search icon

Bloomberg

To Λονδίνο προσπαθεί να κυριαρχήσει στον τομέα των fintech

Η Βρετανία  προσπαθεί να επαναλάβει τα λαμπρά παραδείγματα των Revolut, Monzo Bank και OakNorth Bank -  Τι υποστηρίζουν  αναλυτές και στελέχη της βιομηχανίας

Στο ιστορικό Guildhall του City του Λονδίνου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται τα στελέχη της βιομηχανίας fintech, προσπαθώντας να αναδιαμορφώσουν τη βρετανική χρηματοπιστωτική αγορά. 

Η σύνοδος της Innovate Finance, η οποία αποτελεί μέρος της βρετανικής Fintech Week, θα προβάλλει τον τεχνολογικό τομέα της χώρας και τις παγκόσμιες βλέψεις του. Η συγκεκριμένη βιομηχανία προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών.

Οι επενδύσεις στις βρετανικές εταιρείες fintech υπερτριπλασιάστηκαν στα $11,6 δισ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Innovate Finance, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τεράστια ποσά τα οποία επενδύουν τα εδραιωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των εφαρμογών τους.

Η σύνοδος της Innovate Finance, σύμφωνα με τη CEO της εταιρείας Janine Hirt, «θα μελετήσει τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να λάβει η Βρετανία για να μετατραπεί σε “πρωτεύουσα” της βιομηχανίας των fintech».

Η Βρετανία, όμως, υστερεί στο συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με άλλες χώρες, παρά τα λαμπρά success stories των Revolut, Monzo Bank και OakNorth Bank.

Βρετανία και fintech

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, υπάρχουν περίπου 2.500 fintech επιχειρήσεις στη Βρετανία, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών στο Λονδίνο το οποίο αποτελεί και το 3ο μεγαλύτερο επίκεντρο της βιομηχανίας στον κόσμο. 

Ο όρος fintech συμπεριλαμβάνει εύρος διαφορετικών εταιρειών όπως online τράπεζες, ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών και εταιρείες συναλλάγματος κρυπτονομισμάτων. Οι βρετανικές startups που έκαναν τη διαφορά πέρυσι συμπεριλαμβάνουν τη Revolut, της οποίας η αξία εκτιμάται στα $33 δισ, με 18 εκατομμύρια πελάτες, της ψηφιακής τράπεζας Mondo με αξία κεφαλαιοποίησης $4,5 δισ, της Copper.co με αξία κεφαλαιοποίησης $3 δισ, της Checkout.com και του «μονόκερου» της Starling Bank στην οποία έχει επενδύσει η Goldman Sachs.

Η «μερίδα του λέοντος» των επενδύσεων αυτών προορίζεται για το Λονδίνο. Σημειωτέον πως η Βρετανία υπερέχει στη συγκεκριμένη βιομηχανία σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αν και βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ. 

Την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία αυτή, όμως, φαίνεται πως αναζητά η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας της Βρετανίας, Chris Philp: «οι επενδυτές δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα τις ευκαιρίες για κέρδη μέσω επένδυσης σε εταιρείες που δεν έχουν προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά».

Εκτός από τις εξαιρετικά νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις, η Βρετανία δεν κατάφερε να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για επενδύσεις μέσω SPACs τα τελευταία χρόνια όπως οι ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η Wise Plc είχαν μία αρκετά επιτυχημένη ΙΡΟ, η οποία -όμως- ακολουθήθηκε από καθοδική πορεία της μετοχής της.

Πάνω από το 1/3 των βρετανικών fintech αναμένεται να προχωρήσουν σε αρχικές δημόσιες προσφορές μέσα στην επόμενη 5ετία, σύμφωνα με τη συμβουλευτική ΕΥ.

Μία άλλη δίοδος ανάπτυξης του τομέα είναι η συνεργασία με τα «κλασικά» τραπεζικά ιδρύματα. Η ΕΥ και η Tech Nation πρόσφατα λανσάρισαν μία «υπόσχεση Fintech» η οποία θα αυξήσει τις startups στο συγκεκριμένο τραπεζικό τομέα. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζουν και οι πέντε μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες. 

Πολιτισμική πολυμορφία

Η έρευνα Kalifa Review των βρετανικών fintech υποδεικνύει πως ο τομέας χρειάζεται να βελτιώσει την πολιτισμική πολυμορφία του. Μόλις το 15% των εργαζομένων των νεοφυών επιχειρήσεων είναι μειονότητες, ποσοστό το οποίο μειώνεται στο 9% σε καθιερωμένες εταιρείες. 

Oι γυναίκες ιδρυτές των fintech λαμβάνουν μόλις το 9% της χρηματοδότησης, ενώ μόνο 3% της χρηματοδότησης αυτής προορίζεται για αποκλειστικά γυναικείες εταιρείες. Επιχειρηματίες που ανήκουν σε μειονότητες λαμβάνουν μόλις το 1,7% της χρηματοδότησης των επενδυτών.

Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη στον τομέα θα αργήσει να έρθει, σύμφωνα με την Marieke Flament, CEO του NEAR Foundation: «αν και ο τομέας των fintech αποτελεί κύριο πυλώνα της παροχής οικονομικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, δεν αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη και καινοτομία που αναμέναμε. Ο χώρος των fintech έχει γίνει -πια- πολύ mainstream. Παρ’ όλα αυτά το νέο κίνημα του “web3” του “νέου διαδικτύου” το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την επανάσταση στο αποκεντρωμένο finance ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση και τη δημιουργία αναπτυξιακής τροχιάς στη συγκεκριμένη βιομηχανία».

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνουν οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων στα επίπεδα του 2019 – Στα χαμηλά η ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Κόντρα Ουάσιγκτον – Βρυξελλών για το φυσικό αέριο και στη μέση Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος

Forbes: Οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι από κρυπτονομίσματα στη Γη

Exit mobile version