«Αντίο» υποτίθεται πως θα έλεγαν στα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και κοινωνικής αποστασιοποίησης οι Λονδρέζοι από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά αν και σχεδόν όλα τα μέτρα άρθηκαν, ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού σημαίνει πως η Αγγλία, στην πραγματικότητα, δεν βρίσκεται καθόλου κοντά στην επιστροφή στην “κανονικότητα”.
H «Ημέρα της Ελευθερίας» όπως την βάφτισαν τα βρετανικά ΜΜΕ, δεν αποτελεί την γιορτή της “απελευθέρωσης” από τα δεσμά του κορωνοϊού. Πολλοί εργοδότες συνεχίζουν με την τηλεργασία. Αλλοι, όπως η Goldman Sachs Group και JPMorgan Chase & Co θα συνεχίσουν να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες στα γραφεία παρά τη χαλάρωση των κανόνων. Η εργασιακή πραγματικότητα φαίνεται πως έχει αλλάξει για πάντα.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει. Εάν, όμως, “τραβήξετε προς το κεντρικό Λονδίνο” ιδού κάποια από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:
Η άτυπη καραντίνα
Ενας από τους βασικότερους λόγους που οι Λονδρέζοι μπορεί να μην επιστρέψουν στο City τον επόμενο μήνα είναι η πιθανότητα μόλυνσης με κορωνοϊό.
Τα ημερήσια θετικά τεστ στη Βρετανία ξεπέρασαν τα 54.000 το Σάββατο και 47.000 την Κυριακή, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα νούμερα του “επίκεντρου” της πανδημίας στην Ινδονησία, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University. Η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε την Παρασκευή πως 1 στους 95 Βρετανούς έχει κορωνοϊό.
Aυτοί οι αριθμοί είναι και ο λόγος που 520.194 πολίτες έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους πρόσφατα από τις αρχές, συνιστώντας τους απομόνωση λόγω επαφής με μολυσμένο άτομο. Η άτυπη καραντίνα για τους εμβολιασμένους δε θα τελειώσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, με τις εταιρείες, το σύστημα υγείας και το σύστημα μεταφορών να έχουν “λυγίσει” λόγω των απουσιών.
Άδεια γραφεία
Τα γραφεία, το οποία αποτελούν και κύριο λόγο των μετακινήσεων των πολιτών, παραμένουν σχετικά άδεια σε σχέση με την προ-πανδημίας κατάσταση, κάτι που υποδεικνύουν και τα στοιχεία της Google βάσει των δεδομένων που συνέλεξαν τα Community Mobility Reports.
Άδειο μετρό
Προφανώς τα μέρη συνωστισμού με κακό εξαερισμό όπως το μετρό του Λονδίνου αποτελούν και ιδανικό μέρος για την μετάδοση του κορωνοϊού. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών, δεν είναι εφικτή η απόλυτη προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Το ίδιο φαίνεται πως πιστεύουν και οι πολίτες οι οποίοι αποφεύγουν τη μετακίνηση με μετρό, με τα ποσοστά πληρότητας να βρίσκονται στο 50% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.
«Τable for one»
Τα μαγαζιά, τα καφέ, τα εστιατόρια, οι παμπ, έχουν ανοίξει από την άνοιξη. Ολοι αναμένουν την επιστροφή των καταναλωτών και των εργαζομένων στο Λονδίνο. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του Bloomberg μέσω της λονδρέζικης αλυσίδας μαγαζιών σάντουιτς Pret A Manger Ltd επιδεικνύουν ανάκαμψη στο West End και στα προάστια αλλά όχι στο οικονομικό κέντρο του City και στο Canary Wharf, που φιλοξενούν τις τεράστιες επιχειρήσεις και τράπεζες.
Τα… καλά νέα είναι πως οποιοσδήποτε θέλει να γευματίσει σε εστιατόριο θα βρει εύκολα τραπέζι. Δεδομένα της ΟpenTable Inc υποδεικνύουν πως οι κρατήσεις στο Λονδίνο ανακάμπτουν πολύ πιο αργά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Διαβάστε ακόμη:
«Ξεγυμνώθηκε» η αγορά των κρύπτο: Εξαφανίστηκαν $100 δισ. – Κάτω από τα $30.000 το bitcoin
Freedom pass: Aνοιξε η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ – Πώς γίνεται η αίτηση
Εμβολιασμός ανηλίκων: Επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση η ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών