search icon

Bloomberg

To «κοινό μέτωπο» της Σ. Αραβίας κατά των ΗΠΑ για το πετρέλαιο

Η αντίσταση της χώρας της Μέσης Ανατολής ανέδειξε τη σταθερότητα των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του βασιλείου και των μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας

Όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία πως παίρνει το μέρος της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, η αντίσταση του Ριάντ στην πίεση της Ουάσινγκτον ενίσχυσε τη γεωπολιτική επιρροή της χώρας της Μέσης Ανατολής και άλλαξε τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η Σαουδική Αραβία έχει, πια, την υποστήριξη χωρών όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Κίνα οι οποίες παρά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου επιλέγουν να αντισταθούν στην επιρροή των ΗΠΑ. 

Η διχογνωμία αυτή όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ δημιούργησε κοινό μέτωπο κατά των οικονομικών συμφερόντων της Δύσης και ενίσχυσε τις διμερείς σχέσεις των χωρών αυτών με το βαθύπλουτο βασίλειο τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις ελάχιστες οικονομίες οι οποίες επιδεικνύουν ανάπτυξη εν μέσω της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την επόμενη σύνοδο του γκρουπ των G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να ενισχύσει την κοινή γραμμή καταπολέμησης του ρωσικού επεκτατισμού αλλά και την επίτευξη συμφωνιών για την από κοινού αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.

Τουρκία, Κίνα, Ινδία

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα αποτελούσαν θετική συγκυρία για την Τουρκία όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά 2 δεκαετιών. Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα, δεδομένης και της φίλιας προσέγγισης των Αμερικανών προς την Ελλάδα, φαίνεται πως έχει επιλέξει να αντισταθεί στις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «το μπούλινγκ αυτό κατά της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι σωστό». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, επιλέγει να ακολουθήσει τη γραμμή που χαράζει η Σαουδική Αραβία, αφού αποζητά την οικονομική στήριξη της χώρας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΝ της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της συνόδου COP27 στην Αίγυπτο, «ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να προχωρά με προσεκτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου. Η χώρα μας πρέπει να δρα υπεύθυνα και να στηρίζει την αγορά».

Η Κίνα, η οποία συνεχίζει ακάθεκτα τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ επαίνεσε την «ανεξάρτηση ενεργειακή πολιτική» και απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ενώ τόνισε πως το Ριάντ αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη των διεθνών και μεσανατολικών σχέσεων. Σημειωτέον πως η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εισαγωγέα σαουδαραβικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλο Παντούτσι του S. Rajatnam School of International Studies (RSIS) της Σιγκαπούρης, «η Κίνα προσπαθεί να βρει συμμάχους στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ. Θέλει, παράλληλα, να δημιουργήσει χάσμα στις διμερείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους έτσι ώστε να ενισχύσει το δικό της ρόλο στο διεθνές στερέωμα». Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας τους επόμενους μήνες.

Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) παίζει κι αυτός το δικό του ρόλο στην επέκταση των συμμαχιών μεταξύ της Σ. Αραβίας και άλλων ασιατικών χωρών. Αναμένεται να επισκεφτεί την Ινδία ενώ θα παρευρεθεί και στη σύνοδο Asia-Pacific Economic Cooperation στην Ταϊλάνδη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τόνισε πως «θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι το οποίο βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες που θέλουμε να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα, όμως με την Κάρεν Γιανγκ του Center on Global Energy Policy του Columbia University «ο ΜΒS δε θέλει να έχει δευτερεύοντα ρόλο στη διεθνή κοινότητα. Ο 37χρονος ηγέτης θεωρεί την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση ως μεταβλητή και εκμεταλλεύσιμη ενώ πιστεύει πως το Ριάντ έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται με πληθώρα άλλων χωρών και να επηρεάζει τα παγκόσμια τεκταινόμενα». Μιλώντας στο Bloomberg, η Γιανγκ τόνισε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αντιδράσεις όσον αφορά την εξωτερική τους πολιτική και την προσπάθεια της διασποράς της δημοκρατικής ιδεολογίας τους, κάτι που δυσκολεύει τη σύναψη νέων διμερών σχέσεων με μη δημοκρατικές χώρες.

Η Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς σαουδαραβικού «μαύρου χρυσού» φαίνεται πως δίνει μεγαλύτερη βάση στα μακροπρόθεσμα κέρδη της συνεργασίας της με το βασίλειο παρά στις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η Ινδία είναι της άποψης πως οι εξαγωγείς πετρελαίου του Περσικού Κόλπου θέλουν να διαφοροποιήσουν τις διεθνείς συνεργασίες τους και η ασιατική χώρα θα βγει κερδισμένη από οποιαδήποτε τέτοια συμμαχία. Σημειωτέον πως τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα βγαίνουν, παράλληλα, κερδισμένες από την εισαγωγή φθηνού ρωσικού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Τα «στρατόπεδα»

Οι Αμερικανοί ρυθμιστές προειδοποιούν πως η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για έμμεσο εκβιασμό των λοιπών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, τονίζοντας πως οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών έχουν αντιδράσει μέσω διπλωματικών καναλιών.

Τα πάντα είναι πιθανά ενόψει της επόμενης συνόδου του πετρελαϊκού «καρτέλ» στις 4 Δεκεμβρίου. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Ριάντ έχουν κάθετα αντίθετες απόψεις είτε πρόκειται για την αγορά πετρελαίου, είτε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ τόνισε, μάλιστα, πως «εάν ο ΟΠΕΚ+ μειώσει την παραγωγή περαιτέρω με τις τιμές να κυμαίνονται στα $95/βαρέλι, θα πρόκειται για “χαστούκι” ενάντια των εισαγωγέων πετρελαίου της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής».

Όσο για τις απόψεις των Ευρωπαίων, ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. τονίζουν πως η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ναι μεν αποτελεί ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις πιέσεις της Ουάσινγκτον, αλλά υπογραμμίζουν πως η Σαουδική Αραβία κοιτά το εθνικό της συμφέρον. Συμπληρώνουν πως οι ΗΠΑ έχουν, μέχρι τώρα, συνηθίσει στους πειθήνιους συμμάχους οι οποίοι κάνουν ό,τι διατάξει ο Λευκός Οίκος, αφήγημα το οποίο έχει, πια, τελειώσει.

Διαβάστε ακόμη:

Το Red Bull δίνει… λεφτά: Ο κληρονόμος του ιδρυτή είναι ο πλουσιότερος 30άρης της Ευρώπης

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Hellenic Dynamics: Από τα χωράφια του Κιλκίς, ελληνική φαρμακευτική κάνναβη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (pics)

Exit mobile version