Οταν η AC Milan παίζει με την Atletico de Madrid στο ματς του Champions League, δε συγκρούονται μόνο δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και δύο funds. Ενα hedge fund της Νέας Υόρκης και ένα credit fund του Λος Αντζελες.
Η Elliott Management Corp εξαγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της AC Milan το 2018 μετά από την αθέτηση πληρωμών του Κινέζου, πρώην ιδιοκτήτη Li Yonghong. Τα funds της Areas Management Corporation απέκτησαν μερίδιο 34% της Αtletico τον περασμένο Ιούνιο.
Οι δύο επιχειρήσεις αυτές αποτελούν παράδειγμα του νέο trend των funds που επενδύουν στις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, μετά από δεκαετίες επενδύσεων από πετρελαϊκούς και κινεζικούς κολοσσούς. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επένδυση της 777 Partners με έδρα το Μαϊάμι η οποία ανακοίνωσε πως θα εξαγοράσει το ιταλικό κλαμπ της Genoa.
Aρκετές εκ των επιχειρήσεων έχουν δανείσει εκατομμύρια στις ιστορικές ομάδες ποδοσφαίρου έτσι ώστε αυτές να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Αλλες έχουν επενδύσει σε τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπάρχει, τέλος, και το «Αγιο Δισκοπότηρο» των συμφωνιών με ολόκληρα πρωταθλήματα, όπως η προσπάθεια της CVC Capital Partners για τη σύναψη συμφωνίας με την ισπανική LaLiga.
Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ανέκαθεν πρόβλημα με τη ρευστότητα, αλλά το φαινόμενο αυτό μεγεθύνθηκε λόγω της πανδημίας η οποία κράτησε τα στάδια κλειστά και προκάλεσε τεράστια χρέη στις ομάδες.
Το ρίσκο έγκειται στο γεγονός ότι το ποδόσφαιρο έχει ένα προβληματικό επιχειρηματικό μοντέλο, με αρκετούς επενδυτές να έχουν «πέσει έξω» μετά από τις επενδυτικές τους προσπάθειες λόγω των υπέρογκων ποσών των ποδοσφαιριστών, της πολιτικής ανάμειξης και των οπαδών.
Το ερώτημα για τους Αμερικανούς επενδυτές παραμένει. Θα μπορέσουν να αποδειχθούν κερδοφόρες τέτοιες επενδύσεις και να φτάσουν τις αξιολογήσεις των αντίστοιχων αμερικανικών αθλητικών συλλόγων;
Ιδού η στρατηγική ορισμένων επενδυτών:
Αγοράζουν ένα μικρότερο σύλλογο
Η Orkila Capital σύναψε συμφωνία με το μικρό βελγικό κλαμπ Club Brugge ύψους 30 εκατ ευρώ για μερίδιο 23% στον όμιλο, με επιπλέον 20 εκατ ευρώ σε working capital.
H Club Brugge αποτέλεσε καλή επιλογή αφού προκρίνεται πολλές φορές στο Champions League και έχει «τσικό» ακαδημιών, πουλώντας νέους παίκτες σε μεγαλύτερους συλλόγους.
Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και στη Γαλλία, μέσω του συλλόγου FC Girondins και της General American Capital Partners το 2018. Το αμερικανικό hedge fund την πούλησε στην King Street Capital Management το 2019, αλλά η τελευταία δε δίστασε να ανακόψει τη ρευστότητα προς το σύλλογο, οδηγώντας την ομάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τα μεγάλα κλαμπ περνούν κρίση
Το «αντίπαλο δέος» της AC Milan, FC Internationale Milano (Inter) περνά οικονομική κρίση εδώ και μια δεκαετία. Οι κάτοχοι της Inter είχαν συμφωνήσει σε πακέτο διάσωσης με την Oaktree Capital Group τον περασμένο Μάιο, η οποία επίσης περνά τεράστια κρίση χρέους. Η Oaktree αρχικά θα συνεργαστεί με την παρούσα κάτοχο Suning Holdings Group Co για την αναδιάρθρωση των οικονομικών του συλλόγου. Εάν η Suning δεν καταφέρει την αποπληρωμή του χρέους της μέσα σε τρία χρόνια, το δάνειο θα μετατραπεί σε μετοχικό μερίδιο και το αμερικανικό fund θα πάρει τον έλεγχο της Inter.
Αγοράζουν πολλαπλούς συλλόγους
Την τακτική αυτή της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου ακολουθεί το City Football Group, στο οποίο ανήκουν οι Manchester City (Aγγλία), Yokohama F. Marinos (Ιαπωνία), Girona FC (Ισπανία) και New York City (ΗΠΑ), μεταξύ άλλων. Το 2019 η αμερικανική Silver Lake Management επένδυσε $500 εκατ για μερίδιο 10% στην εταιρεία, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Σεΐχης του Αμπου Ντάμπι Mansour bin Zayed al-Nahyan.
Mια άλλη επιχείρηση είναι η Pacific Media Group η οποία κατέχει μερίδιο των Barnsley FC (Αγγλία), Nancy (Γαλλία) και KV Oostende (Βέλγιο). Η 777 Partners της Genoa κατέχει μερίδιο και στην ισπανική Sevilla.
Aγοράζουν μερίδιο πρωταθλήματος
Η αγορά μεριδίου σε μια λίγκα δε βασίζεται στην πορεία ενός αθλητικού συλλόγου και δεν ασχολείται με τα υπέρογκα συμβόλαια των παικτών.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η CVC και η Advent International σύναψαν συμφωνία αγοράς νέας μονάδας ΜΜΕ της ιταλικής Serie A αλλά οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση.
Παρόμοιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Bundesliga και των CVC, Advent, BC Partners, Bain Capital και KKR μεταξύ άλλων επίσης κατέρρευσαν μετά από την αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων των αντιπροσώπων των ομάδων.
Η CVC αγοράζει μερίδιο στα τηλεοπτικά δικαιώματα της LaLiga. Για την επίτευξη της συμφωνίας, η εταιρεία συμφώνησε σε 50ετές συμβόλαιο και επέτρεψε στις ομάδες που δεν συμφωνούν να αποσυρθούν. Μόλις τρεις ομάδες το επέλεξαν, αλλά δύο εξ αυτών είναι η Real και η Barcelona, οι μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες με τη μεγαλύτερη απήχηση.
Διαβάστε ακόμη
Μπαταρίες: H Ευρώπη γίνεται το νέο κέντρο στην παγκόσμια βιομηχανία
Προκοπίου: «Όπως είμαστε πρώτοι στην εμπορική ναυτιλία να γίνουμε πρώτοι και στο yachting»
O top recruiter της Αmazon αποκαλύπτει τα πιο κοινά και… μοιραία λάθη σε συνέντευξη για δουλειά