search icon

Bloomberg

Το μέλλον των τουρκικών αγορών βασίζεται στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών (πίνακες)

Οι συναλλαγματικές απώλειες αλλά και η πρόσφατη ανάκαμψη του τουρκικού δείκτη BIST 100 σε όρους τουρκικών λιρών αποτελούν αντικρουόμενα αφηγήματα για την πορεία της τουρκικής αγοράς

Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια απειλούν με περιορισμό της ελκυστικότητας των τουρκικών μετοχών για τους εγχώριους επενδυτές, οι εισροές ξένων κεφαλαίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν την καλύτερη ευκαιρία της αγοράς να συνεχίσει το μεγαλύτερο ράλι της εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 43% φέτος (σε όρους τουρκικών λιρών) και οδεύει προς το πέμπτο συνεχές έτος κερδών. Αν καταφέρει και κλείσει το έτος γύρω στα επίπεδα αυτά, θα σημειώσει το μεγαλύτερο σερί ετήσιων αυξήσεων από το 1997. Αν και τα κέρδη αναμένεται σε γενικές γραμμές να συνεχιστούν και το 2024, η δυναμική αλλάζει και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει επισκιαστεί από την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Οι εγχώριοι επενδυτές αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό του ράλι των τουρκικών αγορών τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων πριν τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου τους έπεισαν πως η καλύτερη προστασία τους από την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού βρισκόταν στις μετοχές.

Από τα τέλη του 2019, o αριθμός των επενδυτών σε μετοχές, πολλοί εξ αυτών εγχώριοι, έχει επταπλασιαστεί, σύμφωνα με δεδομένα του Central Securities Depository της χώρας.

Η νομισματική χαλάρωση, η οποία ήταν αντίθετη με την παραδοσιακή στρατηγική αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού, μετέτρεψε τις μετοχές σε ένα από τα ελάχιστα καταφύγια τα οποία θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους εγχώριους επενδυτές. 

Αυτές οι επενδύσεις βρίσκονται, πια, υπό πίεση, καθώς η νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της.

Η απόδοση των καταθέσεων σε τουρκικές λίρες αυξάνεται σταθερά, προσφέροντας εναλλακτική επιλογή για τους μικροεπενδυτές.

Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο καταθέσεων σε λίρες διάρκειας έως και τριών μηνών έχει αυξηθεί πάνω από 50%, φτάνοντας σε νέο υψηλό 21 ετών. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει και το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 8,5% στο 40%. 

Μετά από την επανεκλογή του στα τέλη Μαΐου, ο Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως ΥΠΟΙΚ και την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Οι διορισμοί αυτοί σηματοδότησαν και την σταδιακή επιστροφή στην παραδοσιακή νομισματική πολιτική.

O πληθωρισμός στην Τουρκία o οποίος βρίσκεται κοντά στο 62% προβλέπεται να αγγίξει το 70% με 75% και να μειωθεί στο 36% μέχρι τον Μάιο του 2024. 

Χάρη στα $2,33 δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων, οι τοποθετήσεις των επενδυτών αυτών αναμένεται να καταγράψουν θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Οι εισροές υποδηλώνουν πως οι ξένοι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι και ίσως είναι έτοιμοι να δώσουν ξανά μια ευκαιρία στις τουρκικές μετοχές.

Αυτές οι εισροές, σύμφωνα με τον Μπουράκ Τσετιντσεκέρ της Strateji Portfoy, θα αυξηθούν πιθανότατα το 2024, μετά από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

Το γεγονός πως οι τουρκικές μετοχές έχουν έκπτωση 60% σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές άλλων αναπτυσσόμενων αγορών αποτελεί επίσης υποστηρικτικό παράγοντα, ιδιαίτερα εάν το ευνοϊκότερο κλίμα αυτό αποδειχθεί μακροπρόθεσμο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι πως οι τουρκικές μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση αυτή. Όπως σημείωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της OMG Capital Advisors, Μουράτ Γκιουλκάν, «οι επενδύσεις των ξένων δε θα λάβουν χώρα αρκετά γρήγορα για να απορροφήσουν τις πιθανές πωλήσεις από τους απογοητευμένους εγχώριους επενδυτές. Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία της τουρκικής αγοράς το 2024».

Με τις ανησυχίες σχετικά με τη συνέχεια της ομαλοποίησης να είναι αυξημένες, αλλά και τον βαθμό στον οποίο η τουρκική λίρα μπορεί να εξασθενήσει περαιτέρω, η προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων σε τουρκικές μετοχές θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη. 

Οι επενδύσεις των ξένων σε τουρκικές μετοχές έχουν καταγράψει ανάκαμψη της τάξης του 34% σύμφωνα με δεδομένα της Takasbank. Αν και αυτό βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του περασμένου έτους, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό του ιστορικού μέσου όρου του 60%.

Χωρίς την εμπιστοσύνη σε ένα υγιές και σταθερό νόμισμα, οι μετοχές της χώρας δεν πρόκειται να είναι τόσο ελκυστικές για τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Το 2023, παρά την κερδοφορία των μετοχών αυτών, ο BIST 100 έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 7,8% σε όρους δολαρίου. 

Η σημαντική διαφορά μεταξύ των κερδών των τοπικών μετοχών και των συναλλαγματικών απωλειών οι οποίες παρατηρήθηκαν το 2023 σηματοδοτούν την αναγκαία, συνεχή επιφυλακτικότητα των επενδυτών σε αυτό ο στάδιο, όπως ανέφερε το στέλεχος της Bank Julius Baer, Νενάντ Ντίνιτς. 

Διαβάστε ακόμη

Στον όμιλο Γκριμάλντι το λιμάνι Ηρακλείου – Yπογράφεται σήμερα 18/12 η σύμβαση παραχώρησης

Αθήνα: Σε ποια 4 σημεία βγάζουν «κίτρινη κάρτα» οι τουρίστες στην πόλη (pics)

Το χαβιάρι επιστρέφει στα εστιατόρια – Οι ποικιλίες και τα μυστικά του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version