search icon

Bloomberg

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού «χτυπά» τη βρετανική στερλίνα

Από τα πρώτα «θύματα» του νέου αυτού στελέχους του ιού,  η βρετανική στερλίνα, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 1%, με τη βρετανική οικονομία να είναι ήδη επιβαρυμένη από τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις ενόψει Brexit

Σε δεινή θέση φαίνεται πως είναι η Μεγάλη Βρετανία, καθώς όχι μόνο ορίστηκε εκ νέου η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ αυτής και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα έρχεται στο τραπέζι το καυτό ζήτημα της νέας μετάλλαξης του  κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Γηραιά Αλβιώνα και έχει προκαλέσει πανικό στις αγορές.

Από τα πρώτα «θύματα» του νέου αυτού στελέχους του ιού,  η βρετανική στερλίνα, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 1%, και ειδικότερα μετά τη τελευταία συνάντηση μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουν φον ντερ Λάιεν, των οποίων οι τελικές αποφάσεις – κατά τα λεγόμενά τους – θα παρθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, έχουν «στριμώξει» για τα καλά τη βρετανική στερλίνα.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο κατέληξαν την Κυριακή στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ύψους 900 δισ. δολαρίων, αίροντας τα εμπόδια και ανοίγοντας τον δρόμο για υπερψήφιση του πακέτου από τη Βουλή και τη Γερουσία για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο υπεύθυνος στρατηγικής της Australia & New Zealand Banking Group, Ντέιβιντ Κρόϊ δήλωσε, «οι προοπτικές μιας αμερικανικής φορολογικής συμφωνίας να ξεπεράσουν τον περιορισμό της απαισιοδοξίας, όπως και οι ελπίδες ότι μια συμφωνία Brexit μπορεί να επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα».

Πως διαμορφώθηκαν νομισματικά οι αγορές

Το επίκεντρο της πανδημίας για άλλη μια φορά η Βρετανία

Στην Ευρώπη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη  Βρετανία, μετά την επιβεβαίωση της διάδοσης ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, με πολλές χώρες να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των ταξιδιών με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Βελγίου. Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Βρετανοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ένα νέο γενικό lockdown τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να περιορίσει έγκαιρα τη διάδοσή του.

«Τροχοπέδη» η αλιεία για την επίτευξη συμφωνίας με Ε.Ε

Όσον αφορά το Brexit, οι «παίκτες» της αγοράς έχουν σκληρύνει τη στάση τους μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, με τράπεζες όπως οι RBC Europe, Nomura International και Citigroup Global Markets να είναι προετοιμασμένες για παν ενδε΄ζομενο μέχρι το τέλος του έτους.

Αγκάθι αποτελεί για τη Βρετανία η πρόσβαση στο νερό για το ψάρεμα. Η αλιευτική βιομηχανία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά έχει μεγάλη πολιτική σημασία, με την κυβέρνηση του Τζόνσον να το θεωρεί σύμβολο εθνικής κυριαρχίας.

Εάν δεν επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, οι δεκαετίες ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα καταλήξουν στο κενό, με τις βρετανικές εταιρείες να πραγματοποιούν συναλλαγές με την ΕΕ σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές στην ΕΕ θα υπόκεινται σε δασμούς με διαπραγμάτευση από τον ΠΟΕ – ουσιαστικά φόρος επί των εμπορευμάτων. Η λίρα θα μπορούσε να μειωθεί στα 1,25 δολάρια μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εάν δεν επιτευχθεί καμία εμπορική συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έρχεται παράταση για τις προθεσμίες ρυθμίσεων – Ποιοι μπαίνουν στον 2ο γύρο

Lamda: Στην κρίση του ΥΠΠΟΑ η προμελέτη για τμήμα του πάρκου στο Ελληνικό

Οι δυο «Millennials» που έβγαλαν 10 εκατ. πουλώντας θήκες τηλεφώνων στο Instagram

Exit mobile version