H γεωπολιτική κρίση αναμένεται να επιδεινωθεί, τη στιγμή που η σινορωσική συμμαχία και το γκρουπ των G7 προσπαθούν να κερδίσουν τη στήριξη των γεωστρατηγικά σημαντικών τρίτων χωρών.
Η δημιουργία ενός νέου «δίπολου» στην παγκόσμια σκακιέρα η οποία έχει ως κύριο εργαλείο την προσέγγιση των δυνάμεων προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα συμπεριλαμβάνει σωρεία συνόδων κορυφής τους επόμενους μήνες. Η πρώτη εξ αυτών είναι η συνάντηση των ηγετών του γκρουπ G7 στην Ιαπωνία όπου, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ληφθούν και οι πρώτες αποφάσεις όσον αφορά την προσέγγιση σε «τρίτες» χώρες με τις οποίες ήδη «φλερτάρουν» διπλωματικά το Πεκίνο και η Μόσχα.
Σύνοδοι κορυφής
Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση των σχέσεων με τις ενδιάμεσες αλλά σημαντικές αυτές χώρες όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική και το Καζακστάν. Η διεύρυνση της συνεργασίας, η ενίσχυση των πρότζεκτ και η δημιουργία συγκεκριμένων πλάνων στήριξης για τις χώρες αυτές αποτελούν ορισμένα από τα κύρια θέματα των ηγετών του G7.
H κίνηση αυτή, συνάμα, αποτελεί και αναγνώριση του γεγονότος πως η διπλωματική, εμπορική και ενεργειακή προσέγγιση της σινορωσικής συμμαχίας έχει ήδη εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και πολλών τρίτων χωρών. Η Ουάσινγκτον, πια, καλείται να «παρέχει λύσεις και επιλογές» στις χώρες αυτές, σύμφωνα με το στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Μπράιαν Νίκολς.
Το συνέδριο των G7 στη Χιροσίμα δεν αποτελεί τη μόνη σύνοδο κορυφής. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρευρεθεί σε σύνοδο χωρών της κεντρικής Ασίας μόλις δύο μέρες αργότερα, στην πόλη Σιάν στην Κίνα.
Επιπροσθέτως, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διοργανώνει σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των χωρών της Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο, εντείνοντας τις προσπάθειες προώθησης του αφηγήματος πως οι κυρώσεις της Δύσης και όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει τις ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις οι οποίες πλήττουν την αφρικανική ήπειρο.
Τον Αύγουστο, τα μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα συναντηθούν στο Γιοχάνεσμπουργκ, μελετώντας την πρόσκληση 19 νέων κρατών-μελών και την πιθανότητα υιοθεσίας ενός κοινού νομίσματος. Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για την Κίνα η οποία αναζητά την παροχή εναλλακτικής έναντι του δολαρίου για το διεθνές εμπόριο μεταξύ των χωρών αυτών.
Η αλλαγή των ισορροπιών είναι προφανής. Όπως τόνισαν διπλωματικά στελέχη «τρίτων χωρών» στο Bloomberg, «η Δύση μας χρειάζεται περισσότερο απ’ όσο τη χρειαζόμαστε εμείς».
Οι σύμμαχοι του γκρουπ των G7 έχουν και στο παρελθόν προσπαθήσει να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας και να αντισταθμίσουν τις διπλωματικές προσπάθειές της. Παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε νέα παγκόσμια κούρσα παραπληροφόρησης και επιρροής, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει το φιλορωσικό αφήγημα στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τον γενικότερο «παγκόσμιο νότο».
Ινδία
H Ινδία, από την πλευρά της, θέλει να κρατήσει τη στρατηγική αυτονομία της και να έχει μία συναλλακτική σχέση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Στην περίπτωση της Δύσης εναντίον της Κίνας, η ινδική κυβέρνηση θα πάρει το μέρος της Δύσης, αλλά στην περίπτωση της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, το Νέο Δελχί θα προσεγγίσει τη Μόσχα, κρατώντας διαλλακτική προσέγγιση με την Ουάσινγκτον.
Η Ινδία βασίζεται στη Ρωσία για την παροχή πολεμικού υλικού και όπλων, ιδιαίτερα στα σύνορά της με την Κίνα. Παράλληλα, οι Ινδοί προσεγγίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με καχυποψία, αφού οποιαδήποτε προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών συνοδεύεται πάντα από ένα φανερό, ή κρυφό κόστος. Η δυσπιστία αυτή δεν υφίσταται στις διμερείς σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία.
Βιετνάμ
Το Βιετνάμ αποτελεί κι αυτό έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Η προσπάθεια της χώρας για απαγκίστρωση από την κινεζική επιρροή ναι μεν δίνει «πάτημα» σε αμερικανικές εταιρείας όπως η Apple, αλλά η χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει την κολοσσιαία αγορά του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου ανθρώπων στα σύνορά της. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα παραμένει κύρια εμπορική συνεργάτης του Βιετνάμ.
Παράλληλα, οι Βιετναμέζοι πολιτικοί έχουν αποφύγει να σχολιάσουν δημόσια τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στιγμή που η χώρα απολαμβάνει καλές και μακροχρόνιες διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.
Βραζιλία
Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Λατινικής Αμερικής, Βραζιλία αποτελεί κύρια ένδειξη των τάσεων της γενικότερης περιοχής. Τη στιγμή που ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προσπαθεί να μετατραπεί και πάλι σε παγκόσμιας εμβέλειας ηγέτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανανήψει την στρατηγική της συνεργασία με τη χώρα και να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τη συμμαχία Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη).
Σημειωτέον πως ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επισκέφτηκε την Μπραζίλια, το Μπουένος Άιρες και το Σαντιάγκο πρόσφατα, προσπαθώντας να πείσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις πως η Ευρώπη δεν αναζητά μόνο την εισαγωγή σπάνιων ορυκτών αλλά και την επένδυση στις χώρες από τις οποίες αυτά προέρχονται.
Οι ΗΠΑ, παράλληλα, έχουν ανακοινώσει επενδύσεις για την προστασία του Αμαζονίου ύψους $500 εκατομμυρίων, παρά τις πολλές φορές διχαστικές απόψεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κυρώσεις
Το γκρουπ των G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους όσον αφορά την επιβολή των κυρώσεων κατά της Μόσχας, τη στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να τις υπερκεράσει προχωρώντας στην εισαγωγή απαγορευμένων τεχνολογιών μέσω τρίτων χωρών όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα.
Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν πολλάκις τονίσει πως δεν ζητούν από τις χώρες να διαλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά προσπαθούν να ενισχύσουν ένα διεθνές περιβάλλον συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Σι Τζινπίνγκ έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πως προσπαθούν να αποκόψουν την Κίνα από το διεθνές εμπόριο.
Η κινεζική διπλωματική στρατηγική, σύμφωνα με Δυτικό διπλωμάτη, είναι η φίλια προσέγγιση προς τις τρίτες χώρες μέσω της λεγόμενης τακτικής της «διπλωματίας των μικρών κρατών», μέσω της οποίας θα μπορέσει να προωθήσει τις απόψεις της κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΟΗΕ.
«Τη στιγμή που εμείς αγνοούμε τις χώρες αυτές, ο Σι συνομιλεί απευθείας με τον πρωθυπουργό της Κοινοπολιτείας της Δομινίκας, ένα νησί στην Καραϊβική με 75.000 κατοίκους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Ανεβάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη – Οι εκτιμήσεις για ΑΕΠ και επενδυτική βαθμίδα
Ρεύμα: Παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο ο μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών
Puro Management: Ο Ισπανός πίσω από την εταιρεία που διαχειρίζεται 48 ξενοδοχεία στην Ελλάδα (pic)
Εκλογές 2023
Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.
Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ