Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αντικατοπτρίζει μία αλλαγή πλεύσης και της επιμονής πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad πρέπει να “πέσει”
Εδώ και μερικούς μήνες, η Τουρκία δείχνει έτοιμη να δεχθεί πως ο Assad μπορεί να αναλάβει μεταβατικό ρόλο στην πολιτική λύση της χώρας, κάτι που σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή στην γεωπολιτική στρατηγική της χώρας.
Οι εξωτερικές δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία έχουν διαμοιραστεί όσον αφορά τη μοίρα του Assad. Η Τουρκία και οι χώρες του Περσικού Κόλπου επιμένουν πως πρέπει να παραιτηθεί πριν υπάρξει συμφωνία, ενώ η Ρωσία και το Ιράν επιμένουν πως ο Assad πρέπει να παραμείνει στον θώκο του. Οι ΗΠΑ έχει πάρει μία διαλλακτική θέση, με τον Assad να αποτελεί μεταβατικό πρόεδρο.
Η πρόκληση για την Άγκυρα αυτή τη στιγμή είναι η προτεραιότητα της μάχης κατά του IΚ, το οποίο με τη σειρά του έχει αυξήσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και η ανακοπή των Κούρδων μαχητών στην προέλασή τους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Τουρκία βλέπει τους Κούρδους μαχητές ως μέλος του ΡΚΚ της Τουρκίας, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Η εισβολή της Τετάρτη βυθίζει την Τουρκία σε μία αέναη σύγκρουση η οποία έχει ήδη “απορροφήσει” τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερων ανθρώπων από τον πόλεμο της Βοσνίας μεταξύ 1992-1995.
Τα Τουρκικά τανκ και οι επίλεκτες δυνάμεις προέλασαν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό στα σύνορα, προς την πόλη Jarabus δυτικά του Ευφράτη ποταμού, η οποία έχει καταληφθεί από το ΙΚ. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η επέλασή τους θα στοχοποιήσει και κουρδικές δυνάμεις οι οποίες κατέλαβαν, πρόσφατα, τη Manbij, 20 μίλια νότια του Jarabus.
H επικέντρωση κατά των Κούρδων κινδύνευε να χειροτερεύσει και τις ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, αφού οι Κούρδοι αποτελούν κύριο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη τους κατά του ΙΚ. Κι όμως, η κατάσταση έχει φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά, αφού ο αντιπρόεδρος Biden υποστήριξε, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, την απαίτηση του Ερντογάν να αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις από τη Manjib και να “βγουν” ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
Η Τουρκία, όπως και να έχει, προσπαθεί εδώ και χρόνια να θέσει μία γκρι ζώνη μεταξύ Συρίας και των συνόρων της, κάτι που θα αποτελέσει και εμπόδιο για την βλέψη των Κούρδων για ενωμένο Κουρδιστάν. Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν ήδη δώσει και όνομα στη ζώνη αυτή: “Rojava”.
Επίσης ενδιαφέρον προκαλεί και η απουσία αντίδρασης για την εισβολή εκ μέρους των Ρώσων. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη αφού ο Ερντογάν συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.