search icon

Bloomberg

To «καυτό» ντιμπέιτ της Wall Street: Χρυσός ή Bitcoin;

Η αξία του Bitcoin έχει φτάσει επίπεδα ρεκόρ τη στιγμή που, αντιστρόφως, δισεκατομμύρια δολάρια εγκαταλείπουν τις επενδύσεις σε χρυσό. 

Η αξία του Bitcoin έχει φτάσει επίπεδα ρεκόρ τη στιγμή που, αντιστρόφως, δισεκατομμύρια δολάρια εγκαταλείπουν τις επενδύσεις σε χρυσό.

Είτε πρόκειται για μία απλή σύμπτωση, είτε για μία πραγματική αλλαγή επενδυτικής ρότας η οποία θα αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγές στις αξίες των κρυπτονομισμάτων και την αγορά πολύτιμων μετάλλων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αλλά το πραγματικό ντιμπέιτ ανάμεσα σε αναλυτές, επενδυτές και οικονομολόγους είναι εάν το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον πλανήτη θα καταφέρει να εκθρονίσει τον χρυσό ως αντισταθμιστή του πληθωρισμού και διαφοροποιητή του χαρτοφυλακίου.

Η πτώση της αξίας των Bitcoins την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη από τον φετινό Μάρτιo μετά από ένα αξεπέραστο ράλι της τάξεως του 150%, φανερώνει την φημισμένη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος που «τρομάζει» τους mainstream, καθημερινούς επενδυτές. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ, εάν αυτοί οι επενδυτές οι οποίοι συνήθως ποντάρουν σε χρυσό για τους προαναφερθέντες λόγους, μετακινήσουν τις επενδύσεις τους, αξίας $350 δισ., το παιχνίδι της διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων της Wall Street πρόκειται να αλλάξει.

 

Σύμφωνα με τον Jean-Marc Bonnefous, πρώην hedge fund manager, ο οποίος «το γύρισε» σε επενδυτή κρυπτονομισμάτων, «ο χρυσός ήταν ανέκαθεν το ασφαλές asset του παρελθόντος και της γενιάς των baby boomers. Τώρα, το πολύτιμο μέταλλο αντικαθίσταται από αυτοματοποιημένα και ψηφιακά assets όπως το Bitcoin».

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα, αυτοί που ποντάρουν στο Bitcoin είναι μία ετερόκλητη επενδυτική φάρα τολμηρών και «εξωτικών» παικτών του χρηματιστηρίου. Αυτή η τάση, πάντως, έχει αρχίσει να εκλείπει αφού στο παιχνίδι εκτός των γνωστών Paul Tudor Jones και Stan Druckenmiller, μπαίνει και η εταιρεία Guggenheim Partners LLC.

Αρκετά «οικογενειακά» funds με βαριά ονόματα, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., έχουν αρχίσει να ξεπουλούν τον χρυσό και να ποντάρουν σημαντικά στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Οταν μιλάμε για ξεπούλημα των funds αυτών εννοούμε 93 τόνους χρυσού εδώ και σχεδόν ένα μήνα, αξίας $5 δισεκατομμυρίων.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin στην αγορά είναι ακόμη μικρή σε σχέση με τον χρυσό, στο 3.1% του πολύτιμου μετάλλου. Αν, όμως, αυτός ο δείκτης φτάσει το 5%, η αξία του Bitcoin θα φτάσει στις $31,300 σε σχέση με τις $19,500 που βρίσκεται σήμερα, σύμφωνα με τον James Butterfill, στρατηγικό επενδυτή στην CoinShares, ο οποίος τόνισε πως το Bitcoin «έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αξιόπιστο επενδυτικό όχημα, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι πολύ θελκτικό τη στιγμή που η νομισματική πολιτική χαρακτηρίζεται από άκρατη χαλαρότητα». Γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να συγκρίνουν τις αρετές του Bitcoin με αυτές του χρυσού.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για την πρόσφατη αρνητική πορεία του χρυσού. Ενας από αυτούς είναι η μείωση της ζήτησής του ως επενδυτικό safe haven λόγω της προσφοράς του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό που υπόσχεται να ανακόψει την πανδημία. Με τις πληθωριστικές τάσεις των αγορών να θεωρούνται σχετικά σταθερές, ο χρυσός φαίνεται να συμπλέει, τη στιγμή που τα Bitcoins έχουν «πάρει φωτιά».

Τα Bitcoins, βέβαια, έχουν και τους νέους υποστηρικτές οι οποίοι προφανώς τους έχουν δώσει τεράστια ώθηση. Η γνωστή και μη εξαιρετέα γενιά των Millennials έχει ποντάρει τα μάλα στις ικανότητες και τις ευκολίες του κρυπτονομίσματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον CIO της BlackRock, Rick Rieder «η επένδυση σε Bitcoins είναι απλά πιο λειτουργική από την ανάγκη μετακίνησης ράβδων χρυσού πέρα-δώθε».

Μία από τις διαφορές μεταξύ χρυσού και Bitcoin είναι πως όλες οι συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα μπορούν να προβληθούν εύκολα στο blockchain τη στιγμή που παρόμοιες συναλλαγές σε χρυσό γίνονται over-the-counter σε αγορές του Λονδίνου και άλλων επενδυτικών κέντρων, όπου υπάρχουν πολύ λιγότερα δεδομένα και ικανότητες για παρακολούθηση της πορείας του μετάλλου. Αυτό είναι αρκετό για να «προσελκύσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον», σύμφωνα με τον Lyle Pratt, ανεξάρτητο επενδυτή, ο οποίος υπογραμμίζει πως «ο χρυσός είναι σαν τον μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου. Μπορείς μόνο να εμπιστευτείς τους αναλυτές που μπορούν να διαβάσουν τα δεδομένα του, για το τί μπορεί να περιέχει».

Αντιθέτως, για τον Patrick Armstrong, CIO της Plurimi Wealth, ο οποίος επενδύει 6,5% από τα επενδυτικά κεφάλαια της εταιρείας σε χρυσό, το Bitcoin μπορεί να έχει τα πρωτεία κατά τη διάρκεια μίας πληθωριστικής τάσης, αλλά το ρίσκο που κρύβει το κρυπτονόμισμα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του χρυσού, ο οποίος έχει ιστορικά εδραιωθεί ως ένας επενδυτικός προμαχώνας. Επίσης, ο ίδιος τονίζει πως θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα εάν ένα άλλο κρυπτονόμισμα, με την υποστήριξη μίας κεντρικής τράπεζας όπως αυτή της Κίνας, το αντικαταστήσει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Wall Street έχει πάρει το Bitcoin στα σοβαρά, πολύ περισσότερο σε σχέση με το μακρινό, πια, 2017, με επενδυτές όπως ο Sanford C. Bernstein της Inigo Fraser-Jenkins να τονίζουν πως η αγορά μπορεί να «χωρέσει» τις δυναμικές τόσο του κρυπτονομίσματος όσο και του χρυσού.

Διαβάστε ακόμη

«Mega deals»: To ανοδικό ράλι του 2020 δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη

Εμβόλιο κορωνοϊού: Pfizer και BionNTech ζητούν έγκριση από την Ε.Ε.

«Eπιδημία» λουκέτων στη Βρετανία: Κλείνουν και τα Debenhams μετά την Arcadia

 

Exit mobile version