Η βρετανική κατασκευαστής παιδικών ποδηλάτων Frog απολάμβανε -μέχρι πρόσφατα- αύξηση των πωλήσεών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και η εταιρεία έχει επεκταθεί σε 50 διεθνείς αγορές από την ίδρυσή της το 2013, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει την αύξηση των λογαριασμών ενέργειάς της κατά 333%.
Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Jerry Lawson, τονίζει πως η επιχείρηση έχει αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της κατά 14% και προσπαθεί απεγνωσμένα να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Ο Lawson τόνισε πως η επιχείρηση μελετά ακόμα και απόλυση μέρους των μόλις 90 εργαζομένων της.
Η βρετανική βιομηχανία είναι ξεκάθαρο πως έχει «λυγίσει» υπό το ζυγό των αυξημένων τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η βιομηχανική παραγωγή έχει μειωθεί σε χαμηλά συγκρίσιμα με αυτά της αρχής της πανδημίας και των αυστηρών lockdowns.
«Οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν απότομη μείωση των νέων παραγγελιών», σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&P Global και του Chartered Institute of Procurement and Supply.
H ασθενής στερλίνα, της οποία η ισοτιμία έχει γλιστρήσει στα $1,16/στερλίνα από τα $1,37/στερλίνα του Ιανουαρίου δε βοηθά την κατάσταση. Η ανάπτυξη των πωλήσεων των βρετανικών εταιρειών σε διεθνείς αγορές είναι ασθενέστερη από τις εγχώριες πωλήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Institute of Chartered Accountants «λόγω του Brexit, των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, μεταξύ άλλων».
Τα εμπορικά αυτά εμπόδια, συνδυασμένα με τις αυξημένες τιμές ενέργειας, την ύφεση και τις μαζικές απεργίες έχουν επαναφέρει το «φάντασμα» της κρίσης της βρετανικής βιομηχανίας της δεκαετίας του 1970 στη χώρα.
Blackouts
Τα blackouts ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί πυρετωδώς να ανανήψει τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού μέσω καύσης άνθρακα ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για σημαντικές ενεργειακές ελλείψεις.
Οποιαδήποτε blackouts θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για τις βρετανικές βιομηχανίες οι οποίες βασίζονται στη συνεχή και απροβλημάτιστη παροχή ενέργειας. Το κλείσιμο των κλιβάνων κατασκευής κεραμικών «διαρκεί μέχρι και 2 εβδομάδες», σύμφωνα με τον CEO της British Ceramic Confederation, Rob Flello. Ο Flello τόνισε πως «οποιαδήποτε blackouts θα πρέπει να προγραμματιστούν μετά από κοινή συμφωνία της κυβέρνησης και των βιομηχανιών».
Οι κλίβανοι της υαλοποιίας, όμως, δεν μπορούν να κλείσουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της British Glass, Dave Dalton. «Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί μετά από λίγες ώρες κρύων κλιβάνων θα οδηγήσει σε μόνιμη καταστροφή τους», προειδοποίησε.
Ενεργειακή κρίση
Το πλαφόν στις τιμές ενέργειας ναι μεν ισχύει για τα νοικοκυριά αλλά όχι για τις επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν απροστάτευτες ενώπιον της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Πολλές εργοστασιακές μονάδες έχουν ήδη «βάλει λουκέτο».
«Το κύκνειο άσμα των βιομηχανιών αυτών ήταν η λήξη των συμβολαίων ενέργειάς τους», ανέφερε ο Steve Freeman του Confederation of Paper Industries, τονίζοντας πως «οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν να περάσουν τα αυξημένα κόστη στους καταναλωτές και αναγκάστηκαν να κλείσουν».
Η νέα πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τεράστια αυτή κρίση και να προστατεύσει τόσο τους καταναλωτές όσο και την εγχώρια βιομηχανία.
Διαβάστε ακόμη:
Η ιστορία πίσω από την εταιρεία ρούχων του Μπραντ Πιτ – Ένα πουκάμισο κοστίζει $1.640
Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών εισηγείται η Κομισιόν
Χάνει και το $0,99 το ευρώ – «Τεστάρει» τα νέα ιστορικά χαμηλά