Οι κολοσσοί της πράσινης ενέργειας έχουν έλλειψη ικανών εργαζομένων με τα αναγκαία προσόντα για να τις βοηθήσουν στα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξής τους.
Η αγορά εργασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας “παίρνει φωτιά” και οι ικανοί εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι, σύμφωνα με τον Μιγκέλ Στίλγουελ, CEO της πορτογαλικής EDP Renovaveis SA. Η εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εγκατάστασης πράσινης ενέργειας και σχεδιάζει να προσλάβει 1300 εργαζόμενους τα επόμενα δύο χρόνια.
Με πολλές χώρες ανά τον κόσμο να “ρίχνουν” δισεκατομμύρια δολάρια στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ρυθμιστές βασίζονται στον τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα βοηθήσουν στην μετά-πανδημίας ανάκαμψη.
Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ η αιολική θα υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τη BloombergNEF.
Οι κολοσσοί όπως NextEra Energy Inc, Iberdrola SA, Enel SpA και ΕDP ηγούνται των προσπαθειών παγκοσμίως, αλλά αρκετές πετρελαϊκές έχουν αρχίσει να μπάινουν στο παιχνίδια, με την ΒΡ να αναφέρει πρόσφατα πως ζητά 100 εργαζόμενους για offshore αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Ικανότητες μηχανικών όπως η ενεργειακή αξιολόγηση, η διαχείριση και ο σχεδιασμός έργων έχουν μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με τον Στίλγουελ. Οι επιχειρηματίες που κατανοούν το πως λειτουργεί ο συγκεκριμένος τομέας είναι επίσης σπάνιοι. Αλλοι ρόλοι, όπως η διαχείριση συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορούν να “γεμίσουν” εύκολα από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.
Οι φοιτητές χημείας και μηχανικής που κάνουν μεταπτυχιακό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνήθως προσλαμβάνονται πριν τελειώσουν το πανεπιστήμιο στο Universitat Politecnica de Catalunya της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόρντι Λόρκα. Το πανεπιστήμιο έχει και νέο μεταπτυχιακό στην ενέργεια υδρογόνου.
Οι offshore φάρμες αιολικής ενέργειας αποτελούν κι αυτές έναν νέο τομέα ανάπτυξης. Τα πρότζεκτ συμπεριλαμβάνουν την ανόρθωση και την διαχείριση αιολικών φαρμών στη θάλασσα.
Αυτές οι νέες αγορές δεν έχουν άτομα με εμπειρία και ικανότητα. Αυτό μπορεί να σημάνει και καθυστερήσεις σε έναν τομέα ο οποίος υποτίθεται πως θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά στη νέα, “πράσινη” εποχή.
Στη Βρετανία και μόνο, περίπου 200.000 εργαζόμενοι θα χρειαστούν για τον τομέα offshore ενέργειας μέχρι το 2030, σε σχέση με τους 160.000 σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Robert Gordon University of Aberdeen.
Περίπου το ήμισυ των θέσεων θα “γεμίσουν” από πρώην εργαζόμενους στον τομέα υδρογονανθράκων.
Διαβάστε ακόμα:
Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη
Χατζηδάκης: Τι ισχύει για 8ωρο και «πληρωμή» με ρεπό – Τι αλλάζει στις υπερωρίες (Vid)
Το 10% των πλουσιότερων Φινλανδών κρατά στα χέρια του τον μισό πλούτο της χώρας