search icon

Bloomberg

Το ευρωπαϊκό αλουμίνιο εκπέμπει SOS – Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους

Η παραγωγή αλουμινίου και ψευδάργυρου στη Γηραιά Ήπειρο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50% το τελευταίο έτος

Υπό την πίεση του υψηλού ενεργειακού κόστους βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου, με ακόμη δύο μεταλλεία να προχωρούν σε μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, ενόσω η απειλή της «εξαφάνισης» είναι πιο άμεση από ποτέ. 

Η Speira GmbH είναι η τελευταία (χρονικά) εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής κατά 50% στο εργοστάσιο της Γερμανίας, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη, η γαλλική Aluminium Dunkerque Industries France, προανήγγειλε τη μείωση της παραγωγής κατά 22%. 

Ο αντίκτυπος της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης είναι αναμφίβολα τεράστιος, καθώς οι εταιρείες μεταλλεύματος αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας και αερίου -και επομένως, επηρεάζονται δυσανάλογα πολύ.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την παροχή πρόσθετης κρατικής βοήθειας και τη λήψη διάφορων μέτρων στήριξης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη κινδυνεύει με απο-βιομηχάνιση.  

Η συνδυαστική παραγωγή αλουμινίου και ψευδάργυρου στη Γηραιά Ήπειρο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50% το τελευταίο έτος, ενώ μόνο η παραγωγή αλουμινίου έχει διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετία του ‘70.

Ας σημειωθεί ότι άπαξ και κλείσει ένα μεταλλουργείου, η επαναλειτουργία του είναι ακόμη πιο δύσκολη και κοστοβόρα για κάθε επιχείρηση.  

Ορισμένα εργοστάσια ήδη στηρίζονται από τον δημόσιο τομέα μέσω έκτακτων επιδοτήσεων, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας  σε ευνοϊκές τιμές.

Όμως, η επιδείνωση της κρίσης οδηγεί ολοένα και περισσότερες εταιρείες στα πρόθυρα του «λουκέτου». Η Eurometaux, μία ομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν 40 από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να «εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τιμών και της διεύρυνσης της κρατικής βοήθειας.  

Σήμερα, πάντως, η Κομισιόν πρότεινε μια δέσμη μέτρων για την συνολική διαχείριση της κατάστασης, προωθώντας την επιβολή ανώτατου πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κ.α. 

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά δείχνει έτοιμη να «ξεσπάσει» έπειτα από 2 δύσκολα χρόνια

Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών εισηγείται η Κομισιόν

Exit mobile version