της εταιρείας, Μόργκαν Ο’Χάνα, υπογράμμισε πως κύριο μέλημα της εταιρείας ήταν η εξάπλωσή της σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Μέσα σε έξι μήνες, η εταιρεία κατάφερε να εξαπλωθεί στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους δραστηριότητάς της, το 10% του δανεισμού που προσέφερε ήταν διεθνές.
Η φιλόδοξη αυτή προσέγγιση είναι φανερή και σε πολλές άλλες εταιρείες της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία θέλει να αρπάξει τα ηνία του κλάδου από το μετά-Brexit Λονδίνο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, ο γαλλικός τομέας των χρηματοοικονομικών ήταν δημοφιλέστερος από τον αντίστοιχο βρετανικό όσον αφορά τους Αμερικανούς επενδυτές το 2021.
Το Λονδίνο είναι, ακόμα, το μεγαλύτερο κέντρο των fintech στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το «στέμμα» του έχει χάσει πια τη λάμψη του, παρά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του κλάδου στο Σίτι του Λονδίνου. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, οι ιδρυτές της βρετανικής startup, Revolut, είχαν καταφερθεί ενάντια της γραφειοκρατικής εποπτείας των βρετανικών αρχών αλλά και της έλλειψης ταλαντούχων εργαζομένων λόγω του Brexit.
Πολλοί ειδικοί ανά την Ευρώπη συμφωνούν πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει ενισχύσει τον ρόλο του Παρισιού στο παγκόσμιο στερέωμα της τεχνολογίας και των οικονομικών.
«Κανείς δε θέλει να ασχοληθεί πια με το Brexit, αλλά η επίδρασή του στον τομέα του fintech είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη», τόνισε ο Νίκολας Μπενάντι, CEO της Swan, προσθέτοντας πως «η λήψη άδειας για την χρηματοπιστωτική δραστηριότητα σε μία χώρα είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο για μία startup. Εάν αναγκαστούν να επιλέξουν κάποια αγορά, θα επιλέξουν την Βρετανία των 67 εκατομμυρίων ή την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών;».
Αν και ο κλάδος των startups στο Παρίσι έχει δεχθεί παρόμοιο πλήγμα με αυτούς άλλων μεγάλων χρηματοοικονομικών κέντρων λόγω της έλλειψης επενδύσεων και των απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα, μεγάλο μέρος των ιδρυτών νεοφυών εταιρειών fintech παραμένουν αισιόδοξοι.
Ώρα για επιβίβαση
Παράδειγμα αυτής της γενικότερης αισιοδοξίας είναι το «Station F», το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τον αστειευόμενο Ζουλί «κάτι σαν φυλάκιο της Silicon Valley με λιγότερα αβοκάντο, λιγότερα χαμόγελα και λιγότερα μπουφάν Patagonia». Ο σταθμός τρένου ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920, έχει μήκος ίσο με το ύψος του Πύργου του Άιφελ. Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Εξέβιερ Νιέλ ανακαίνισε τον σταθμό το 2017, γεμίζοντάς το με γραφεία, γυάλινους τοίχους και μετατρέποντάς τον σε επίκεντρο χιλιάδων νέων επιχειρηματιών και developers.
«Μερικές φορές έχουμε ρομπότ τα οποία… κόβουν βόλτες όσο εργαζόμαστε στα γραφεία μας. Η εικόνα αυτή, όμως, είναι κάτι το συνηθισμένο, τόνισε η Σαρλότ Μπελέ η οποία ίδρυσε την HR tech startup, «aHRtemis», όσον ήταν ακόμα φοιτήτρια. Έξι μήνες αργότερα, κατάφερε να βρει μία θέση σε πρόγραμμα επαγγελματικής εξέλιξης στο Stafion F αλλά και πρόσβαση σε επενδυτές και ειδικούς. Οι Apple, Google, Meta και η γαλλική fintech Qonto είναι μερικές από τις επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν στήριξη στις startups στον ανακαινισμένο σταθμό των τρένων, εκτός από τα γαλλικά πανεπιστήμια, τα venture funds και τις δικηγορικές.
Το 1/3 των εταιρειών οι οποίες εισάγονται σε προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων στον σταθμό προέρχονται από το εξωτερικό, με αυξημένη παρουσία των βρετανικών. Επιπροσθέτως, το 40% των εταιρειών αυτών ιδρύονται από γυναίκες επαγγελματίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας διαχείρισης του Station F.
Το πρόγραμμα παροχής βίζας, οι επενδύσεις από το δημόσιο και τα επιπλέον κίνητρα μετατρέπουν το Παρίσι σε δέλεαρ για πολλούς νέους επιχειρηματίες. Τα ααρχικά deals για εταιρείες του κλάδου fintech στην γαλλική πρωτεύουσα κατέγραψαν αύξηση της τάξης των $22 εκατ. στα $96,4 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με δεδομένα της Pitchbook.
Η γενική τάση της κουλτούρας όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις έχει κάνει την ίδρυσή τους κάτι πιο δημοφιλές και «κουλ», σύμφωνα με την επενδυτή της Balderton Capital, Ζόε Μολ.
Γαλλική χρηματοδότηση
Ο γνωστός επενδυτής και επιχειρηματίας Μαρκ Μενασέ είναι αισιόδοξος όσον αφορά τη δημιουργία αυτής της νέας γενιάς των τεχνολογικών υποδομών. «Το οικοσύστημα του web3 καταγράφει πυρετώδη ανάπτυξη στο Παρίσι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Μενασέ είχε πρόσφατα προσκληθεί στο προεδρικό παλάτι για την γιορτή του προγράμματος French Tech Next40 την οποία διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε ομιλία του, ο Γάλλος πολιτικός τόνισε πως «η επιτάχυνση είναι αναγκαία. Πρόκειται για έναν νέο αγώνα δρόμου», μιλώντας για το Tech Next40 το οποίο αποτελεί μέρος του γενικότερου πλαισίου επενδύσεων «France 2030» των 34 δισ. ευρώ το οποίο λανσαρίστηκε το 2021. Σημειωτέον πως ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Έλον Μασκ της Tesla, τον Μπομπ Άιγκερ της Disney, τον Αλμπέρ Μπουρλά της Pfizer και 200 άλλους προσκεκλημένους των επιχειρήσεων την περασμένη Δευτέρα στις Βερσαλλίες.
Παρά τις πολλαπλές και πολλές φορές βίαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου συνταξιοδότησης στη χώρα, οι επενδυτές και οι ιδρυτές των νεοφυών επιχειρήσεων παρατηρούν μία αλλαγή ρότας σε σχέση με την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είχε επιλέξει να επιβάλλει αυξημένους φόρους και να χρησιμοποιήσει τις εταιρείες αυτές ως αποδιοπομπαίους τράγους για τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας.
Η χώρα αποτέλεσε εξαίρεση κατά τη διάρκεια της περσινής, απογοητευτικής χρονιάς. Η αξία όλων των γαλλικών συμφωνιών fintech αυξήθηκε κατά 30% στα $2,1 δισ., σύμφωνα με ανάλυση της Pitchbook. Σε αντίθεση, η αντίστοιχη αξία στο Λονδίνο μειώθηκε κατά 20% στα $10 δισ., ενώ στο Βερολίνο κατά 10% στα $2,7 δισ.
Ο Μενασέ υποστηρίζει πως όλα βαίνουν καλώς για το Παρίσι. Τα ιστορικά πανεπιστήμια της πόλης τώρα πια ανταγωνίζονται τα δωρεάν σχολεία coding, αυξάνοντας την πηγή των ταλέντων. Η κρατική τράπεζα Bpifrance στηρίζει τις κρατικές επενδύσεις με $1 εκατ. – $20 εκατ. προς τις startups και $302 εκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες μέσω του προγράμματος InvestEU.
Ευρωπαϊκή προσέγγιση
Η Γαλλία έχει 27 «μονόκερους» ή ιδιωτικές επιχειρήσεις με συνολική αξία άνω του $1 δισ. Η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο των 25 τέτοιων εταιρειών μέχρι το 2025 που είχε θέσει ο Μακρόν. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των εταιρειών αυτών ήταν μόλις 5 το 2018.
Μία εξ αυτών είναι και η Spendesk του Ζουλί η οποία αποτέλεσε, φέτος ένα από τα μέλη του Next40. Σύμφωνα με τον CEO, Ροντόλφ Αρντάντ, η κουλτούρα έχει αλλάξει δραματικά και δεν επικεντρώνεται πια μόνο στην εγχώρια αγορά. Ένα από τα παραδείγματα της αλλαγής της τάσης αυτής είναι πως οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ως κύρια γλώσσα τα Αγγλικά, κάτι το οποίο τους διευκολύνει στην εύρεση και πρόσληψη ταλαντούχων εργαζομένων από το εξωτερικό.
Με την προσέγγιση αυτή συμφωνεί και ο Μπενάντι της Swan: «Είμαστε, πρώτιστα, μία ευρωπαϊκή εταιρεία». Εκτός από το Παρίσι, η εταιρεία έχει γραφεία στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Βαρκελώνη, ενώ προετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία και στο Άμστερνταμ.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι γαλλικές εταιρείες οι οποίες συρρέουν στο Station F. Η βρετανική Revolut άνοιξε γραφεία στην τοποθεσία το 2017, έχοντας πια 2 εκατομμύρια Γάλλους πελάτες. Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας, Ναντίμ Τσιντιάκ, η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζομένους στη Γαλλία, αριθμό τον οποίο αναμένεται να διπλασιάσει μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία στηρίζει την τηλεργασία, κάτι το οποίο διευκολύνει την πρόσληψη εργαζομένων.
Προσοχή στο κενό (της Μάγχης)
Το Παρίσι βρίσκεται δύο ώρες μέσω του Eurostar από τον σταθμό St. Pancras του Λονδίνου. Αν και τα γραφεία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου όπως Alphabet και Meta βρίσκονται παραπλήσια αυτού, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να πάρουν το τρένο και να περάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
«Το Brexit οδήγησε στη μετατόπιση πολλών υπηρεσιών fintech αλλά και του γενικότερου χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτός του Λονδίνου. Αυτή είναι η αλήθεια, χωρίς ίχνος πολιτικής χροιάς», τόνισε το στέλεχος της Balderton Capital, Ράνα Γιαρέντ, προσθέτοντας πως «πριν από πέντε περίπου χρόνια, όλοι ήθελαν να ιδρύσουν fintech στο Λονδίνο. Τώρα πια, γνωρίζουν πως μπορούν να βγουν κερδισμένοι εάν επιλέξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Διαβάστε ακόμη
Σε χαμηλό 2 ετών η τιμή του φυσικού αερίου – Κάτω των 30 ευρώ η μεγαβατώρα
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της G7 – Τι περιλαμβάνουν (vid + tweet)
«Μάχη» μεγιστάνων για την αγορά του «ρωσικού Google»
Εκλογές 2023
Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ