Η αύξηση της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου αγανακτεί τους κεντρικούς τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν δράση για να ανακουφίσουν την πίεση στα δικά τους νομίσματα.
Από το Τόκιο έως την Κωνσταντινούπολη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρεμβαίνουν για να υπερασπιστούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τόσο με λόγια όσο και με πράξεις, καθώς η ανθεκτική αμερικανική οικονομία διατηρεί το δολάριο ισχυρό, απομακρύνοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα αμερικανικά επιτόκια.
Το δολάριο έχει καταγράψει κέρδη έναντι σχεδόν όλων των μεγάλων νομισμάτων το 2024, αψηφώντας πολλούς που προέβλεπαν ξεπούλημα του νομίσματος.
Αυτό προκάλεσε κλιμακούμενες προειδοποιήσεις από την Ιαπωνία σχετικά με την ετοιμότητά της να παρέμβει για να τονώσει το γεν από το χαμηλό σχεδόν 34 ετών.
Η Τουρκία αιφνιδίασε τις αγορές με μια αύξηση επιτοκίων για να ενισχύσει την τουρκική λίρα, η Κίνα και η Ινδονησία προχώρησαν σε σταθεροποίηση των νομισμάτων τους, ενώ η Σουηδία και η Ινδία βρίσκονται επίσης υπό πίεση.
Αυτές οι εντεινόμενες προσπάθειες θυμίζουν το 2022, όταν οι αξιωματούχοι στην Ελβετία και τον Καναδά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αποδυνάμωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους εν μέσω της έξαρσης του πληθωρισμού.
Το ισχυρό δολάριο τότε είχε πλήξει σημαντικά τις αναδυόμενες οικονομίες, συμβάλλοντας στην ιστορική χρεοκοπία της Σρι Λάνκα.
Σήμερα, οι χώρες που επιβαρύνονται με εξωτερικό χρέος παραμένουν σε κίνδυνο, με τις Μαλδίβες και τη Βολιβία να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες αν η ισχύς του δολαρίου συνεχιστεί.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, μια ύφεση στις ΗΠΑ φαινόταν σχεδόν αναπόφευκτη. Αντ’ αυτού, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η χώρα επωφελείται από μια σφιχτή αγορά εργασίας, την αισιόδοξη διάθεση των καταναλωτών και τις κρατικές επιδοτήσεις για τη μεταποίηση, ωθώντας τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα κάτω από τρεις μειώσεις των επιτοκίων το 2024, από τα στοιχήματα για πάνω από 150 μονάδες βάσης χαλάρωσης στην αρχή του έτους, ενισχύοντας την άνοδο ενός δείκτη του Bloomberg για το δολάριο πάνω από 2% φέτος και πλήττοντας τα πάντα, από την ινδική ρουπία μέχρι το νάιρα της Νιγηρίας, τα οποία και τα δύο κύλησαν σε χαμηλά ρεκόρ.
Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg, Μαίρη Νίκολα, «καθώς το αμερικανικό δολάριο συνεχίζει να αντέχει, το γουάν και το γεν θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι υπερβολικές κινήσεις θα κρατήσουν τις αρχές σε εγρήγορση, αλλά με τα μηνύματα για τον περιορισμό της νομισματικής αδυναμίας, η μεταβλητότητα θα παραμείνει πιθανότατα υποτονική».
Η Ιαπωνία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «πιθανότητα λήψης τολμηρών αποφάσεων» για την ενίσχυση του γεν, το οποίο παραμένει στο όριο των 152 γεν/δολάριο, επίπεδο που πολλοί θεωρούν ως ορόσημο.
Η Ινδονησία έχει επανειλημμένα παρέμβει στις διατραπεζικές αγορές, στις προθεσμιακές αγορές και στις αγορές ομολόγων για να ενισχύσει τη ρουπία της.
Με το γουάν της Κίνας να βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της επιτρεπόμενης ζώνης διαπραγμάτευσής του έναντι του δολαρίου, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αγορές, δεδομένου ότι το γουάν έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη για άλλα ασιατικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της ρουπίας της Ινδίας.
Άλλα έθνη προσβλέπουν στη νομισματική πολιτική για να στηρίξουν τα νομίσματά τους. Η Τουρκία αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, ενώ οι Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια ασθενέστερη κορώνα θα μπορούσε να καθυστερήσει την πρώτη κίνηση χαλάρωσης.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν σημασία επειδή τα υποτιμημένα νομίσματα αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό καθώς τα έξοδα αυτά μεταφέρονται στις τιμές στα σούπερ-μάρκετ και τα εργοστάσια.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκροής κεφαλαίων από ένα έθνος με αδύναμο νόμισμα σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων αλλού, βλάπτοντας τις εγχώριες επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Η ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι η μονομερής παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος, όπου 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια κάθε μέρα, μπορεί να μεταβάλει μια συναλλαγματική ισοτιμία μόνο προσωρινά.
Ενώ οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική της φέτος, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι αυτό θα φέρει ανακούφιση στις αγορές συναλλάγματος.
Οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να ξεκινήσουν τον πιο συγχρονισμένο κύκλο μείωσης των επιτοκίων τους από το 2008 και ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί καλό οιωνό για το δολάριο, καθώς το επιτόκιο των ΗΠΑ θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών φέτος.
Με όλες τις υποχωρήσεις από τους παγκόσμιους φορείς χάραξης πολιτικής, «βλέπουμε να αναγνωρίζεται από τις κεντρικές τράπεζες ότι οι περικοπές της Fed δεν πρόκειται απαραίτητα να προσφέρουν ανακούφιση, τουλάχιστον από την πλευρά του νομίσματος», δήλωσε ο αναλυτής συναλλάγματος στην Goldman Sachs Group Inc., Μάικλ Κέιχιλ.
Οι επενδυτές ποντάρουν επίσης σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προσθέτοντας στα στοιχήματα για την ενίσχυση του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Ένας δείκτης των θέσεων των μη εμπορικών διαπραγματευτών, δη μιας ομάδας που περιλαμβάνει διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων καθώς και hedge funds και άλλους κερδοσκοπικούς παίκτες της αγοράς, βρίσκεται τώρα σε υψηλό από το 2022, όπως υπέδειξαν τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission μέχρι τις 26 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμη
Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα
ΕΣΕΚ: Αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ – «Απαγορευτικό» σε υδρογόνο-βιομεθάνιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ