Μέχρι και 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους από την τεχνητή νοημοσύνη με την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική, προειδοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής.
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη το 11% των εργασιών που εκτελούνται από το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί σε σχεδόν 60% εάν οι επιχειρήσεις ενσωματώσουν την τεχνολογία σε μεγαλύτερο βαθμό, ανέφερε το think tank σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη 27/3.
Οι θέσεις μερικής απασχόλησης, οι θέσεις εισόδου και οι θέσεις εργασίας back-office, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά οι υψηλότερα αμειβόμενες εργασίες θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθώς ποντάρει όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για να θεραπεύσει το πρόβλημα παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες σε όλους τους τομείς χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσουν την αποδοτικότητα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε επένδυση 800 εκατομμυρίων λιρών (1 δισεκατομμύριο δολάρια) στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της παραγωγής του δημόσιου τομέα.
“Η ήδη υπάρχουσα γεννητική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση της αγοράς εργασίας ή θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια από εμάς”, δήλωσε ο Carsten Jung, ανώτερος οικονομολόγος του IPPR, ο οποίος ανέλυσε 22.000 εργασίες σε όλους τους τύπους εργασίας.
«Η εργασιακή αποκάλυψη δεν είναι αναπόφευκτη – η κυβέρνηση, οι εργοδότες και τα συνδικάτα έχουν την ευκαιρία να λάβουν τώρα κρίσιμες αποφάσεις σχεδιασμού που θα διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούμε σωστά αυτή τη νέα τεχνολογία. Αν δεν δράσουν σύντομα, μπορεί να είναι πολύ αργά».
Στη δική της έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη τις θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα. Κάλεσε τα σχολεία και τους εργοδότες να εξοπλίσουν τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προσαρμοστούν.
Η κυβερνητική πολιτική θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της απώλειας θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρει η έκθεση του IPPR.
Μοντελοποιώντας τις πιθανές επιπτώσεις ενός «δεύτερου κύματος» υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, το IPPR διαπίστωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 306 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας στο καλύτερο σενάριο, ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να αποφέρει μισθολογικά κέρδη έως και 30%.
Χωρίς καμία αλλαγή πολιτικής, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χωρίς οικονομικά οφέλη.
Το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε την έρευνα «εξαιρετικά κερδοσκοπική», λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει ήδη περισσότερα από 3,7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο.
Διαβάστε ακόμη
Εξαφανισμένοι έμποροι: Απάτες με «χίλια πρόσωπα» και κόστος… έναν ΕΝΦΙΑ
Τυχερά παιχνίδια: Εκτοξεύτηκε η αγορά την τελευταία 10ετία – Αποκαλυπτικά στοιχεία (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ