Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να καταγράψουν μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις φέτος, ωθώντας τον πλανήτη ακόμα πιο κοντά σε μια καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Αυτό το άλμα, σύμφωνα με πρόβλεψη της βρετανικής υπηρεσίας μετεωρολογίας (Met Office), είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης η οποία προκαλείται από τον άνθρωπο, καθώς και της επίδρασης την οποία έχει το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αποδυναμώνει την ικανότητα των φυσικών μέσων απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα.
Η προβλεπόμενη αύξηση υπερβαίνει το απαιτούμενο πλαφόν για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, καταρρίπτωντας οποιεσδήποτε ελπίδες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτό είναι το ανώτατο όριο που οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (IPCC), υποστηρίζουν πως πρέπει να επιτευχθεί για να αποφευχθούν οι πιο θανατηφόρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως το μη αναστρέψιμο λιώσιμο των πάγων το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Το Met Office προβλέπει ότι η μέση ετήσια συγκέντρωση διοξειδίου στο Mauna Loa στη Χαβάη, θα κυμανθεί στα 2,84 μέρη ανά εκατομμύριο υψηλότερα το 2024 από ό,τι το 2023. Αυτό το βασικό σενάριο θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στη λεγόμενη καμπύλη Keeling η οποία μετρά τη συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εδώ και 65 χρόνια.
Ωστόσο, δεδομένου του εύρους της αβεβαιότητας, το Met Office δήλωσε πως θα μπορούσε επίσης να είναι το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει ποτέ. Ακόμα και αν αφαιρεθεί η επίδραση του Ελ Νίνιο, οι συνολικές εκπομπές αερίων θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση που θέτει σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Ακόμα και όταν αντισταθμίσουμε τις προσωρινές επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, διαπιστώνουμε ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές θα εξακολουθήσουν να προκαλούν την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα το 2024 στα απόλυτα όρια της συμμόρφωσης με την πορεία του σχεδίου του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο αναλυτής του Met Office, Ρίτσαρντ Μπετς.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, σχεδόν 200 κυβερνήσεις υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος φαίνεται όλο και πιθανότερο να υπερβεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας.
Το 2023, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κυμαινόταν ήδη περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από την προβιομηχανική εποχή, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι φέτος η αντίστοιχη μέτρηση θα κυμανθεί από 1,3 έως 1,6 βαθμούς Κελσίου υπέρβασης.
Οι προβλέψεις αυτές γίνονται καθώς οι επιστήμονες της IPCC συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη για να καθορίσουν τον οδικό χάρτη για τον επόμενο κύκλο αναλύσεων.
Οι αναλυτές έχουν ξεκαθαρίσει πως για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου, η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να επιβραδυνθεί γρήγορα και να σταματήσει εντελώς μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Πάραυτα, η φετινή προβλεπόμενη αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ υψηλότερη και από τα τρία συμβατά με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου σενάρια που δημιούργησε η IPCC, όπως υπογράμμισε το Met Office.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικός «αέρας» στη Νέα Υόρκη – Στον πύργο της JP τα «αποκαλυπτήρια» των τραπεζών
Costa Navarino: Eκκίνηση… θερινής σεζόν από τις 18 Φεβρουαρίου με γκόλφ στη Μεσσηνία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ