Στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου 15 ετών για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς το Κουβέιτ προχώρησε το Κατάρ.

Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει σημαντικά την πίεση που δέχονται τα εργοστάσια ρεύματος του Κουβέιτ, τα οποία έχουν ήδη αναγκαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους μέσα στο καλοκαίρι με αποτέλεσμα οι αρχές του εμιράτου να έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος.

Στο Κουβέιτ το συνήθως θερμό καλοκαίρι αποδείχτηκε φέτος ακόμη πιο βαρύ με αποτέλεσμα τα επίπεδα ζήτησης να αυξηθούν κάθετα και τα επίπεδα προσφοράς φυσικού αερίου να μην επαρκούν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου της Kuwait National Petroleum αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά την παραγωγή της, γεγονός που επηρέασε δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδες αφαλάτωσης νερού.

Έτσι, το κουβετιανό υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην κατάρτιση σχεδίου για πιθανές ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών.

Σημειωτέον πως το Κατάρ αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG του Κουβέιτ με το υπάρχον συμβόλαιο να έχει διάρκεια μέχρι το 2035 και να αφορά έως και 3 εκατ. τόνους ετησίως, όμως η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί με την ενεργοποίηση και του δεύτερου συμβολαίου τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο συνδυασμός των δύο συμβολαίων να ανεβάσει την ετήσια ποσότητα LNG που εισάγει το Κουβέιτ από το Κατάρ έως και στους 5 εκατ. τόνους.

Όπως σχολίασε σε δηλώσεις του ο CEO της Kuwait Petroleum, σείχης Ναουάφ Αλ-Σαμπάχ, η συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της εταιρείας να διασφαλίσει ένα αξιόπιστο και σταθερό ενεργειακό δίκτυο προσφοράς. Παράλληλα εξυπηρετεί και τον εθνικό στόχο του κρατιδίου να μειώσει την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Κουβέιτ προβλέπει πως η ζήτηση για LNG θα αυξηθεί έως και στα 14 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το 2035. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό δημιούργησε, το 2021, το πρώτο μόνιμο τέρμιναλ υποδοχής και επεξεργασίας LNG στον Περσικό Κόλπο, δυνατότητας 22 εκατ. τόνων ετησίως.

Την ίδια ώρα για το Κατάρ το νέο deal με την Kuwait Petroleum θα προστεθεί στην αυξανόμενη σειρά νέων συμφωνιών που έχει υπογράψει το κρατίδιο με ομίλους όπως η TotalEnergies, η Shell, η China Petroleum & Chemical και η CPC Corp. της Ταϊβάν διευρύνοντας περαιτέρω τις εξαγωγές του.

Το Κατάρ, εξάλλου, βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της παραγωγικής του δυνατότητας κατά 64% στα 126 εκατ. τόνους ετησίως. Μάλιστα, έως τα τέλη της δεκαετίας η παραγωγή του σε LNG θα έχει εκτοξευτεί στα 142 εκατ. τόνους.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Προβλέπει ραγδαία μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2029 (πίνακας)

ExxonMobil: Στα ύψη θα παραμείνει η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση μέχρι το 2050 – Τι αναφέρει έκθεση (πίνακες)

Ghost Jobs: Απάτη ή όχι; Γιατί οι εταιρείες δημοσιεύουν ψεύτικες αγγελίες εργασίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ