Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, σχεδιάζει να μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που καίει μη παραγωγικά σε περίπου 20% το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και να μειώσει τις εισαγωγές.

Η χώρα δέσμευσε περίπου το 67% του φυσικού αερίου που παράγεται από τα πετρελαϊκά πεδία στο τέλος του 2024 και τα νέα έργα στο νότο, μεταξύ άλλων από την TotalEnergies, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού, δήλωσε ο Εζέτ Σαμπέρ Ισμαέλ, αναπληρωτής υπουργός για θέματα φυσικού αερίου σε συνέντευξή του στη Βαγδάτη. Σχεδιάζει να εξαλείψει τη σπάταλη καύση μέχρι το τέλος του 2029 ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και τις ΗΠΑ, έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά καύσης φυσικού αερίου, μια διαδικασία που σπαταλά το καύσιμο αντί να το συλλέγει και να το χρησιμοποιεί σε βιομηχανίες όπως η ηλεκτροπαραγωγή. Το Ιράκ έχει αναγκαστεί να καταφύγει σε εισαγωγές, μεταξύ άλλων από το γειτονικό Ιράν, για τις οποίες χρειάζεται τακτικές απαλλαγές από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Μια υπάρχουσα άδεια ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ισμαήλ.

Η καύση αερίων αποτελεί πρόβλημα σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια, καθώς η έλλειψη υποδομών για την απομάκρυνση του αερίου έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να καίνε το πλεονάζον καύσιμο. Αν και αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο, είναι λιγότερο ισχυρό από την εναλλακτική λύση – την εξαέρωση, κατά την οποία το μεθάνιο απελευθερώνεται απευθείας στον αέρα.

Ο Ισμαήλ δήλωσε ότι το Ιράκ έχει μειώσει την καύση φυσικού αερίου από 47% το 2021 σε περίπου 33% φέτος.

Διαβάστε ακόμη

SDARI-CSSC: Για πάνω από 20 χρόνια έχουν σχεδιάσει για λογαριασμό των Ελλήνων περισσότερα από 645 πλοία (pics)

Bitcoin: Αυτά είναι τα πιο ακραία σενάρια για το 2025 (γράφημα)

Κακοκαιρία στην Αττική: Σαράντα κλήσεις για άντληση υδάτων – Προβλήματα στην Αθηνών-Κορίνθου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα