Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν για το επερχόμενο κλιματικό stress test της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους λομπίστες των τραπεζών, τα δεδομένα που θα πρέπει να καταθέσουν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρησιμοποιηθoύν ως βάση αύξησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον τραπεζικό τομέα το 2023. Οι προσπάθειες για παροχή διευκρινήσεων από την ΕΚΤ έχουν, επίσης, προκαλέσει αρκετή ανησυχία στους τραπεζικούς κύκλους, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υπογραμμίσει πως τα stress test αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να υπολογίσουν την έκθεση των τραπεζών στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αυστηρότερη ευρωπαϊκή πολιτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, δε θα δημοσιευθούν αλλά θα προσμετρηθούν όπως οποιοδήποτε άλλο ρίσκο.
Τα stress test ξεκινούν το Μάρτιο, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο. Οι τράπεζες έχουν αντιτεθεί στην ιδέα της χρήσης του τεστ ως μοχλού πίεσης για εφαρμογή νέων κανονισμών. Τα τραπεζικά ιδρύματα εναντιώνονται στην αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, αφού αναγκάζονται να περιορίσουν τα μπόνους των στελεχών και τα μερίσματα των επενδυτών τους.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την ανασκόπηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες τράπεζες. Προφανώς, κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες λομπίστες, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα ως εφαλτήριο για την επιβολή νέων, αυστηρότερων κανονισμών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Παράλληλα, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τα stress test ως μοχλό πίεσης για την απαγκίστρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων από εταιρείες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο Mark Branson, έχουν υπογραμμίσει πως η κεντρική τράπεζα «έχει ξεκάθαρους στόχους που φτάνουν μέχρι την αναγνώριση του κλιματικού χρηματοοικονομικού ρίσκου και την προειδοποίηση των τραπεζών για την έκθεσή τους σε αυτό».
Και η Fed
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι η μόνη η οποία έχει προγραμματίσει τέτοια stress test. Αν και η Fed υστερεί σε σχέση με την ΕΚΤ, έχει ήδη προγραμματίσει τη θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση των ρίσκων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Monsur Hussain, αναλυτή της Fitch Ratings, μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα επιβληθούν σε ευρωπαϊκές τράπεζες που κακοδιαχειρίζονται τα δεδομένα και τις δραστηριότητές τους.
Η ΕΚΤ έχει ήδη επιπλήξει τις τράπεζες για καθυστέρηση στις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας τον περασμένο Νοέμβριο πως κανένα ευρωπαϊκό τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα.
Οι λομπίστες υποστηρίζουν πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια καθ’ ιδίαν συνομιλιών των ιδρυμάτων με την ΕΚΤ και όχι με γενικευμένα stress test.
Από τη μία, αρκετοί τραπεζίτες υποστηρίζουν πως δεν έχουν αρκετά δεδομένα για τον υπολογισμό της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ενώ από την άλλη, αρκετοί αναφέρουν πως έχουν ήδη συμπεριλάβει την έκθεση αυτή στους υπολογισμούς τους: «Αποτελεί μία μορφή ρίσκου που ήδη συμπεριλαμβάνεται στο κεφαλαιακό κόστος μας», ανέφερε η Ljiljana Cortan, chief risk officer της ING Groep NV.
Διαβάστε ακόμα
Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών εξελέγη η Μελίνα Τραυλού (upd)
Συντάξεις και επιδόματα Μαρτίου: Νωρίτερα η καταβολή τους τον Φεβρουάριο